3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Általában minden tárgy biztonságos, falra történő rögzítése a fúrással kezdődik. A kemény csempe és a greslap fúrása állíthat elénk kihívásokat, különösen akkor, ha nem a megfelelő eszközöket használjuk ere a célra.

De mire is van igazán szükségünk? Fúrógépre és a fentebb említett felületek fúrására alkalmas fúróhegyre. Lássuk, hogyan történik ez a gyakorlatban! 

Keménységfaktor

Hallottál már az ún. Moh’s skáláról? Ez egy olyan skála, amely az anyagok keménységét méri egy 1-10-ig terjedő skálán. Ezt a mérést a gyémánt keménységéhez viszonyítják, amely ez esetben a 10-es értéket képviseli.

A skála azt érzékelteti, hogy a magasabb számmal jelölt anyag képes megkarcolni az alacsonyabb besorolásút, szóval minél keményebb egy anyag, annál magasabb lesz a hozzá tartozó szám is.

A csempe és greslap keménységének vizsgálata

A csempe kemény zománcréteggel van ellátva, és egy puhább hordozóanyagra lett égetve. A hordozóanyag keménysége az pedig 5-6-os értékkel határolható körbe. A fúrás során általában a zománcréteg szokott némi problémát okozni, mivel ennek keménysége 8-9 közötti. A greslap vastagsága már 8-12 mm, s a matt greslapok felülete a 8-9, anyaguk pedig a 7-8-as keménység között mozog. 

Fúrási hibák és akadályok

Több oka is lehet annak, ha nem tudjuk átfúrni a csempét. A leggyakoribb indok azonban az, ha nem megfelelő fúrófejjel fogunk neki a munkának. 

A fúrás során a kemény anyagú hegy forgácsolni kezdi az anyagot, de ez csak akkor működik, ha a fúród hegye jóval keményebb, mint a fúrni kívánt felület. Az acél (8-as keménységű) fúróhegy például csak megkarcolni képes az üveget. Ezzel szemben az ún. volfram-karbid bevonatú fúró, vagy más néven vidia már segíthet a szerkezeti fúrásokban, azonban ez igen érzékeny a hőre. Ezért a csempe és greslap átfúrását már ez sem teszi lehetővé, mivel ilyenkor rendkívül sok hő keletkezik.

Amennyiben sajnálod a greslapot, akkor sem kell aggódnod! A Designmarket lakberendezési kínálata segíthet megtalálni a tökéletes fúrás nélküli kiegészítőt otthonodba! 

Akkor mivel fúrjak?

A csempe és greslap átfúrásához a leginkább alkalmas eszköz a gyémántfúró, amely gyakorlatilag iparigyémánt-bevonattal rendelkezik. Vigyázz azonban, ezek esetében is gondoskodni kell a megfelelő hűtésről, mert a hő ennek a változatnak sem tesz jót!

Szintén bevált módszer lehet a hegyes éllel ellátott, horony nélküli csempefúrók használata. Mit fúrhatunk velük? Puhább csempéket és mázas kerámiákat, de greslapokat semmiképpen! 

A legjobb megoldás a vizesen dolgozó gyémántfúró, amely olyan, mintha egy kisebb üreges cső végét belemártották volna valamilyen durva poros anyagba. Az ipari gyémántkristály-bevonat miatt már a legkeményebb greslapok sem jelentenek akadályt. Természetesen, vannak ún. száraz gyémántfúrók is, amelyek a vizes darabok továbbfejlesztett változatai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.