4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónőnek több céges érdekeltsége is van - új étterme egyelőre azonban még veszteséges. 

Elsőként kezdjük az egykori Iron Swim Kft.-vel, amely tavaly május óta Katinka & Co. néven fut, és főtevékenységét tekintve ’PR, kommunikáció’ területen érdekelt – ez annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a korábban csak az úszóiskolát üzemeltető céget kifejezetten azért alakították át, hogy a többi céges érdekeltséget alá szervezzék.

A Katinka & Co. a 2022-es évet 91,9 millió forintos árbevétellel zárta, amely a kiegészítő melléklet szerint a marketingmegjelenések, szereplések, valamint az úszóiskola által realizált bevételek összege. A tárgyévi bevétel kisebb visszaesés az egy évvel korábban elért 101,6 millió forinthoz képest.

Ennek ellenére is sikerült növelni a cég nyereségét, hiszen közel 8 milliós növekedéssel, 36,7 millió forintos profittal zárta a cég az évet. A tulajdonosok, azaz Hosszú Katinka és férje, Layber-Gelencsér Máté, nem döntöttek úgy, hogy osztalékot fizetnek, a befolyt összeg az eredménytartalékba került, ezzel összesen már 434,4 millió forintra növelve a saját tőke sorát.

Az aranyérmes Hosszú Katinka a 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Az aranyérmes Hosszú Katinka a 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az étterem, amely az úszónő szíve csücske

A tavalyi év azért is különleges év volt Hosszú számára, mert ekkor nyílt meg Koool nevű, mindenmentes, egészséges étterme a Szent István körúton, amely a Google nyilvános felületén elérhető vélemények szerint nem is rossz. Az üzemeltető cég, a HK Superfood Kft. 2021-es alapítású, első évét azonban még teljes egészében építkezéssel töltötte, és nullás árbevétel mellett 13,4 millió forintos veszteséget termelt.

2022 júniusában már azonban megnyílt az étterem is, Hosszú Katinka 67,1 millió forintos árbevételt jegyezhetett fel – igaz, ez sem volt elegendő ahhoz, hogy pozitívba fordítsa a cég eredményét, így a HK Superfood 35,2 millió forintos veszteséggel zárt. A veszteség az eredménytartalékba került, a cég saját tőkéje így pedig már 45,7 millió forintos mínuszban van, azaz a tulajdonos Katinka & Co. Kft.-nek valamilyen formában rendeznie kell majd ezt a helyzetet.

Önmagában egy frissen nyitott étterem esetében egyáltalán nem meglepő, hogy veszteséget termeljen, hiszen beruházások és fejlesztések is zajlanak még ilyenkor, a cég 45,1 millió forintnyi ingatlaneszközt tart nyilván, emellett még 36,3 millió forintnyi berendezéseket és járműveket.

A cégnek mindezek mellett egy rövid lejáratú kötelezettségével is számolnia kell, ennek pontos mibenléte nem derül ki, csak annyi biztos, hogy a HK Superfood nem az anyacég Katinka & Co.-nak tartozik 153,5 millió forinttal.

Így kerestek az étterem dolgozói

A csatolt dokumentum szerint 2022-ben az éttermet üzemeltető cég összesen nyolc főt foglalkoztatott, a bérköltség 18,8 millió forint volt, azaz az átlagos havi bérek 196 ezer forint körül alakultak.

Mi a helyzet a másik két céggel?

Továbbra is létezik, ám gyakorlatilag nem termel bevételt az Iron Corporation Kft., Hosszú Katinka első cége, amely évek óta csak veszteséget képez – igaz, ez 2022-ben már csak 53 ezer forintos mínusz volt. A cégben ennek ellenére is van még pénz, hiszen a korábbi évekből, amikor még többek között az Iron-webshopot üzemeltette, csinos eredménytartalék gyűlt össze, amely az előző évről áthozott 3,4 milliós veszteség finanszírozása után még mindig 27,1 millió forintra rúg. A cég beszámolójában végül említést érdemel a rövid lejáratú kötelezettségek 26,8 millió forintos sora, ennek döntő többsége az alapítókkal szemben fennálló tartozás.

Az ISL-úszóligát megalapító, és az abban induló Iron International csapatot menedzselő Iron International Kft. cikkünk írásakor még nem adta le beszámolóját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!