Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Márkázott tartalom

A Mekong folyó partvidékén található Kambodzsa és egyben a világ legterjedelmesebb vallási építménye, az Angkor Wat. A Délkelet-Ázsiába utazók számára kihagyhatatlan látnivaló, melyet zarándokok és turisták milliói keresnek fel évente. Az épületegyüttes a világörökség része, titokzatos történetei miatt egyben vallási misztikumként is említik. 

Az Angkor Wat épületeinek építészeti jellemzői

Ez a monumentális vallási központ nyolcvan hektáron található, rejtélyes, hogy miért, de kora ellenére nem fogott rajta az idő. 

Közel harminc éven át ötvenezer ember keze által, ötezer építőművész irányításával épült ez a különös templomegyüttes. Csak a templomok és szentélyek épültek kőből, minden más lakóépület fából készült, melyekből mára egyetlen egy sem maradt fenn. 

A XII. században uralkodó II. Szurjavarman rendelte el az építkezést, melyről hívei úgy tudták, hogy Visnu, a hindu isten tiszteletére épül, az uralkodó azonban saját magának építtette. 

A mindenkori uralkodók hittek isteneikben, de saját magukra egyfajta istenkirályként tekintettek. 

Misztikum és valóság az Angkor Wat falain

Kiemelkedően fontos vallási központ mind a hinduk, mind a buddhisták körében, melyet több misztikusnak tekinthető furcsaság övez

Visnu isten házaként emelt egység, ami egyben II. Szurjavarman nyughelye is a szent Meru-hegy építészeti megvalósítása. Az építmények közül kiemelkedő ez a hatvanöt méter magas sírkamra, mely szimbólum és temetkezési hely is. 

A halotti templomként is kezelt Angkor Wat tájolása vélhetően emiatt nyugati, a hindu vallásokban megszokott keleti tájolással ellentétben. A hindu eszmék szerint a kelet szimbolizálja az életet, míg a nyugati oldal a halált jelképezi.

A különböző magasságú tornyokat fedett folyosók kötik össze, melyek falain gondosan faragott mitológiai ábrázolások láthatók. A hindu vallás és a khmer birodalom történeteit a faragóművészek a kor eszközeinek ismeretét messze meghaladó rendkívül precíz munkával készítették. A hézagmentesen egymáshoz illesztett kövek és formák látványa különös térhatást kelt ezzel a technikai megvalósítással. 

A különleges épületegyüttes mind a hívek, mind a khmer uralkodók számára az istenekhez való kapcsolódáson túl az univerzum egészének földi megjelenését is szimbolizálta.

A Khmer Birodalom és a történelmi viszályok

A Khmer Birodalom valaha volt legnagyobb számban lakott fővárosa gazdagsága ellenére több viszályos helyzet miatt néptelenedett el.

Több királyság által indított komoly támadásokat élt túl, ezek közül a legkeményebb a XV. századi volt, amikor a Thai királyság vette uralma alá a területet. Ezután üresedtek meg az épületek és vette hatalmába a természet gyökereivel körbefonva a falakat. 

Mégis az ingoványos, százkilencven méter vizes árokkal körülvett úszó szigeten minden történelmi és időjárási viszontagság ellenére több mint kilencszáz éve stabilan állnak Angkor Wat építményei.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.