2018. október 26. 13:04
mfor.hu

A júliusi találkozó után most újra asztalhoz ülnének a vezetők.

A Fehér Ház hivatalos meghívást küldött Valgyimir Putyin számára – mondta az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója. Az orosz kormányfő és Donald Trump már többször is találkozott többoldalú találkozókon, kétoldalú csúcstalálkozóra eddig azonban csak egy alkalommal került sor Helsinkiben júliusban –írja a Reuters.

A finnországi találkozó után az amerikai elnököt nem csak az ellenzék, de még a Republikánusok is élesen támadták, állításuk szerint ugyanis Trump képtelen volt kompetensen szembeszállni az orosz vezetővel. Ahogy korábban beszámoltunk már róla, Trump konstruktívnak és termékenynek nevezte az akkori találkozót. Az amerikai elnök szerint soha nem volt rosszabb az Egyesült Államok és Oroszország viszonya, mint most, „de ennek vége. Fél órával ezelőtt ez véget ért" – jelentette ki a republikánus politikus a csaknem két órás megbeszélés után.

Éles kritikák érték Trumpot a legutóbbi találkozó után Éles kritikák érték Trumpot a legutóbbi találkozó után
Putyin washingtoni látogatását nagy feszültségek övezik, az amerikai hírszerzés szerint ugyanis Oroszország a 2016-os elnökválasztáson segítette Trump győzelmét. Moszkva azóta is tagadja a vádakat. A tervek szerint a találkozóra Párizsban kerülne sor november 11-én, az első világháború végének 100. évfordulát ünneplő rendezvénysorozat keretében.

(MTI/AP/Heikki Saukkomaa)