2019. szeptember 18. 11:37
mfor.hu

64-féle sajtótermék mégsem kell a hivataloknak. Így is lesz azért olvasnivalójuk bőven: 33-mal több féle újságot lapozgathatnak majd a közszolgák, politikusok. Ezzel a KESMA járhat jól.

Módosította a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság a belföldi napilapok, folyóiratok beszerzésére még július végén kiírt tenderét. Az eredeti pályázat szerint a 2020-2021-es évadra 274-féle sajtótermékre, 16 974 előfizetésre kerestek beszerzőt. A nyertes nettó 900 millió forint keretösszeg erejéig, pontosan 18 hónapra szállíthatta volna az újságokat a kormányhivatalokba és tárcákhoz.

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ezt a megrendelést változtatták meg a múlt héten az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent módosítóval, mely szerint a pályázóknak ugyanannyi hónapra, ugyanannyi előfizetéssel és ugyanannyi keretösszeggel kéne dolgozniuk, de most már mégis inkább csak 210-féle napilapot, folyóiratot kellene venniük és vinniük. (Hogy mi áll a módosítás hátterében, arról megkérdeztük a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot, amint megérkezik a válaszuk, frissítjük a  cikket.)

A változtatás miatt a pályázatok benyújtási határidejét is kitolták szeptember 16-ról október elsejére.

Hogy pontosan mely sajtótermékeket kell majd beszerezni, az a hirdetményből nem derül ki, de jó eséllyel indulnak a kormányközeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó kiadványok. Csak belőlük nagyjából ki is jöhet a teljes paletta: a 444 tavaly november végi összesítése szerint akkor 246-féle kiadvány volt a KESMA-nál, és bár ebben az internetes, tévés és rádiós termékek is benne vannak, a többség nyomtatott újság és magazin.

Ha megnézzük az egy évvel korábbi tendert, óriási különbségeket látunk az aktuálishoz képest. 2018-ban 177-féle sajtótermékkel, 1590 példányszámmal indult a pályázat. Ezt aztán szintén módosították, de nem a sajtótermékek számát, hanem megnövelték az eredetileg 130 millió forintos keretösszeget, ami a mostani 900 millióhoz képest tényleg nagyon szerény volt. De növelés után sem lett sokkal több: akkor 194 millió 500 ezer forintnál álltak meg. Igaz, akkor még nem volt KESMA.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.