<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kínai vezetésű Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank felfüggeszti tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban.
 

A fejlesztési bank kivonulási lépése megtépázhatja az alapvetően jó orosz-kínai kapcsolatokat. A pekingi székhelyű bank csütörtöki közleménye szerint azért döntöttek a lépés mellett, hogy meg tudják őrizni a pénzügyi integritásukat, valamint felmérjék az orosz-ukrán háború hatásait a tagállamok gazdaságára. Az AIIB legnagyobb részvényese 26,5 százalékkal Kína, őt India követi, majd Oroszország: ahol a bank először 2019-ben fektetett be, egy 500 millió dolláros közlekedésfejlesztési programot finanszíroztak. 

Kínai üzenet. Fotó: Pexels
Kínai üzenet. Fotó: Pexels

Az alapítói okirata szerint politikailag semleges, 100 milliárd dolláros alaptőkével rendelkező AIIB lépése abból a szempontból mindenképpen jelentős, hogy jól mutatja, mennyire nő a nyomás a nemzetközi pénzügyi hálózat szereplőin azért, hogy szakítsák meg a kapcsolatokat Oroszországgal és Fehéroroszországgal – írja a Financial Times.

Az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank nem az egyetlen kínai érdekeltségű szervezet, amely hasonló döntést hozott – szintén csütörtökön jelentette be a sanghaji székhelyű, Oroszországban jelentős projektekben érdekelt Új Fejlesztési Bank, hogy felfüggeszti a függőben lévő kifizetéseit az oroszok felé.