Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A techóriás helyet adott az App Store kínálatában olyan alkalmazásoknak, melyekkel az okostelefonozással töltött időt lehetett csökkenteni - aztán megcsinálta ezen appok saját verzióját, és megnehezítette a többi program számára a piaci érvényesülést. Most több megkárosított appfejlesztő az Európai Unióhoz fordult jogorvoslatért.

A tavalyi év során az Apple a 17 legnépszerűbb telefonon töltött időt mérő és szülői felügyelet-alkalmazásből 11-et eltávolított az App Storeból vagy korlátozta a hozzáférésüket, illetve számos, kevesebb letöltéssel bíró alkalmazásra is lesújtott, írta meg a New York Times a Sensor Tower app-elemzőcég adatai alapján. Az Apple egyes esetekben arra kényszerített fejlesztőket, hogy távolítsák el azokat a funkciókat, melyek lehetővé tették a szülők hozzáférését a gyerekek telefonjához - okafogyottá téve így magát a szülőkontroll-appot - , máskor egyszerűen törölték a programot az App Storeból.

Az akció következtében előfizetők ezreivel bíró alkalmazások tűntek el az App Store-ból, és ezzel esetenként egész cégek jövője vált kérdésessé. Például az OurPact-é, mely azonos nevű szülőifelügyelet-appját - ami 3 millió letöltéssel bír - februárban törölték az App Storeból, pedig onnan jött a bevételük 80 százaléka. Az OurPact vezetője, Amir Moussavian szerint az Applenél "módszeresen megölik az iparágat."

Az Apple-szóvivő Tammy Levine szerint azért töröltek appokat, illetve követeltek módosításokat rajtuk, mert azok túl sok iformációt nyerhettek ki a felhasználók készülékeiből. Azt mondta, az apptakarítás időzítése nem volt összefüggésben azzal, hogy ők saját, hasonló appokat indítottak. Philip W. Schiller, az Apple alelnöke ezt azzal egészítette ki, a "különösen felelősségteljesen" jártak el annak érdekében, hogy megelőzzék a programokkal való visszaéléseket, melyek céltáblái az appok jellege miatt a gyerekek lehettek.

A takarításnak áldozatul esett fejlesztők azonban úgy látják, azért kerültek célkeresztbe, mert programjaik árthatnak az Apple üzletének. A helyüket elfoglaló Apple-appok - aligha meglepő módon - ugyanis sokkal kevésbé szigorúak a kijelzőn töltött idő limitálásában, és nincs is bennük annyi opció, mint az eltüntetett programokban.

A Kidslox és a Qustodio, a legnépszerűbbek közé tartozó szülőikontroll-cégek az Európai Unióhoz fordultak, mivel az Apple olyan változtatásokra kényszerítette őket, melyektől az appjuk kevésbé lett hasznos, mint a techóriásé, és ez nagyban rontott az üzletükön. Az Applet a Kaspersky Lab is perbe fogta a trösztellenes szabályok megsértése miatt Oroszországban, és szóvivőjük szerint hasonló panasszal kívánnak élni Európában is, miután az Apple őket is arra kényszerítette, hogy kulcsmegoldásokat vegyenek ki a szülői alkalmazásukból.

Nem csak a gyerekblokkoló appok miatt szólalnak fel cégek az Apple ellen. Múlt hónapban a Spotify panaszolta be a vállalatot azzal, hogy az App Store nem fair módon előnyt adott az Apple Musicnak a Spotify-jal szemben. A cégeken túl már mások sem nézik jó szemmel ezt a gyakorlatot, az USA-ban Elizabeth Warren szenátor azt javasolta, hogy le kellene választani az App Store-t az Apple-ről, hogy megzabolázzák a techcéget.

Az Apple szülőifelügyelet-appjában nincs időzített készülékzárolás, és a felnőtt tartalmakat is csak a Safari böngészőben tiltja le, más felületen simán szembesülhetnek 18+-os tartalmakkal a gyerekek. Az Apple appjához ráadásul az kell, hogy a család minden tagja iPhone-t használjon: androidos telefonokon nem lehet velük korlátozni a hozzáférést, a többi, kisemmizett appal ellentétben. Nem csak a gyerekek, de a saját okostelefon-függésünk megzabolázására sem nyújt elégséges megoldást az Apple saját programja a cikk szerint. Míg például a Freedom appal a felhasználók ideiglenesen blokkolhattak más appokat és weblapokat, addig a helyette használható házi alkalmazás appok letiltására már nem alkalmas, és a weblapokat is csak a Safariban tudja blokkolni, más böngészőkben nem.

Az Apple ráadásul az ügy kezelésével se volt túl elegáns a kisemmizett appok fejlesztői szerint: kései értesítésekről, szűkszavú levelekről számolnak be, valamint arról, hogy kérdéseikre nem kaptak kielégítő választ, egy esetben pedig konkrétan az történt, hogy a kérdéseikre már csak annyi érkezett vissza, hogy az appnak megoldatlan problémája van, ezért eltávolítottuk az App Store-ból - minden további magyarázat nélkül.

(New York Times)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.