4p

Elhúzódó egyeztetés után ma sem született végső megállapodás az idei legkisebb bérekről. Készül viszont egy megegyezéstervezet, benne 4 százalékos emeléssel. 

A múlt szerdai sikertelen tárgyalási forduló után a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szerdai ülésén sem lett végleges megállapodás a kormányzat a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek között a 2021-es minimálbérről és garantált bérminimumról – írja laptársunk, a Piac&Profit.

Ugyanakkor Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a lapnak a mai ülést komoly előrelépésként értékelte, hiszen a felek elfogadták, hogy még a héten szülessen egy megállapodástervezet. Ennek értelmében a minimálbér és a garantált bérminimum is 4 százalékkal emelkedne februártól.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

2020-ban 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyeknek értéke így bruttó 161 ezer, illetve 210 600 forintra nőtt. A 4 százalékos emeléssel 2021-ben:

  • a minimálbér 167 440 forintra,
  • a garantált bérminimum 219 024 forintra nőne a következő hónaptól.

(Azt már egy korábbi ülésen megerősítette a kormányzati oldal, hogy a minimálbér megállapítása nem lehet visszamenőleges hatályú, vagyis február 1-től hatályos a megemelt minimálbér és garantált bérminimum.)

A VOSZ főtitkárától megtudtuk, hogy a tervezet egyéb elemeket is tartalmaz:

  • a bérajánlásra vonatkozóan,
  • továbbá a kormányzati garanciákra vonatkozóan a szociális támogatásról, vagyis ezek is nőni fognak a minimálbérrel együtt,
  • a megállapodásnak várhatóan olyan eleme is lesz – amelyet a munkaadói oldal már korábban javasolt –, miszerint kötelezettséget vállaltak arra, hogy félév előtt áttekintik a gazdaság helyzetét,
  • a kormányzattal értékelik azt is, hogy van-e lehetőség a szociális hozzájárulási adó (szochó) csökkentésére és ezzel a kötelező legkisebb bértételek további növelésére a második félévtől.

A VOSZ főtitkára hozzátette, hogy a megállapodástervezetre vonatkozó javaslatot a szakszervezeti konföderáció mind a három tagja befogadta oly módon, hogy a szövegtervezetről egyeztetnek a hétvégén.

A tervezet alapján jövő hét hétfőn születhet megállapodás.

Honnan indultak?

Az egyeztetések még november végén kezdődtek. Érdemes felidézni, hogy a felek álláspontjai mennyire messziről indultak. Míg a munkáltatók a járvány miatti bizonytalan helyzetben egyáltalán nem akartak béremelést, addig a szakszervezetek kezdetben még kétszámjegyű, 10 százalék körüli emelésről indultak. A munkaadók még a tárgyalások elhalasztását is felvetették addig, amikor már többet látnak a 2021-es folyamatokból.

Míg korábban a munkáltatók legfeljebb az idei infláció várt mértékével megegyező emelést akartak (vagyis 3 százalékot), a munkavállalói oldalon tartották magukat az 5 százalék mellett, bár a szakszervezeti oldalról is érkeztek olyan jelzések, hogy a megegyezés érdekében hajlandóak ők is engedni az 5 százalékból. Szintén múlt héten derült ki, hogy a munkaadók hajlandók lennének tovább menni, és el tudnák fogadni a megállapodást a 4 százalékos szinten azért, hogy a legrosszabbul keresők, a gyeden, gyesen lévők, az álláskeresők, az összes olyan személy, aki érintett a minimálbérhez kötött szociális juttatásokkal, megkaphassa az emelt összeget. Közben a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a múlt héten arról számolt be lapunknak, hogy kitartanak az 5 százalékos bérkövetelésük mellett. Kordás László, a legnagyobb hazai szakszervezeti konföderáció vezetője elmondta, 2-3 ezer forintos különbségen alkudoznak, szerinte ez az összeg nem vinné csődbe a magyar vállalkozásokat.

Miért gond, hogy eddig nem született megállapodás?

Ahogy arról szintén a Piac&Profit írt, a minimálbér egyfajta indikátorként szolgál a versenyszféra bértárgyalásai során, így az egyezség hiánya ezeket a folyamatokat akaszthatja, nehezítheti meg. Ám nemcsak emiatt rendkívüli és kellemetlen a jelenleg kialakult helyzet. Több olyan szociális ellátásnál és egyéb juttatásnál is mérceként szolgál a mindenkori minimálbér.

A minimálbér miatt kialakult bizonytalanság sokkal többről szól, mint egy érték meghatározásáról. A késlekedés magyarok százezreit tartja bizonytalanságban. Mi több, anyagilag is hátrányosan érinti őket, hiszen a minimálbérrel összefüggésben valamilyen formában érintettek köre nagy létszámú csoportot tesz ki. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!