Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A koronavírus-járvány miatt minden korábbinál nagyobb bizonytalanság övezi a mindennapokat. Ha ez nem lenne elég, erre most még a kormány is rátett egy lapáttal; a bértárgyalások során ugyanis olyan helyzet alakult ki, amire nagyon régóta nem volt példa.

Magyarországon minden év utolsó hónapjaiban ül össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Fóruma, vagyis a kormány képviselői, a munkaadók és munkavállalók érdekképviseletei annak érdekében, hogy konszenzusos megállapodásra jussanak a következő évi minimálbért illetően. Az eddigi gyakorlat szerint ha a többszöri egyeztetéseken sem jutnak dűlőre a felek, akkor az év utolsó napjaiban már a kormány mondja ki a végső szót az emelés mértékét illetően. Mindezt úgy kell lebonyolítani, hogy az újév első napjától hatályos legyen az új összeg.

2020 vége azonban másként alakult: nem született egyezség a felek között és a kormányzati elhatározás is elmaradt, ennek eredménye lett, hogy január második felében még mindig ismeretlen a minimálbér összege. Bár az már sejthető, hogy 3-5 százalék között lesz az emelés mértéke idén, ez a késlekedés nemcsak a versenyszféra bértárgyalásait nehezíti meg, de magyarok százezreit tartja bizonytalanságban. Sőt mi több, anyagilag is hátrányosan érinti őket.

Fotó: privatbankar.huFotó: privatbankar.hu

Mint arra korábbi cikkeinkben párszor már kitértünk, a minimálbért övező bizonytalanság alapvetően megakaszthatja, megnehezítheti a versenyszféra bértárgyalásait. A mindenkori minimálbér ugyanis egyfajta indikátorként szolgálhat a tervezés és az egyeztetések során a munkaadók és a munkavállalók számára is. A minimálbéres dolgozók és a bérszámfejtők mellett azonban mások is nehéz helyzetbe kerülnek, egy havi plusztól fognak jó eséllyel elesni a kialakult helyzet miatt. A kormány ugyanis a múlt heti tárgyaláson rögzítette, hogy visszamenőleges hatályú nem lehet az emelés.

Ha megállapodnak, akkor februártól lehet növelni a béreket. "Nem lehet bizonytalanságban tartani a legkisebb béren dolgozókat" - mondta Perlusz László, a VOSZ főtitkára laptársunk, a Piac & Profit megkeresésére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly év végi közlése alapján megközelítőleg 250 ezer dolgozót tart bizonytalanságban ez a kialakult helyzet. Ám ez ennél sokkal nagyobb csoportot érint valójában, hiszen több ellátás és juttatás is a mindenkori minimálbérhez kötött, így ha az nem változik, akkor az adott juttatások sem. De nézzük, kiket érint még a helyzet!

Érinti

  • a gyed-re jogosultakat,
  • a táppénzen lévőket,
  • az álláskeresési járadékra jogosultakat,
  • és közvetve a közfoglalkoztatottakat is.

A gyed esetében a juttatás maximális összegét köti jogszabály a minimálbérhez, az legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lehet. Hasonló a helyzet a táppénz esetében is, ahol a napi összeg maximum a minimálbér kétszeresének a harmincadrésze lehet. Az álláskeresési járadék pedig nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbérnél. A közfoglalkoztatottak esetében azonban némiképp más a helyzet. Még tavaly szeptemberben jelezte Orbán Viktor, hogy a válság miatt szükséges a - három éve befagyasztott - közfoglalkoztatotti bért is emelni 2021-től. Ennek potenciális mértékéről érdeklődtünk egy decemberi Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternél, aki elmondta: a döntéssel érdemes megvárni, hogy a minimálbért illetően megszülessen a megállapodás. Tehát ahogy a minimálbérért dolgozók, úgy a közmunkások sem tudnak mást tenni, csak várják a hivatalos bejelentést.

A minimálbérrel összefüggésben valamilyen formában érintettek köre nagy létszámú csoportot tesz ki. Mint említettük korábban, mintegy 250 ezer ember az, akit közvetlenül érint a döntés. Az elérhető legfrissebb adatok szerint

  • gyed-et 107 850-en kapnak,
  • táppénzben 73 747-en részesültek,
  • álláskeresési járadékra 78 312-en jogosultak,
  • közmunkásként pedig 91 500-an dolgoznak.

Az érintettek összlétszáma így 600 136 fő. Ennyien vannak tehát azok, akiket valamilyen formában érint, vagy érinthet a minimálbér-emelés. Azt ugyanis nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy például mind a 73 ezer táppénzes vagy mind a 107 ezer gyed-en lévőnél érdemben befolyásolja a minimálbér-változás a juttatás nagyságát. Ezek alapvetően ugyanis a korábbi bérhez kötöttek, mégis önmagáért beszél az érintettek létszáma. Alkalmas arra, hogy rávilágítson, a minimálbér miatt kialakult bizonytalanság sokkal többről szól, mint egy érték meghatározásáról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.