Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

A kormány csaknem 6 milliárd forinttal löki tovább a munkásszállók építését és felújítását támogató programját. Főleg a keleti országrészben örülhetnek, a nyugati megyék önkormányzati cégei és a vállalkozások jóval kisebb forráshoz juthatnak.

Alig egy napja írtuk meg, hogy az ország észak-nyugati csücskében, a Bezenye és Hegyeshalom határában hamarosan kezdődő megaberuházás milyen jótékony hatással van a munkásszállók üzemeltetésére és általában is a lakásbérleti és kiskereskedelmi piacra. Különösen Mosonmagyaróvár és tágabb körzete profitál ebből. 

Most pedig egy közleményben arról értesített minket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hogy a kormány még nagyobb sebességre kapcsol ezen a téren: 19 létesítményt támogatnak összesen 5,6 milliárd forinttal, így 2400 új férőhely jöhet létre. Ezzel a fejlesztések száma az első három körhöz képest kis híján megkétszereződik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Ez tehát már a negyedik szakasz a programban. Bodó Sándor, a szaktárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, hogy az első három kiírás során a támogatás célcsoportja az önkormányzatok, az önkormányzati társulások, és az ezek tulajdonában álló gazdasági társaságok voltak. 2017 és 2019 között 20 munkásszállás létesítésére irányuló projekt kapott mintegy 6,7 milliárd forint értékű támogatást, 2595 férőhely kialakítását lehetővé téve.

Úgy tűnik, a kormány érzékelt valamit a piaci reakciókból, mert menetközben többször is módosította a kiírásokat.

A program negyedik, tavaly októberi meghirdetésétől már a legfeljebb 12 ezer embert foglalkoztató, legalább három lezárt üzleti évvel rendelkező, magántulajdonban álló gazdasági társaságok is pályázhattak munkásszállások kialakítására. A támogatás legalább 80 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállások építéséhez vagy felújításához, a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök beszerzéséhez nyújtható.

Munkás Hotel Budapesten

Budapesten idén júliusban megnyílt az első Munkás Hotel. Üzemeltetőjének egyik képviselője megerősítette, hogy légkondicionált szobákkal, szállodai minőséggel és teljes ellátással várják az építőiparban dolgozókat. A 100 szobás hotel 240 fő befogadására alkalmas, egy vagy több ágyas leosztásban is. Mint kiderült, nem új épületről van szó, egy turistaszállást működtetett itt a tulajdonos, de a járvány miatt profilt váltott.   

Magyarországon az egyik meghatározó magán üzemeltető a Staff House Zrt. A társaság főleg az iparvárosokban szolgálja ki a gyártó cégeket, hat éve egyébként a győri és mosonmagyaróvári ipari park tágabb környezetében is. A piacon lévő vállalkozások mintegy 3-4 ezer forintot kérnek egy főtől (vagy munkáltatójától) éjszakánként, a munkásszállások zöme 150 fő alatti ingatlanokban helyezi el az érdeklődőket. Ha egy vállalat nagyobb kontingest foglal le hosszabb időre, akkor természetesen adnak némi kedvezményt.

A program még hatékonyabb megoldást kínál a strukturális munkaerőhiánnyal küzdő térségekben jelentkező kihívásokra azzal, hogy a kedvezőbb pályázati feltételek szerint a vállalkozások a támogatás segítségével létrehozandó munkásszállásokon nemcsak saját dolgozóikat helyezhetik el, hanem a térség más foglalkoztatóinak munkavállalóit is elszállásolhatják – írta az ITM.

Nem szólt viszont a szaktárca arról, hogy a nyugati országrészt eleve jóval kisebb mértékben akarták segíteni. Észak-Magyarországon, az Alföldön és Dél-Dunántúl régióiban 50 százalék, a Közép-Dunántúlon csak 35 százalék, a Nyugat-Dunántúlon pedig mindössze 25 százalék a támogatás. A kisvállalkozások viszont örülhetnek, hiszen további 20 százalékkal, középvállalkozások beruházásai esetén pedig 10 százalékkal növelhető a támogatás mértéke, így az akár a 70 százalékot is elérheti – feltéve, hogy a hátrányos helyzetű régiókban vágnak bele a beruházásba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.