<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyjából 360 millió forinttal tartozik az érintett borászatoknak a bedőlt Ital Magyarország Kft.

Hozzávetőlegesen harminc hazai borászatot sújt az Ital Magyarország Kft. csődje, köztük olyan nagynevű pincészeteket is, mint a Takler Pincészet, a Laposa Birtok, a Bodri Pincészet, a Frittmann Borászat. A forgalmazó tartozása jelentős, így a 24.hu beszámolója szerint most a hazai borászok színe-java azt kéri Palkovics Lászlótól mint az iparügyekért és a kereskedelemért is felelős minisztertől, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. (IMO) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését.

A portál cikke szerint harminchárom borászat aláírása szerepel a dokumentumon, amelyben megindokolják, miért kérnek különleges elbánást az ital-nagykereskedőnek. A cég tartozása az egyes partnerekkel szemben ennek összege 1,7 és 49,5 millió forint között mozog, a 33 borászat fele több mint tízmillió forintot követel az IMO-tól. A cég lassan egy éve nem fizette ki a neki beszállított termékek ellenértékét, a fizetési, ügyvédi felszólításokra érdemben nem reagált, az esetleges megegyezésre nem törekedett.

Bajban a borászok. Fotó: PixabayBajban a borászok. Fotó: Pixabay

A 24.hu cikkében úgy fogalmaz, hogy a borászok kérelméből az derül ki, hogy a borászok a cég felszámolásával számolnak. Úgy vélik, hogy az IMO stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésével biztosítható az esetleges felszámolás elrendelése esetén a gyors, átlátható, rendezett és az állam által felügyelt eljárás lefolytatása. A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerint a kormány rendeletben minősíthet egy szereplőt stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek.

A kérelemben úgy indokolják ezt a kérést, hogy az IMO csődjének kárvallottjai hosszú évtizedek óta a piacon elismert és kiemelt minőséget képviselő borászatok, melyeket jelentős anyagi kár érne az igényeik ki nem elégítése esetében. Az egyik érintett borász a 24.hu-nak arról beszélt, arra nem látnak esélyt, hogy az IMO – akár állami segítséggel – tovább működjön, azért keresték meg Palkovicsot, hogy a majdani felszámoló biztos minél korrektebben vezényelje le a felszámolási eljárást, és járjon el a cég vagyonának értékesítése, a hitelezők kifizetése során.

(24.hu)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.