5p

Eredménye a második negyedévi mélyponthoz képest emelkedett és 610 millió dollárt ért, igaz, az még így 12 százalékkal alacsonyabb a tavalyi értéknél.

A Mol-csoport újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja - azaz az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredménye - a gazdasági és járványügyi krízis ellenére jelentős javulást mutatott a második negyedévi mélyponthoz képest. A harmadik negyedévben 610 millió dollárt ért el, ami csupán 12 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakához képest - tette közzé a legnagyobb hazai vállalat ma hajnalban.

Sokat visszahozott a Mol a harmadik negyedévben abból, amit a másodikban elveszített. Fotó: MTI
Sokat visszahozott a Mol a harmadik negyedévben abból, amit a másodikban elveszített. Fotó: MTI

Az első három negyedévi EBITDA így 1,59 milliárd dollárt ért el, ami 14 százalékkal alacsonyabb a tavalyi értéknél. Mindez azt vetíti előre, hogy a teljes 2020. évi EBITDA valószínűleg a felső határán lesz az iránymutatási sávnak, azaz 1,9 milliárd dollár körül alakulhat. Az egyszerűsített szabad pénzáram a harmadik negyedévben 306 millió dollárra ugrott a beruházási költségtudatosságnak köszönhetően. Az év eddigi időszakában az egyszerűsített szabad pénzáram 662 millió dollár lett, 42 százalékkal több, mint a tavalyi év első 3 negyedévében. Az organikus beruházások összege 33 százalékal csökkent az első három negyedévben, tükrözve a szigorú CAPEX-kontrollt, valamint a COVID-19-hez kapcsolódó lassulást.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: „A harmadik negyedéves eredmények jelentős javulást mutattak a második negyedév alacsony szintjéhez képest. Ennek köszönhetően reális esély van arra, hogy elérjük a 2020-ra adott EBITDA iránymutatás-sáv felső határát, az 1,9 milliárd dollár körüli értéket.  Minden szegmens pozitív szabad pénzáramot ért el az év eddigi részében a világjárvány ellenére, bizonyítva működésünk erősségét és ellenállóképességét. A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens rekordmagas harmadik negyedéves EBITDA-t termelt, de a többi szegmens is jó eredményeket szállított a nyomott nyersanyagárak és árrések ellenére: a Kutatás-termelés üzletág az ACG akvizíciónak, míg a Feldolgozás és kereskedelem üzletág a kimagasló finomítói kihasználtságnak és feldolgozási aránynak köszönhetően tudott javítani eredményén. Mindezek ellenére ébernek kell lennünk, mivel a járvány még nem ért véget, és a következő hónapok ismét komoly kihívások elé állíthatnak minket.

Kutatás-Termelés (Upstream) szegmens szénhidrogén termelése 8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, napi 126,9 ezer hordóra, ez 18 százalékkal haladta meg az előző év hasonlóidőszakát. Ez annak köszönhető, hogy az ACG immár teljes negyedéves működésével járult hozzá a termeléshez. A MOL-ra eső részesedés az azeri termelésből napi 29,8 ezer hordó volt a harmadik negyedévben. Az olaj- és gázárak emelkedtek a harmadik negyedévben, de még jóval az előző évi átlag alatt vannak. Az első három negyedévre erős hatással volt a jelentősen alacsonyabb olajár (a Brent 37 százalékot esett az egy évvel korábbihoz képest, 41 USD/hordó volt) és a realizált gázárak (34 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest).

Feldolgozás és kereskedelem (Downstream) újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja jelentősen emelkedett és a második negyedévi mélyponthoz képest majdnem megduplázódott, de még így is 26 százalékkal gyengébb volt a 2019-esnél, a nyomott finomítói árrések és a némileg gyengébb petrolkémiai árrések miatt.

A tiszaújvárosi poliol projekt meghaladta a 70 százalékos készültséget a harmadik negyedév végére, bár az előrehaladás némileg elmarad a tervezettől a járványhelyzet miatt. Járványügyi intézkedéseket vezettünk be, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát az építkezésen és biztosítsuk az üzleti folytonosságot. A harmadik negyedévben elkészült az új, évi 20 ezer tonna kapacitású gumibitumen üzem, amely használt autógumikat hasznosít újra.

A Fogyasztói Szolgáltatások minden idők legjobb negyedéves eredményét érte el, 183 millió dollárt, 14 százalékkal magasabbat a tavalyi harmadik negyedévinél. Az egész hálózatra kiterjesztett megtakarítási akciók révén alacsonyabb lett a működési költség, ami szintén segítette az EBITDA növelését. Az egyszerűsített szabad pénzáram 27 százalékot növekedett éves összehasonlításban a harmadik negyedévben, 14 százalékot az első három negyedévben, és meghaladta a 300 millió dollárt, ami már most több, mint a 2019-es teljes évi érték. Folytatódott a töltőállomás-hálózat átalakítása a Fresh Corner-koncepció szerint. A harmadik negyedév végére a Fresh Cornerek száma 910-re nőtt a június végi 895-ről.

Gázszállítási üzletág EBITDA-ja 59 százalékkal növekedett a 2019. harmadik negyedévihez képest és 43 millió dollárt ért el. A határon át történő szállítás kapacitásigénye jelentősen növekedett, ami magasabb szabályozott bevételt eredményezett, miközben az üzemeltetési költségek csökkentek.  A magasabb kapacitáslekötés és az alacsonyabb működési költség az EBITDA-t 37 százalékkal emelte az első három negyedévben az előző év hasonló időszakához képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!