<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ennyit jegyzett ugyanis az általuk kibocsátott kötvényekből.

Ezek azok a bizonyos növekedési kötvények, amelyek kibocsátására 2019. július 1-jétől van lehetősége hazai székhellyel rendelkező nem pénzügyi vállalatoknak. A kikötés, hogy cégenként legalább 1 milliárd forint értékben kell ilyen papírt piacra dobni, legalább 3, legfeljebb 10 éves lejáratra, s egy sorozatból a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfeljebb 70 százalékot - de egy vállalatcsoporttól maximum 20 milliárd forintnyit - vásárolhat, ebből 50-et az aukción, 20-at a másodpiacon.

Nagyobb sebességfokozatba kapcsolnak. Fotó: Trans-SpedNagyobb sebességfokozatba kapcsolnak. Fotó: Trans-Sped

Január végéig az MNB 16 cég 17 sorozatából - a Baromfi-Coop kettőt is kibocsátott -  összesen 152,4 milliárd forint értékben vásárolt, a másodpiacon pedig további közel 37,4 milliárdnyit, méghozzá 14 cég 15 sorozatából, miután két cég, a Mol és a Cordia kötvényeiből csak az aukción vett a jegybank. 

Eddig 34 cég kapott zöld jelzést a jegybank által felkért két németországi hitelminősítőtől - Scope Ratings, Euler Hermes - növekedési kötvényei kibocsátásához, közülük 31 együttesen 505 milliárd forintnyi papírt dobna a piacra (3 cég még nem számszerűsítette szándékait). Ebből az MNB 332 milliárdot vehet meg, ami a február 1-jén az eredeti 300 milliárd forintosról 450 milliárdosra emelt vásárlási keretét tekintve azt jelenti, hogy a jegybankhoz még 118 milliárdnyi növekedési kötvény kerülhet.

E táborhoz hamarosan csatlakozhat a Trans-Sped Kft. is, mivel bejelentette, hogy az Euler Hermestől megszerzett hitelminősítése birtokában 5 milliárd forint értékben bocsát ki növekedési kötvényeket. 

A logisztikai vállalatcsoport mára 200 ezer négyzetméteres raktárkapacitással gazdálkodik és 250 közúti gépjárművel rendelkezik, a 2019-es várható nettó árbevétele pedig meghaladja a 21,5 milliárd forintot, amely az előző évhez képest 6 százalékos növekedést jelent - olvasható a Trans-Sped lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A kötvényei értékesítéséből befolyó pénzt a raktárkapacitás folyamatos bővítése mellett szervezetfejlesztésre és informatikai beruházásokra kívánja fordítani. Debrecenben, Körösladányban, Tatabányán és Budapesten is több beruházása van tervezési szakaszban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.