7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Töretlen lelkesedéssel dolgozunk a különböző akvizíciókon és tárgyalások folynak az eladókkal – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. Három hónappal korábban a bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor osztotta meg a sajtó képviselőivel, hogy három országban is vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP, s az idén lesznek bejelentések.

A január-március között még tomboló koronavírus-járvány hatására jól szerepelt az OTP Bank 2021 első negyedévében. A ma hajnalban közzétett tőzsdei gyorsjelentése szerint a bevételei enyhén, míg a nyeresége jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat, s a kockázati költségei is a becsültnél nagyobb ütemben csökkentek.

Zöld jelzésre várnak. Fotó: MTI
Zöld jelzésre várnak. Fotó: MTI

Összességében a 11 országban jelenlévő OTP-csoport számviteli eredménye 93 milliárd forint lett 2021 első negyedévében, szemben az egy évvel korábbi mínusszal, míg a 117 milliárd forintos korrigált profitja csaknem a négyszerese az előző év azonos időszakáénak.

A tavalyi harmadik negyedévhez hasonló eredmény született – kezdte a gyorsjelentés értékelését Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a mai sajtótájékoztatóján. Érzékeltetve, hogy negyedévről negyedévre volatilisak voltak az eredményeik, a várható veszteségekre képzett céltartalékolási kötelezettségek eltérő mértékei miatt, a portfolió jó minősége azonban lényegében változatlan volt.

Olyannyira, hogy azután az idei első negyedévben már nem kellett érdemi értékvesztést elszámolniuk. Ez azért is érdekes, mert Magyarország az egyetlen állam, ahol a hiteltörlesztési moratórium még érvényes (az június 30-áig tart). Érdekes, hogy ahol régen lejártak a moratóriumok (legkésőbb Szerbiában 2020 végén), ott sem látható érdemi romlás. Ebből Bencsik arra következtetett, hogy a moratóriumból kikerült adósok alapvetően nem dőltek be.

Kérdésre az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy gazdasági szempontból nem látják az okát annak, hogy az immár 2020. március 19-étől tartó, s a tavaly év végén már hat hónappal meghosszabbított magyarországi moratórium ne érjen véget június 30-án. Indoklása szerint ugyanis nálunk a legmagasabb Európában az oltottsági arány, itt indulhat be elsőként egy dinamikus növekedés, amely mellett nincs létjogosultsága a fizetési könnyítésnek.

Pozitívum, hogy az OTP műkődési költségei 2 százalékkal csökkentek. Az integrációs folyamat részeként a fiókhálozat 13 százalékkal szűkült, amely tartós megtakarításokkal is jár majd a jövőben. A legtöbb fiókot Bulgáriában zárták be, 133 egységet, míg Horvátországban 19-et Montenegróban pedig 13-at. Emellett az orosz leánybanknál történt jelentősebb leépítés, 800 főt is meghaladta, melyet a pandémia miatti mérsékelt üzleti aktivitás magyaráz, az ügynökök száma mintegy 600 fővel csökkent.

A működési költségek nélküli eredmény 17 százalékkal volt magasabb most, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – ez azért fontos, mert ez a mutató, ami az üzleti tevékenység milyenségét tükrözi, emelte ki Bencsik.

Az OTP-csoport összteljesítménye pozitív képet mutat. A leányvállalatok közel 50 százalékkal járultak hozzá a bankcsoport idei első negyedévi eredményéhez. (A korábban az eredményt rendre lehúzott szlovák érdekeltségen az OTP már túladott.) A legnagyobb éves abszolút növekedést a magyar, a bolgár és az orosz operáció érte el. A korrigált profiton belül a leánybankok hozzájárulása 47 százalékra emelkedett, mely 16 százalékpontos éves emelkedésnek felel meg.

A konszolidált teljesítő hitelállomány 8 százalékkal nőtt éves szinten árfolyamszűrten, az előző negyedévhez képest 2 százalékkal, ezen belül Magyarországon 3 százalékkal. Különösen a fogyasztási hitelek 7 százalékos gyarapodása kiemelendő, ami azért figyelemreméltó, mert az idei első negyedévben még javában dúlt a járvány harmadik hulláma. Magyarország mellett még Ukrajnában és Romániában ért el dinamikus növekedést az OTP-csoport, ezzel szemben az orosz leánybankja továbbra is csökkent, igaz, annak üteme jelentősen mérséklődött.

Ugyanakkor a moratóriumok miatt továbbra is jelentős a bizonytalanság a hitelállomány minőségével kapcsolatban – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. Pozitívumnak tartják a nettó kamatmarzs negyedéves javulását – döntően a magyarországi tevékenységnek köszönhetően, miközben az ukrán és orosz alapkamatemelések is segítették az OTP-t. Ám felhívták a figyelmet arra, hogy a kamatmarzs javulása várhatóan ideiglenes lehet, mivel azt egy, nem részletezett technikai elszámolás idézte elő és középtávon a mostani alacsony szintről is erózió várható.

A bankcsoport betétállománya 3 százalékkal emelkedett éves szinten, közel 500 milliárd forinttal, ami jórészt a magyarországi betétek 4 százalékos növekedésének köszönhető. Ez azért kedvező, mert elegendő forrást teremt az OTP-nak ahhoz, ha a hitelezési aktivitás még jobban felgyorsul – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.

Az OTP-csoport április végén sikeresen lezárta a két szerbiai leánybankjának az integrációját, ezzel a fennálló hitelek tekintetében a legnagyobb magyar hitelintézet déli szomszédunk piacán is az első helyre lépett, közel 17 százalékos részesedésével. 

De Bencsik szerint változatlanul a magyar működés a legfontosabb. A lakáshitel-folyósítások ugyan visszaestek, viszont az igénylések 35 százalékkal nőttek, a CSOK-igénylők számára bevezetett illetékmentesség és a kamattámogatott otthonfelújítási hitel miatt, így az OTP megtartotta a 30 százalék feletti jelzáloghitel-piaci részesedését. Az egyik legizgalmasabb terméknek a banknál a babaváró hitelt tartják, itt 40 százalék feletti a részesedésük.

Az OTP vállalati üzletága is pozitívan teljesített. A mikro- és kisvállalati hitelek negyedéves szinten 14 százalékkal nőttek az NHP Hajrá! programnak köszönhetően, ebben az OTP piaci részesedése 28 százalék, ami jóval meghaladja a bank 17 százalékos általános hitelpiaci részesedését.

Ami a jövőt illeti, a várakozásaink továbbra is pozitívak – osztotta meg Bencsik. Szerinte az oltásoknak is hála, a csoport 11 országból álló felségterületei jelentős növekedés elé néznek a második félévtől – közülük Oroszországé lehet a leglátványosabb –, dinamikus fogyasztással, csökkenő munkanélküliséggel. Magyarországon 5 százalék körüli GDP-növekedést várnak az év egészére. 

A járványhelyzet továbbra is jelentős bizonytalanságot hordoz, ezért a 2021-es évre való konkrét várakozásokat továbbra sem prezentáltak – hívta fel a figyelmet az Equilor. Eszerint a bank a Magyar Nemzeti Bank tiltása miatt nem fizethet osztalékot a részvényeseknek 2021 szeptember 30-ig, illetve sajátrészvény-visszavásárlásba sem kezdhet, azonban szeptember 30-át követően osztalékelőleg kifizetését az Igazgatóság mérlegelheti, a negyedévben is történt osztaléktartalékolás.

A pozitív eredmények és az integráció részsikerei is arra ösztökélhetik a vezetőséget, hogy újabb akvizíciós célpontok után nézzenek akár már az idei évben – szűrték le az Equilor elemzői. Ezzel nyitott kapukat döngetnek, hiszen három hónappal korábban, az OTP 2020-as eredményeinek ismertetésekor maga a bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor közölte, hogy három országban is vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP, s az idén lesznek bejelentések. Az ezek állását firtató kérdésre helyettese most azt válaszolta: „töretlen lelkesedéssel dolgozunk a különböző akvizíciókon és tárgyalások folynak az eladókkal”. A konkrétumok hiánya annak is betudható, hogy tőzsdei cégként az OTP-ra szigorú közzétételi szabályok vonatkoznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!