<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A munkahelyek megőrzését ígérik.

Szűk egy hete került napvilágra a hír, hogy a Spar Magyarország Kft. megvásárolja a Zimbo Magyarország Húsipari Termelő Kft. perbáli üzemét, tegnap pedig már be is futott a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) a bejelentés az összefonódásról.

Hamarosan döntés születikHamarosan döntés születik

Látszólag annyi történik, hogy egy áruházlánc szert tesz egy húsfeldolgozóra, ami olyan, mintha egy barkácsbolt venne meg egy cementgyárat. Valójában a Spar - és más nagy láncok - már jó ideje nem kizárólag értékesítéssel foglalkoznak, hanem saját márkás termékeiket is kínálják a vásárlóknak. A mostani üzlet is azt a célt szolgálja, hogy még szélesebb legyen a Spar saját márkás termékportfoliója.

Ezt erősíti meg a GVH-hoz benyújtott bejelentés, mely szerint "olyan termékszortiment előállítását tudják elkezdeni, amelyre a meglévő termelési egységeikben nem volt lehetőség, sem élelmiszertechnológiailag, sem a kapacitás oldaláról".

A Spar azt ígéri, az átvett termelő üzemben - amellyel háromra emelkedik az ilyen egységeik száma - "továbbra is hosszútávú, stabil munkahelyet kínál az ott dolgozó kollégáknak".

A Zimbo közismert márka, főleg a hardcore húsfalók körében. Honlapjuk szerint erősségük a füstölt és főtt termékek, vörösáruk, májasok, felvágottak, szárazáruk. A német hátterű cégben 2008-ban jelent meg a svájci Bell Ag, amelyet az ottani húsipar legjelentősebb cégcsoportjának tartanak. Ők döntöttek úgy, hogy eladják a magyarországi üzemet, egyben megválnak egy franciaországi érdekeltségüktől is, melyet az iszlám vallás követőinek engedélyezett, azaz a halalnak megfelelő élelmiszereiről ismert Isla Délice vesz meg.

A perbáli üzem eladása idén október végén zárul le. A Bell Ag tájékoztatása szerint mintegy 200 ember dolgozik az üzemben, amelynek éves szinten mintegy 20 millió eurós forgalmat bonyolít.

A Trader Magazin felmérése szerint tavaly a nagy láncok között a Spar a harmadik legnagyobb forgalmat érte el, előttük a Tesco és a Lidl végzett. Egy évvel korábban is a harmadik helyen állt a Spar, de akkor a Coop volt a második legnagyobb.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.