2018. november 29. 14:19
mfor.hu

Egy los angelesi sugárút alá szeretett volna alagutat építeni, de beperelték a cégét a helyi lakosok. A pert végül békésen rendezték, a fúrás pedig marad a városban, de áttervezik máshová. 

Elon Musk félig elállt a tervétől, hogy alalgutat fúrjon Los Angeles alá, miután cége, a Boring Company kiegyezett egy környezetvédelmi felülvizsgálattal kapcsolatos perben.

Musk azért csak félig fújt visszavonulót, mert cége közleménye szerint bár a Sepulveda sugárút alá tervezett, forgalomkönnyítő alagutat nem építik meg, helyett fúrnak egy másikat, a Los Angeles Dodgers baseballcsapat stadionjánál.

A Boring Company próbaképpen először Musk űrhajózási cége, a Space X Hawthorne-i központja mellett fúrt. A Los Angelestől 25 kilométerre fekvő város alagútjának hivatalos átadóünnepsége december 10-én lesz. A majdnem teljesen kész alagutat a techguru nemrég videóban mutatta be.

A Sepulveda sugárút alá tervezett fúrást a helyi lakosok akadályozták meg. A városvezetés eredetileg úgy ítélte meg, hogy annak kivitelezéséhez nem szükséges a környezetvédelmi felülvizsgálat, mivel - egyetlen, elszigetelt alagútszakasz révén - nem fognak benne utasokat szállítani. A felperesek viszont azzal érveltek, hogy a Sepulveda-alagút csak az első része lenne egy később kiépítendő, nagyobb földalatti közlekedési rendszernek, melyben már igenis szállítanának utasokat. Erről korábban maga Musk beszélt.

A Boring Company közölte, hogy sikerült békésen rendezni a pert.

A cég B terve a Dugout Loop-ra hallgat, ez az alagút egy metróállomástól az attól 5,7 kilométeres távolságban lévő baseballstadionhoz fut majd, és egy új, metrószerű közlekedési eszköz siklik majd benne. A Boring Company leírása szerint egy zéróemissziós, nagysebességű földalatti tömegközlekedési rendszer lesz, melynek szerelvényei "elektromos csúszkán" közlekednek. Tehát Musk az alagútba egy másik, külsős cégek által megvalósított ötletének, a Hyperloop-nak alapverzióját, a Loop-ot vinné be. Ezek az utaskabinok a hiperváltozattal ellentétben nem 1200 kilométer per órás sebességgel csúsznának, hanem 200-240 kilométer per órással.

(Guardian)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.