2019. február 6. 20:13
MTI

Benyújtottak egy törvényjavaslatot az USA-ban, mely értelmében újra szankciókkal sújtanák a kínai vállalatot, ha az nem tartja tiszteletben az amerikai kormányzattal kötött megállapodást.

Amerikai szenátorok kétpárti csoportja benyújtott egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében újra szankciókkal sújtanák a ZTE kínai telekommunikációs vállalatot, ha a cég nem tartja tiszteletben az amerikai törvényeket, illetve az amerikai kormányzattal kötött megállapodást. 

Donald Trump amerikai elnök feldühítette a kongresszus több tagját, köztük republikánus párti törvényhozókat, amikor tavaly júliusban feloldotta azt a korlátozást, amely megtiltotta az amerikai cégeknek, hogy a ZTE-vel kereskedjenek, így a kínai vállalat folytathatta üzleti tevékenységét az Egyesült Államokban.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium 2018 áprilisában tiltotta meg hétéves időtartamra amerikai cégeknek, hogy alkatrészeket szállítsanak a kínai vállalatnak, büntetésül azért, mert a ZTE nem tartotta be az Irán és Észak-Korea ellen elrendelt szankciók megsértése miatt ellene indított büntetőeljárás lezárása fejében létrejött megállapodást. 

Marco Rubio, Susan Collins és Jerry Moran republikánus, valamint Chris Van Hollen, Mark Warner, Elizabeth Warren és Doug Jones demokrata párti szenátorok pár nappal azután nyújtották be a ZTE elleni törvényjavaslatot, hogy magas rangú amerikai tisztviselők és kínai kollegáik Washingtonban egyeztettek a két ország közötti viták rendezéséről egy átfogó kereskedelmi megállapodás megkötésének reményében.

Eközben az Egyesült Államok nemrégiben hivatalosan is kérte Kanadától a Huawei kínai távközlési óriáscég pénzügyi vezetőjének, Meng Van-csounak a kiadatását. A cégalapító lányát azzal vádolják, hogy egy hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt Iránnal, és így kijátszotta az Irán elleni amerikai és európai uniós szankciókat.

Az amerikai kongresszus számos tagja nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint a ZTE-re és a Huaweire, attól tartva, hogy ezen vállalatok technológiáinak használatával könnyebbé válik Kína számára információkat lopni az Egyesült Államokból.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a K&H Bank személyi kölcsöne 30 050 forintos törlesztőrészlettel és 8,49 százalékos THM-mel lehet a miénk, míg a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönét 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 131 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!