6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

A Facebook vezére szerda este először kommentálta a Cambridge Analytica-botrányt annak hétvégi kirobbanása óta. A bocsánatkérés mellett szigorító csomagot jelentett be, hogy megelőzzék az adatokkal való további visszaélést.

Szerda este hosszú napok hallgatása után végre megszólalt Mark Zuckerberg, és a közösségi oldalon megjelentetett közleményében kommentálta a hétvégén kirobbant Cambridge Analytica-botrányt. Bocsánatot kért a felhasználóktól, amiért az adatokkal való masszív visszaélés megtörténhetett, majd két dologról értekezett: először felvázolta, időrendben hogyan történt az adatleszippantásos eset, majd komoly szigorító csomagot jelentett be az adatvédelem érdekében.

  • Zuckerberg azt írja, akkor kezdődött minden, amikor 2007-ben elindították a Facebook Platformot, amivel minden alkalmazást "közösségibbé" tettek az oldalon, vagyis a felhasználók privát, facebookos naptárába bekerültek az ismerősök születésnapjai, a térképen láthatóvá vált, hol jártak a barátok, és így tovább.
  • 2013-ban a Cambridge-i Egyetem kutatója, Aleksandr Kogan létrehozott egy kvízt, melyben a kitöltők megadták a saját adataikat és némely barátaikét is, majd tovább osztották a kvízt, így Kogannak hamarosan felhasználók tízmilliói adataihoz lett hozzáférése.
  • Egy évvel később a Facebook szigorított az adatok alkalmazásokon keresztül való hozzáférhetőségén, az ismerősök adatait például ettől fogva már nem lehetett az egyének háta mögött kiadni, csak az ő beleegyezésükkel.
  • 2015-ben Zuckerberg állítása szerint a Guardian újságíróitól tudták meg, hogy Kogan a kvízével megszerzett adathalmazt eladta a Cambridge Analyticának. Erre a Facebook azonnal törölte a Kogan-kvízt, és biztosítékot kért a kutatótól és az elemzőcégtől arra, hogy ők pedig törölték az adathalmazt. Ezt a biztosítékot meg is kapták - aztán múlt hétvégén kiderült, hogy az adatokat a CA mégsem törölte, ehelyett azokat felhasználták a 2016-os amerikai elnökválasztás kampánya során.

Zuckerberg elismeri, hogy ezzel komolyan sérült a Facebook és a felhasználók közti bizalom. Aztán azt írja, a legfontosabb lépést a további visszaélések megelőzésére már 2014-ben meghozták az akkori szigorítással, végül rátér arra, mi mindent kell még megtenniük a jövőben. Ez tehát a szigorító csomag:

  1. Megvizsgálják azokat az appokat, melyek nagy mennyiségű adathoz fértek hozzá, még a 2014-es szigorítás előtt, és megvizsgálnak minden appot, mely gyanúsan működik. Ha lesz olyan fejlesztő, aki nem egyezik bele az átvilágításba, akkor őt felfüüggesztik. Ha a vizsgálat során találnak olyan fejlesztőt, aki érzékeny adatokkal élt vissza, őt is felfüggesztik. Mindenkit tájékoztatni fognak arról, ha visszaéltek az adataival, beleértve Kogan áldozatait is.
  2. Tovább fogják korlátozni a fejlesztők hozzáférését a személyes adatokhoz, hogy megelőzzék a visszaéléseket, például elzárják a fejlesztők elől a felhasználó adatait, ha a felhasználó három hónapja nem használta az adott appot. Csökkentik az adatok számát, melyeket az appok használatához kell megadni, a jövőben csak a felhasználó nevét, a profilképét és az e-mailcímét kérik el. A fejlesztők a jövőben csak külön szerződés kötése után engedélyezhetik bárkinek, hogy hozzáférjen a felhasználók adataihoz, és Zuckerberg ezen a téren még további szigorításokat ígér.
  3. Mindenkinek fel akarják hívni a figyelmét arra, hogy korábban mely appoknak adott hozzáférést a személyes adataihoz. A jövő hónap során egy új eszközt mutatnak be a hírfal tetején, mely összegyűjti a felhasználók által telepített appokat, és amely segítségével egyszerűen meg lehet vonni az appoktól az adatokhoz való hozzáférést. Ezt már most meg lehet csinálni, de a funkció a személyes biztonsági beállítások közé van eldugva, ezt fogják előhozni, mindenki számára láthatóan.

Zuckerberg aztán azt írja, felelősséget vállal a CA-ügyért, és meg kell előzni, hogy hasonló botrányok a jövőben megtörténhessenek, azzal együtt ő is tudja, hogy a mostanit viszont már nem lehet meg nem történtté tenni. Végül megígéri, hogy meg fogják javítani a szolgáltatásukat.

Mindeközben MTI: A Facebook 2011 óta tudott az adatgyűjtésről egy aktivista szerint

A Facebookot már 2011-ben tájékoztatták arról, hogy kihasználják a gyenge pontjait, de a közösségi portál akkor azt állította, hogy nem lát okot a módszerek megváltoztatására - állította szerdán egy, a felhasználók adatainak védelméért küzdő osztrák aktivista.

Max Schrems, aki több ügyben is európai bíróságokhoz fordult a felhasználók adatvédelmének megerősítése érdekében, azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a most kipattant botránnyal kapcsolatos adatfelhasználásnál pontosan ugyanazokat a módszereket használták, amelyek miatt feljelentést tett 2011-ben az Ír Adatvédelmi Hatóságnál.

Sajtójelentések szerint a londoni székhelyű, de New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analytica 50 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül. A botrány kirobbanása után letiltották a közösségi oldalról a Cambridge Analyticát, melynek alapítói és befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója, aki egy ideig a cég alelnöke volt, és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója.

Max Schrems elmondta, hogy akárcsak 2011-ben, 2012-ben is hétórás értekezleten vett részt a Facebook képviselőivel, hogy megvitassák a hasonló alkalmazások kiváltotta aggodalmakat, de az utóbbiak állították, hogy nem látnak semmilyen problémát. "Egyértelműen azt mondták, hogy nézetük szerint azzal, hogy valaki használja a hálót, beleegyezik abba a helyzetbe, hogy mások olyan alkalmazást telepítenek, amellyel összegyűjtik az adataikat" - tette hozzá Max Schrems. "Több ezer alkalmazás van, amelyek pontosan ugyanezt művelik, az egyetlen, amiért erről beszélünk, az az, hogy Donald Trump amerikai elnökkel kapcsolatos"."Lehet, hogy nem is ez a legnagyobb ügy" az aktivista szerint.

Schrems jelenleg egy új szervezetet alapít NOYB (None Of Your Business, Nem a Ti Ügyetek) néven, amelynek az lesz a feladata, hogy segítséget nyújtson magánszemélyeknek a jogaik védelméhez az Európai Unió májusban életbe lépő új szabályainak megfelelően.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.