<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Közel hat éven keresztül volt a tulajdonosa egy egész jól prosperáló társaságnak Orbán Balázs. Azonban most sem került túlzottan messze tőle. 

Bár a parlamenti patkóban elfoglalt hely, valamint valamilyen kormányzati szerepvállalás busás fizetéssel társul, több olyan képviselő (és kormánytag) is akad, akinek az üzleti világban is van érdekeltsége. Az egyik ilyen személy a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs, aki immár bő egy évtizede a kormány közelében tevékenykedik különböző pozíciókban.

Anélkül, hogy a teljes életrajzát ismertetnénk (mely egyébként itt olvasható), néhány momentumot kiemelünk belőle: pályafutását 2009-ben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban kezdte, majd pályája a Századvég Alapítványon és a Migrációkutató Intézeten át a Miniszterelnökségig vezetett, ahol miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt 2018 és 2022 között. 2021-től pedig Orbán Viktor politikai igazgatója. 

Kiemelkedő még a 2016-os év, amikor is a Migrációkutató Intézet főigazgatója és egyetemi megbízott oktató volt. Ekkor ugyanis elérkezettnek látta az időt arra, hogy a kormányzattól távolabb, az üzleti világban is megvesse a lábát. 2016. október végén ugyanis megalapította DenkFabrik néven a saját Kft.-jét, melynek főtevékenysége az első perctől kezdve saját tulajdonú ingatlan adásvétele volt, ám emellett több más tevékenységi kört is felvetetett a cégkivonatban, úgy mint: 

 • film-, videó-, televízióműsor-gyártás, 
 • filmvetítés, 
 • politikai tevékenység, 
 • kulturális képzés, 
 • üzletvezetés, 
 • piac-, közvélemény-kutatás, 
 • hírügynökségi tevékenység. 

A jelek szerint a családban maradhat a cég. Fotó: MTI
A jelek szerint a családban maradhat a cég. Fotó: MTI

Orbán Balázs nemcsak tulajdonosa, de ügyvezetője is volt a cégnek egészen 2018 júniusáig, amikor is a Miniszterelnökségre kerül. Ekkor felesége vette át a cég vezetését, aki közel négy éven keresztül felelt a társaság operatív irányításáért. 2022. áprilisában Hires-Lázár Laura került a cég élére, akinek más gazdasági érdekeltsége nincs. 

Bő fél évvel később aztán maga Orbán Balázs is teljesen megvált a cégtől, 2022. november 28-án ugyanis eladta 100 százalékos tulajdonrészét. A cégbíróság 2022. december 13-án pedig be is jegyezte az új tulajdonost, dr. Simon Józsefet, aki névazonosság alapján Orbán Balázs apósa.

Simon Józsefnek egyébként nem ez az első cége. Az Opten adatbázisa szerint övé a 2008-ban létrehozott Savamed Kft. is, mely szakorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozik főtevékenység szerint, mellette még fekvőbeteg-ellátással, egyéb oktatással és járóbeteg-ellátással is foglalkozhat. A cégnek Simon József mellett felesége, dr. Simonné dr. Zsolnai Gyöngyi is az ügyvezetője. És ezen a ponton (a feleség és egyébként édesanya neve alapján) nyer bizonyosságot az iménti feltételezés a közeli rokoni kapcsolatról.

A Denkfabrik Kft. az elérhető legutóbbi éves beszámolója szerint 2021-ben 53,4 millió forintos - történetének legmagasabb - árbevételét könyvelte el, amiből a végén 22,8 millió forintos rekordprofit maradt. Az előző két évben 35 és 30 milliós bevételből is 22-21 milliós nyereség maradt a végén, tehát igazán jól jövedelmező és pofitábilis működéssel bír a Kft. Ezek az összegek pedig osztalékfizetésre is lehetőséget biztosítottak: 

 • 2021-ben 4,8 millió forintot, 
 • 2020-ban 15 millió, 
 • 2019-ben 7,1 millió, 
 • 2018-ban 4,2 millió
 • 2017-ben pedig 1,6 milliós osztalékot utalt ki a tulajdonos magának. 

Vagyis összesen 32,7 millió forinthoz jutott a cégének köszönhetően.