TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 30. 10:16
mfor.hu

Tevan Imre egy évtizeddel ezelőtt már vitte ezt a pozíciót.

Megvan az index.hu első új igazolása azóta, hogy múlt pénteken a szerkesztőség függetlenségének sérülése miatt csaknem a teljes újságíró-gárda felmondott. A laphoz egy régi dolgozója, Tevan Imre tér vissza főszerkesztő-helyettesként. Ezt maga az újságíró jelentette be egy nyilvános Facebook-posztja alatt, kommentben.

Tevan régebben már betöltötte ugyanezt a pozíciót az Indexnél. 2011-ben távozott a laptól, 2014-ben az Origo-hoz csatlakozott, de ez már a kormányzati befolyás alá került, és felforgatott szájt volt. Tevan most arról ír, sokakkal beszélt az Indexszel történtekről, és most már biztos abban, hogy nem "valamilyen előre kitalált mesterterv" végzett a lappal. Mint írja, szerinte a szerkesztőség és az alapítványi elnök

"egymás lépéseire olyan válaszlépéseket adott, ami végül az egyikőjük által sem kívánt eredményre vezetett, hiszen mindketten meg akarták őrizni a független Indexet, sőt tulajdonképpen mindketten kompromisszumkészek voltak, csak nem mindig ugyanabban és ugyanakkor. (Mindez persze azt is jelenti, hogy súlyosan hibáztak. Mégpedig elsősorban az elnök mérte föl rosszul tettei következményeit.)"

Ezzel együtt, mint írja, nagyon sokat gondolkozott azon, hogy ismét elvállalja-e a főszerksztő-helyettesi pozíciót. Az igent ahhoz kötötte, hogy kerüljön bele a szerződése titoktartási klauzulájába, hogy  

"arra az esetre nem vonatkozik, ha a tartalomba kívülről politikailag beleavatkoznak. Ebben az esetben tehát felállhatok, és elmondhatom a nyilvánosságnak, hogy ezt azért teszem, mert szerintem politikai beavatkozás történt. Ez lesz az én saját, kis, egyszemélyes barométerem, amit remélem, soha sem kell elővennem. Ezt az ötletet nemcsak első szóra elfogadták, de kifejezetten támogatták, így igent mondtam."

Az index.hu jelenleg takaréklángon ég, a felmondásukat töltő újságírók frissítgetik, többnyire MTI-hírekkel, illetve az előző két évtized legjobbnak tartott anyagait posztolják újra, de már kevés friss, saját tartalom kerül fel a szájtra. Az olvasók jelentős része a szerkesztőségi exodus után azonnal el is fordult a laptól, 30 százalékuk pár nap alatt köddé vált.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.