TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 17. 14:16

Legalábbis egyelőre, noha a bank tavaly rekordnyereséget ért el. A lépés összhangban van a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elvárásával. Szeptember 30-a után azonban az igazgatóság megváltoztathatja a koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzet miatt meghozott döntését.

Soha nem látott mértékű, 44,1 milliárd forintos adózott nyereséget ért el az MKB-csoport 2019-ben, ez 75 százalékkal haladja meg az előző évit. Az egyszeri tételektől – például az informatikai fejlesztésektől – megtisztított profit 37,4 milliárd lett.

Az MKB működése stabil, tőkeellátottsága kiváló, a hazai bankszektorban az egyik legmagasabb, 22,6 százalékos tőkemegfelelési rátával rendelkezik, így képes a válság jelentette kihívások és sokkok kezelésére, valamint a biztonságos működésének fenntartására, csakúgy, mint az állami gazdaságélénkítő programokban való hatékony részvételre – jelentette ki Balog Ádám a mai éves közgyűlést követő sajtótájékoztatóján.

A bankcsoport az EU-vállalások jelentette korlátok betartása mellett is 3,9 százalékkal, 930,3 milliárd forintra tudta növelni az ügyfélhitelei állományát 2019-ben. Portfoliójának minősége is folyamatosan javult, a nem teljesítő hitelek értéke 2019 végén 42,8 milliárdot tett ki, szemben a 2015-ös 263,2 milliárddal. Az MKB közel bruttó 41 milliárd forint nem teljesítő állományt értékesített 2019-ben, ami lehetővé tette mintegy 5 milliárd forintnyi kockázati költségének visszaírását. Eközben az összköltsége 2019-ben 17,6 milliárd forinttal lett alacsonyabb, 41,2 milliárd, mint 2018-ban.

Rekordnyeresége ellenére a hitelintézet 2019-ben nem fizet osztalékot részvényeseinek, így az MKB részvényeinek közel felét birtokló Mészáros Lőrincnek és feleségének sem. Tavaly a bank – a 2018-as profitjából – részvényenként 48 forint osztalékot fizetett, összesen 4,8 milliárd forintot, amiből mintegy 2,3 milliárd került a Mészáros-házaspárhoz.

A közgyűlés az MNB március 19-én, illetve 20-án a koronavírus-járvány kapcsán kialakult veszélyhelyzet és annak a pénzügyi közvetítő szektorra gyakorolt hatásai okán közzétett döntését tudomásul véve határozott úgy, hogy az adózott nyereségből felosztható eredmény az eredménytartalékban marad. Ugyanakkor fenntartja a jogot arra, hogy az MNB döntésében foglalt 2020. szeptember 30-ai határidő eltelte után e határozatát módosítsa, amennyiben az osztalékfizetést a körülmények lehetővé teszik – közölte lapunk kérdésére Balog Ádám.

Másik kérdésünkre, miszerint mikor kerülhet sor végre az első üzletkötésre a június közepén már egy éve a Budapesti Értéktőzsdén szereplő bankrészvényekre, az elnök-vezérigazgató azt mondta, ez a tulajdonosok döntése, sejtelmesen hozzátéve: de az elemzések már folynak erről.  

A sajtótájékoztatón az is kiderült egyébként, hogy az MKB-csoport 2015-ben kezdődött restrukturálási időszakának a végére ért, 2019. december 31-ére teljesítette az EU felé tett vállalásait, amely alapján várhatóan 2020 közepén lezáródhat az eljárás. Azt is megtudhattuk, hogy az MKB az idén 3,5 milliárd forint bankadót fizet.

Az MKB alkalmas arra, hogy döntés szülessen arról, milyen jellegű szintlépést hajtson végre a következő években – jelentette ki Balog Ádám. Ami egyértelmű utalás azokra a korábban lapunkban is többször és részletesen ismertetett és máig nem cáfolt piaci értesülést, miszerint a Budapest Bankkal és a Takarékbankkal alkotnának egyfajta szuperbankot. Ez most az elnök-vezérigazgató szerint a koronavírus-járvány miatt nem aktuális, de az MKB szabadon mozgó üzleti vállalkozássá vált – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.