6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc a koronavírus-járvány első hullámakor leépítette a dolgozóinak közel a felét, majd kapott 17,7 milliárd forint állami támogatást a szállodái felújítására. A második hullámnál már elbocsátási-tilalom volt a támogatás feltétele, járt is a kormányzati segítség.

Jelentős kormányzati támogatást kapott a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc is a november 11. és december 10. közötti időszakra érkezett foglalásaik után. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még november 11-én beszélt arról, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát.

A Hunguest Hotels Magyarország vezető vidéki szállodalánca, meghatározó szereplő a piacon és közel ezer főt alkalmaz a turisztikai szektort sújtó rendkívüli válság idején is. A szállodalánc méretéből adódóan a hotelfoglalások jelentős hányadát realizálja, ezzel arányos támogatásban részesült a vállalat.

- válaszolta lapunk kérdésére Labossa Lajos. A Hunguest Hotels Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója azt is elárulta, hogy több mint 50 százalékos forgalomcsökkenést szenvedtek el 2020-ban, a szállodáik ugyanis több hónapon át nem tudtak bevételt termelni és a külföldi vendégeik száma is jelentősen visszaesett.

Mészáros Lőrinc szállodás cége is támogatást kapott (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Mészáros Lőrinc szállodás cége is támogatást kapott (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hogy pontosan mekkora támogatást kapott a szállodalánc, azt nem lehet tudni, de az MTÜ adatai szerint novemberre 928 ezer vendégéjszakát rögzítettek, ami közel nettó 15 milliárd forint értékű támogatást jelentett volna több mint 11 ezer szolgáltató részére. Ennek feltétele volt, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra. A feltételeknek azonban kevesen felelhettek meg, ugyanis az MTÜ december 31-én már azt közölte, hogy a meghiúsuló foglalások után több mint 3 milliárd forintra érkezett támogatási igény szállodáktól, panzióktól, üdülőháztelepektől, közösségi szálláshelyektől, valamint kempingektől.

Ebből az következik, hogy a Hunguest megfelelt a támogatási kritériumoknak és a szállodalánctól ebben az időszakban már nem bocsáthattak el senkit. Ez a koronavírus-járvány első hullámának idején nem volt így. Tavaly tavasszal ugyanis drasztikus lépésre szánta el magát a 2019-ben még príma évet maga mögött tudó Hunguest Hotels Zrt., amelynek beszámolójában 26,86 milliárdos árbevétel szerepel, ez több mint 3 milliárd forintos pluszt jelent a 2018-as 23,66 milliárd után. A nyereség az egy évvel korábbi 3,4 milliárd forintról viszont 3,1 milliárd forintra csökkent. Osztalékfizetés nem volt idén, a nyereség az eredménytartalékba került.

Ezek után viszont 2020 tavaszán leépítette a dolgozóinak mintegy 50 százalékát. Az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó cég állományában lévő 1670 munkavállaló közül az akkori tervek szerint 800-850 embertől váltak meg. Most pedig annyit közölt a társaság, hogy közel ezer főt alkalmaznak.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben meghozott kormányzati és nemzetközi rendelkezésekkel összhangban, az Önök, illetve saját dolgozóink és családtagjaik védelme érdekében a Hunguest Hotels Zrt. által üzemeltetett szállodák felfüggesztették működésüket

- közli jelenleg a szállodalánc a honlapján. Munka azonban így is bőven van. Labossa Lajos lapunknak elmondta: a kényszerű üzemszünetet megpróbálják minél jobban kihasználni, ezalatt is dolgoznak a lehető legjobb vendégélményért, nagytakarítást, karbantartási munkálatokat végeznek el ebben az időszakban. Arra számítanak, hogy folytatódik a tavaly nyáron indult trend és egyre több magyar választ majd biztonságos, belföldi, autóval elérhető úti célt.

Az év második felében pedig már felújított szállodák közül is választhatnak majd a vendégek. Magyarországon és külföldön összesen 26 szállodát üzemeltet a Hunguest, ezek közül 7 szállodát újítanak most fel.

  • Hotel Répce, Bükfürdő
  • Hotel Helios, Hévíz
  • Hotel Panoráma, Hévíz
  • Hotel Bál Resort, Balatonalmádi
  • Grandhotel Galya, Mátraszentimre
  • Hotel Flóra, Eger
  • Hotel Béke, Hajdúszoboszló

A felújítást pedig szintén kormányzati támogatás segíti. Számos cikket írtunk a Kisfaludy-pályázatokról, ami a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos hotel- és panziófejlesztési program. A pályázatok legnagyobb nyertese a Hunguest Hotels volt, amely 14 - köztük a fentebb felsoroltak -  vidéki szállodáját összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásból újíthatja fel. Ezek közül az egri Hotel Flóra kapta a legtöbb segítséget a kormányzati ügynökségtől: 2,8 milliárd forint közpénz felhasználásával szépülhet meg a szálloda.

A 2020 márciusa óta zárva tartó hét szállodánk felújítása ütemterv szerint halad, az elsőket várhatóan az idei év második felében meg fogjuk nyitni vendégeink számára

- válaszolta lapunknak Labossa Lajos. Azt nem tudni, hogy a szállodák felújításának melyik cég a kivitelezője, a Közbeszerzési Értesítőben nem találtunk ilyen tárgyú közbeszerzést. 

A hazai turizmusban egyelőre tragikus a helyzet: a KSH szerint novemberben - ez volt az a hónap, amikor Orbán Viktor bejelentette, hogy a szállodák csakis üzleti célból fogadhatnak vendéget, turistákat pedig egyáltalán nem - összességében a vendégek számában 93, a vendégéjszakák számában 85 százalékos a visszaesés 2019 novemberéhez képest. Egy éve ilyenkor a szálláshelyek bruttó árbevétele havi 41 milliárd forint volt, ez 6 milliárd forintra esett vissza. A Hunguest tavaly pünkösdkor hatalmas akciókkal nyitott újra: a hármat fizet ötöt kap akcióban például 10 ezer forintba került egy éjszaka. Most is arra számítanak, hogy a járványt követően óriási kereslet lesz a szálláshelyek iránt, így belátható időn belül talpra állhat az ágazat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!