4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az NBI-es Honvéd eladásának témája időről időre felmerül a sajtóban, most azonban úgy tűnik, megvan az az ajánlat, amire nem tudott nemet mondani a tulajdonos - értesült több forrásból is az mfor.hu.

"Én nem árulok semmit, de ha valami az én tulajdonomban van, és olyan ajánlat jön érte, amit elfogadok, akkor eladom. A Honvéd sem más. Tehát ha valaki jön, és ad annyi pénzt, amiért megéri, akkor eladom" - mondta pár napja George F. Hemingway az Indexnek adott interjújában. Hozzátette még: olyannak nem adná el, aki rosszat tenne a Honvédnak vagy a magyar labdarúgásnak.

Információink szerint felbukkant az az érdeklődő, akinek az ajánlatát elfogadhatta Hemingway. A Honvéd FC értékesítése már a végső fázisban van, a felek megállapodtak, a tranzakció pedig jelenleg is zajlik.

Több forrásból származó értesülésünk szerint az új tulajdonos nem más, mint a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc.

A 24.hu most közölt értesülése szerint egy fideszes politikus, Bozó Zoltán cége, a metALCOM Zrt. lehet a Honvéd vevője. Ez nem vág egybe a mi értesüléseinkkel, a cégnyilvántartás alapján nem fedezhető fel kapcsolat Bozóék és a Mészáros-birodalom között, de annak az egyre biztosabb jele, hogy a kispesti focicsapatnak hamarosan új tulajdonosa lesz.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ha az új lehetséges tulajdonos személyét Hemingway interjújában elhangzottakkal vetjük össze, akkor reális elképzelésnek tűnik, hogy Mészáros ajánlata és személye elfogadható a jelenlegi tulajdonosnak. Az anyagi háttér biztosított, Orbán Viktor közelsége, valamint a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány eddigi működése és szárnyalása pedig garancia lehet arra, hogy Mészáros személyében a labdarúgást támogató tulajdonost kaphat a Honvéd.

Mészáros tulajdonszerzése ugyanakkor más okból is pikáns lenne. Elég régre nyúlik vissza ugyanis a névhasználati vita a legendás labdarúgó, nem mellesleg kispesti kötődésű Puskás Ferenc kapcsán. Mint az idézett interjúban Hemingway kifejti, ezzel önmagában nincs problémája, hiszen a focista emlékét őrzi a felcsúti akadémia is. Az viszont már kevésbé volt elfogadható számára, hogy a Puskás márkanév használatára, relikviák értékesítésére kizárólagos joggal jött létre egy külön cég Puskas.com Kft. néven. Mint arról tavaly beszámoltunk, a vállalkozás tavaly alig 25 milliós árbevételt ért el és 1 millió forintos nyereséget termelt. Utóbbi összeget az eredménytartalékból 5 millió forinttal kiegészítve osztalékként fizették ki a tulajdonosoknak.

Értesüléseink szerint egyébként nem véletlenül jött el az ideje a fociklub eladásának. Ez volt az "ára" annak, hogy a csapat is megkapja az új stadionját. Emlékezetes, az évek óta tartó stadionépítési láz közepette indokolatlanul hosszan tartott a Honvéd stadionrekonstrukciójának az indulása. Az új stadion projektje 2013 óta lógott már a levegőben, a kivitelezésre irányuló szerződést azonban csak tavaly év végén, 2018. december 6-án sikerült aláírni a Pharos 95 Kft. és a West Hungária Bau Kft. párosával nettó 11,8 milliárd értékben. Pedig eredetileg "csak" 5 milliárdos beruházásról lett volna szó. Az évek alatt összesen hétszer írták ki a közbeszerzést a stadionrekonstrukcióra, ebből hatszor zárult eredménytelenül az eljárás, folyamatosan meg kellett hosszabbítani az ajánlattételi határidőt.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

A Transfermarkt adatai szerint a Budapest Honvéd az NBI ötödik legértékesebb csapata 7,08 millió euróval. A legértékesebb játékos 600 ezer euróval Gazdag Dániel, akit 500 ezer eurós értékkel Zakaria Beglarishvili, Nagy Gergő és Filip Holender követ.

A klub anyagilag sem áll rosszul. 2017-ben kicsivel több mint egymilliárd forintos árbevételt ért el, mellé jött még 939 millió egyéb bevétel. Ebből a végére 129,5 millió forint nyereség maradt, aminek köszönhetően a klub saját tőkéje 324,9 millió forintra emelkedett. 2017-ben ráadásul a kötelezettségeket is szépen sikerült apasztani: a korábbi 649 milliót 249-re.

Értesüléseinkkel kapcsolatban megkerestük a klubot is, a tulajdonos azonban egyértelműen nem cáfolta, de nem is erősítette meg azokat:

"Ha én eladom a klubot, akkor aznap, amikor megtörténik, bejelentjük egy közleményben, amelyben azt is elmondjuk, hogy kinek adtam el a klubot, ezt megígérhetem. Ráadásul ha egy kft esetén eladás történik, akkor azt a cégbíróságon rögtön meg lehet nézni, szóval nézzék meg nyugodtan. És azt se felejtsék el, hogy ma április elseje van."

A cégközlönyben egyébként a legfrissebb bejegyzés egy székhely-változás, ami néhány nappal ezelőtt került nyilvánosságra. A klub ezek szerint a Puskás Ferenc utcából a Temesvár utcába, egy kertvárosi övezetbe költözött át.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!