<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az NBI-es Honvéd eladásának témája időről időre felmerül a sajtóban, most azonban úgy tűnik, megvan az az ajánlat, amire nem tudott nemet mondani a tulajdonos - értesült több forrásból is az mfor.hu.

"Én nem árulok semmit, de ha valami az én tulajdonomban van, és olyan ajánlat jön érte, amit elfogadok, akkor eladom. A Honvéd sem más. Tehát ha valaki jön, és ad annyi pénzt, amiért megéri, akkor eladom" - mondta pár napja George F. Hemingway az Indexnek adott interjújában. Hozzátette még: olyannak nem adná el, aki rosszat tenne a Honvédnak vagy a magyar labdarúgásnak.

Információink szerint felbukkant az az érdeklődő, akinek az ajánlatát elfogadhatta Hemingway. A Honvéd FC értékesítése már a végső fázisban van, a felek megállapodtak, a tranzakció pedig jelenleg is zajlik.

Több forrásból származó értesülésünk szerint az új tulajdonos nem más, mint a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc.

A 24.hu most közölt értesülése szerint egy fideszes politikus, Bozó Zoltán cége, a metALCOM Zrt. lehet a Honvéd vevője. Ez nem vág egybe a mi értesüléseinkkel, a cégnyilvántartás alapján nem fedezhető fel kapcsolat Bozóék és a Mészáros-birodalom között, de annak az egyre biztosabb jele, hogy a kispesti focicsapatnak hamarosan új tulajdonosa lesz.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ha az új lehetséges tulajdonos személyét Hemingway interjújában elhangzottakkal vetjük össze, akkor reális elképzelésnek tűnik, hogy Mészáros ajánlata és személye elfogadható a jelenlegi tulajdonosnak. Az anyagi háttér biztosított, Orbán Viktor közelsége, valamint a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány eddigi működése és szárnyalása pedig garancia lehet arra, hogy Mészáros személyében a labdarúgást támogató tulajdonost kaphat a Honvéd.

Mészáros tulajdonszerzése ugyanakkor más okból is pikáns lenne. Elég régre nyúlik vissza ugyanis a névhasználati vita a legendás labdarúgó, nem mellesleg kispesti kötődésű Puskás Ferenc kapcsán. Mint az idézett interjúban Hemingway kifejti, ezzel önmagában nincs problémája, hiszen a focista emlékét őrzi a felcsúti akadémia is. Az viszont már kevésbé volt elfogadható számára, hogy a Puskás márkanév használatára, relikviák értékesítésére kizárólagos joggal jött létre egy külön cég Puskas.com Kft. néven. Mint arról tavaly beszámoltunk, a vállalkozás tavaly alig 25 milliós árbevételt ért el és 1 millió forintos nyereséget termelt. Utóbbi összeget az eredménytartalékból 5 millió forinttal kiegészítve osztalékként fizették ki a tulajdonosoknak.

Értesüléseink szerint egyébként nem véletlenül jött el az ideje a fociklub eladásának. Ez volt az "ára" annak, hogy a csapat is megkapja az új stadionját. Emlékezetes, az évek óta tartó stadionépítési láz közepette indokolatlanul hosszan tartott a Honvéd stadionrekonstrukciójának az indulása. Az új stadion projektje 2013 óta lógott már a levegőben, a kivitelezésre irányuló szerződést azonban csak tavaly év végén, 2018. december 6-án sikerült aláírni a Pharos 95 Kft. és a West Hungária Bau Kft. párosával nettó 11,8 milliárd értékben. Pedig eredetileg "csak" 5 milliárdos beruházásról lett volna szó. Az évek alatt összesen hétszer írták ki a közbeszerzést a stadionrekonstrukcióra, ebből hatszor zárult eredménytelenül az eljárás, folyamatosan meg kellett hosszabbítani az ajánlattételi határidőt.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

A Transfermarkt adatai szerint a Budapest Honvéd az NBI ötödik legértékesebb csapata 7,08 millió euróval. A legértékesebb játékos 600 ezer euróval Gazdag Dániel, akit 500 ezer eurós értékkel Zakaria Beglarishvili, Nagy Gergő és Filip Holender követ.

A klub anyagilag sem áll rosszul. 2017-ben kicsivel több mint egymilliárd forintos árbevételt ért el, mellé jött még 939 millió egyéb bevétel. Ebből a végére 129,5 millió forint nyereség maradt, aminek köszönhetően a klub saját tőkéje 324,9 millió forintra emelkedett. 2017-ben ráadásul a kötelezettségeket is szépen sikerült apasztani: a korábbi 649 milliót 249-re.

Értesüléseinkkel kapcsolatban megkerestük a klubot is, a tulajdonos azonban egyértelműen nem cáfolta, de nem is erősítette meg azokat:

"Ha én eladom a klubot, akkor aznap, amikor megtörténik, bejelentjük egy közleményben, amelyben azt is elmondjuk, hogy kinek adtam el a klubot, ezt megígérhetem. Ráadásul ha egy kft esetén eladás történik, akkor azt a cégbíróságon rögtön meg lehet nézni, szóval nézzék meg nyugodtan. És azt se felejtsék el, hogy ma április elseje van."

A cégközlönyben egyébként a legfrissebb bejegyzés egy székhely-változás, ami néhány nappal ezelőtt került nyilvánosságra. A klub ezek szerint a Puskás Ferenc utcából a Temesvár utcába, egy kertvárosi övezetbe költözött át.