4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A bank már meglévő részvényese keresztelte át magát. A nyilvános cégiratokból kikövetkeztethetően azért, mert megváltozott a tulajdonos személye: az az MKB Bank éléről tavaly év végén távozott Balog Ádám helyett a Mészáros Lőrinc egyik legfontosabb bizalmi embere, a fideszes médiabirodalmat tartalmazó alapítványt, a KESMA-t gründoló társaság gazdája és vezetője által frissen alapított magántőkealap lett.

Egy közleményt jelentetett meg az MKB Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a bank összesen 200 milliárd forint értékű 2020-2021. évi kibocsátási programjának újabb kiegészítését. Az MKB igazgatósága által 2020. február 26-án elfogadott program keretében a hitelintézet arra kapott lehetőséget, hogy maximum 200 milliárd forint értékben bocsáthasson ki kötvényeket, nyilvánosan.

Új név, régi kapcsolatok. Fotó: MTI
Új név, régi kapcsolatok. Fotó: MTI

Ez bevett forrásbevonási forma a hitelintézetek között, így nem is emiatt érdekes az MKB közleménye. Hanem annak "Fő részvényesek" című fejezete miatt. Abban ugyan csak két rubrika szerepel, az egyikben a Magyar Bankholding Zrt. neve van feltüntetve, 97,19 százakékos tulajdoni hányaddal, a másikban pedig a közkézhányad, amely 2,81 százalékra rúg. Utóbbi azonban ugyancsak egy szervezetet takar, az MKB dolgozóiból verbuválódott MRP Szervezetet, amely a néhány hete lezárult nyilvános vételi ajánlati eljárásban nem élt azzal a Magyar Bankholding által felkínált lehetőséggel, hogy eladja a fő tulajdonosnak a birtokában lévő MKB-részvényeket, darabonként 1985 forintért. 

A Magyar Bankholding arra jött létre tavaly, hogy előkészítse három nagybank, a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését. Az MKB mostani kibocsátási programjából az is kiderül, hogya néz ki a Magyar Bankholding tulajdonosi szerkezete. Íme:

A részvényesek neve nem okoz különösebb meglepetést, hiszen azok már régóta ismertek - egy kivételével. Ez a Prime Finance Future Zrt., amely eddig nem bukkant fel az MKB tulajdonosai között. Eltűnt viszont a Promid Finance Zrt. A hatályos, mindenki által nyilvánosan elérhető céginformációs adatbázist (Opten) felkeresve azonban azonnal világossá válik, hogy egy és ugyanazon cégről van szó. A Promid Finance Zrt. ugyanis 2020. december 16-ától Prime Finance Future Zrt. néven fut tovább.

Hogy mi szükség volt a névváltásra, azt pontosan nem lehet tudni, így csak találgatni tudunk. Kézenfekvő ok lehet, hogy a névváltással egy időben megváltozott a cég tulajdonosának a kiléte is. A Promid Finance Zrt. egyedüli, két cégen - a Promid Equity Zrt.-n és a Promid Invest Zrt.-n keresztüli - tulajdonosaként Balog Ádám volt bejegyezve, aki 2020 végén távozott az MKB elnök-vezérigazgatói posztjáról, átadva helyét Barna Zsoltnak.

A Promide Finance Zrt.-ről Prime Finance Future Zrt.-re keresztelt cégben pedig az új tulajdonos a Prime Finance Magántőkealap. 

Ennek az alapról a létrehozásáról lapunk elsőként számolt be. Eszerint a Prime Finance Magántőkealapot november 20-án indították útnak, azt a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli. 

A Primefund minősített, azaz legalább 75 százalékos befolyással rendelkező tulajdonosa, Kertész Tamás József a Mediaworks éléről tavaly áprilisban távozott Liszkay Gábor helyett lett a fideszes médiabirodalmat tartalmazó alapítványt, a KESMA-t gründoló társaság gazdája és vezetője. 

Első, egy hónap híján teljes üzleti évét a Primefund közel 2 millió forintos veszteséggel zárta, aminek következtében a saját tőkéje a jegyzett tőkéje alá esett, az alig haladta meg 2019 végén a 3 milliót. Arra, hogy történt-e tőkerendezés, a cégadatokból nem derül ki.

Míg a tények közlésekor még nem tudtuk, milyen célra jött létre a Prime Finance Magántőkealap, az MKB Bank kibocsátási programjának tájékoztatójábóan szereplő információ alapján arra lehet következtetni, hogy az alapvetően az MKB-részvénypakettet birtokló Promid Finance Zrt. megvásárlása érdekében jött létre. Az nem világos, mi szüksége volt az új tulajdonosnak, hogy éljen azzal a lehetőséggel, hogy a magántőkealapok gazdái nem kötelesek felfedni a kilétüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!