Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A bank már meglévő részvényese keresztelte át magát. A nyilvános cégiratokból kikövetkeztethetően azért, mert megváltozott a tulajdonos személye: az az MKB Bank éléről tavaly év végén távozott Balog Ádám helyett a Mészáros Lőrinc egyik legfontosabb bizalmi embere, a fideszes médiabirodalmat tartalmazó alapítványt, a KESMA-t gründoló társaság gazdája és vezetője által frissen alapított magántőkealap lett.

Egy közleményt jelentetett meg az MKB Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a bank összesen 200 milliárd forint értékű 2020-2021. évi kibocsátási programjának újabb kiegészítését. Az MKB igazgatósága által 2020. február 26-án elfogadott program keretében a hitelintézet arra kapott lehetőséget, hogy maximum 200 milliárd forint értékben bocsáthasson ki kötvényeket, nyilvánosan.

Új név, régi kapcsolatok. Fotó: MTI Új név, régi kapcsolatok. Fotó: MTI

Ez bevett forrásbevonási forma a hitelintézetek között, így nem is emiatt érdekes az MKB közleménye. Hanem annak "Fő részvényesek" című fejezete miatt. Abban ugyan csak két rubrika szerepel, az egyikben a Magyar Bankholding Zrt. neve van feltüntetve, 97,19 százakékos tulajdoni hányaddal, a másikban pedig a közkézhányad, amely 2,81 százalékra rúg. Utóbbi azonban ugyancsak egy szervezetet takar, az MKB dolgozóiból verbuválódott MRP Szervezetet, amely a néhány hete lezárult nyilvános vételi ajánlati eljárásban nem élt azzal a Magyar Bankholding által felkínált lehetőséggel, hogy eladja a fő tulajdonosnak a birtokában lévő MKB-részvényeket, darabonként 1985 forintért. 

A Magyar Bankholding arra jött létre tavaly, hogy előkészítse három nagybank, a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését. Az MKB mostani kibocsátási programjából az is kiderül, hogya néz ki a Magyar Bankholding tulajdonosi szerkezete. Íme:

A részvényesek neve nem okoz különösebb meglepetést, hiszen azok már régóta ismertek - egy kivételével. Ez a Prime Finance Future Zrt., amely eddig nem bukkant fel az MKB tulajdonosai között. Eltűnt viszont a Promid Finance Zrt. A hatályos, mindenki által nyilvánosan elérhető céginformációs adatbázist (Opten) felkeresve azonban azonnal világossá válik, hogy egy és ugyanazon cégről van szó. A Promid Finance Zrt.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.