<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A bank már meglévő részvényese keresztelte át magát. A nyilvános cégiratokból kikövetkeztethetően azért, mert megváltozott a tulajdonos személye: az az MKB Bank éléről tavaly év végén távozott Balog Ádám helyett a Mészáros Lőrinc egyik legfontosabb bizalmi embere, a fideszes médiabirodalmat tartalmazó alapítványt, a KESMA-t gründoló társaság gazdája és vezetője által frissen alapított magántőkealap lett.

Egy közleményt jelentetett meg az MKB Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a bank összesen 200 milliárd forint értékű 2020-2021. évi kibocsátási programjának újabb kiegészítését. Az MKB igazgatósága által 2020. február 26-án elfogadott program keretében a hitelintézet arra kapott lehetőséget, hogy maximum 200 milliárd forint értékben bocsáthasson ki kötvényeket, nyilvánosan.

Új név, régi kapcsolatok. Fotó: MTI Új név, régi kapcsolatok. Fotó: MTI

Ez bevett forrásbevonási forma a hitelintézetek között, így nem is emiatt érdekes az MKB közleménye. Hanem annak "Fő részvényesek" című fejezete miatt. Abban ugyan csak két rubrika szerepel, az egyikben a Magyar Bankholding Zrt. neve van feltüntetve, 97,19 százakékos tulajdoni hányaddal, a másikban pedig a közkézhányad, amely 2,81 százalékra rúg. Utóbbi azonban ugyancsak egy szervezetet takar, az MKB dolgozóiból verbuválódott MRP Szervezetet, amely a néhány hete lezárult nyilvános vételi ajánlati eljárásban nem élt azzal a Magyar Bankholding által felkínált lehetőséggel, hogy eladja a fő tulajdonosnak a birtokában lévő MKB-részvényeket, darabonként 1985 forintért. 

A Magyar Bankholding arra jött létre tavaly, hogy előkészítse három nagybank, a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését. Az MKB mostani kibocsátási programjából az is kiderül, hogya néz ki a Magyar Bankholding tulajdonosi szerkezete. Íme:

A részvényesek neve nem okoz különösebb meglepetést, hiszen azok már régóta ismertek - egy kivételével. Ez a Prime Finance Future Zrt., amely eddig nem bukkant fel az MKB tulajdonosai között. Eltűnt viszont a Promid Finance Zrt. A hatályos, mindenki által nyilvánosan elérhető céginformációs adatbázist (Opten) felkeresve azonban azonnal világossá válik, hogy egy és ugyanazon cégről van szó. A Promid Finance Zrt. ugyanis 2020. december 16-ától Prime Finance Future Zrt. néven fut tovább.

Hogy mi szükség volt a névváltásra, azt pontosan nem lehet tudni, így csak találgatni tudunk. Kézenfekvő ok lehet, hogy a névváltással egy időben megváltozott a cég tulajdonosának a kiléte is. A Promid Finance Zrt. egyedüli, két cégen - a Promid Equity Zrt.-n és a Promid Invest Zrt.-n keresztüli - tulajdonosaként Balog Ádám volt bejegyezve, aki 2020 végén távozott az MKB elnök-vezérigazgatói posztjáról, átadva helyét Barna Zsoltnak.

A Promide Finance Zrt.-ről Prime Finance Future Zrt.-re keresztelt cégben pedig az új tulajdonos a Prime Finance Magántőkealap. 

Ennek az alapról a létrehozásáról lapunk elsőként számolt be. Eszerint a Prime Finance Magántőkealapot november 20-án indították útnak, azt a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli. 

A Primefund minősített, azaz legalább 75 százalékos befolyással rendelkező tulajdonosa, Kertész Tamás József a Mediaworks éléről tavaly áprilisban távozott Liszkay Gábor helyett lett a fideszes médiabirodalmat tartalmazó alapítványt, a KESMA-t gründoló társaság gazdája és vezetője. 

Első, egy hónap híján teljes üzleti évét a Primefund közel 2 millió forintos veszteséggel zárta, aminek következtében a saját tőkéje a jegyzett tőkéje alá esett, az alig haladta meg 2019 végén a 3 milliót. Arra, hogy történt-e tőkerendezés, a cégadatokból nem derül ki.

Míg a tények közlésekor még nem tudtuk, milyen célra jött létre a Prime Finance Magántőkealap, az MKB Bank kibocsátási programjának tájékoztatójábóan szereplő információ alapján arra lehet következtetni, hogy az alapvetően az MKB-részvénypakettet birtokló Promid Finance Zrt. megvásárlása érdekében jött létre. Az nem világos, mi szüksége volt az új tulajdonosnak, hogy éljen azzal a lehetőséggel, hogy a magántőkealapok gazdái nem kötelesek felfedni a kilétüket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.