<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez elsősorban attól függ, mit várunk el a fűtési rendszerünktől. Legyen kényelmes, kis költséggel kiépíthető, környezetbarát vagy olcsón üzemeltethető? 

Mutatjuk, hogyan válasszunk korszerű fűtési rendszert igényeink és lehetőségeink szerint. 

Klasszikus: kályha és kandalló

Ha kályhával teremtenénk meg az otthon melegét, választhatunk fa vagy szén tüzelésűt, illetve e kettő kombinációjaként vegyes tüzelésűt is. A cserépkályha vagy a falazott kályha az egyik leghatékonyabb ebben a műfajban, méretének köszönhetően nagy hőtárolási képességgel rendelkezik, használata azonban viszonylag munkaigényes.

Magyarországon a fa tüzelésű változata terjedt el széles körben, de létezik vegyestüzelésű, sőt gáztüzelésű változatban is (Héra). A kandalló elsősorban dekorációs elemként jelenik meg a hazai háztartásokban. Ha mégis másképp gondolnánk rá, a megfelelő teljesítmény érdekében érdemes masszív darabot választanunk.

Haladó: gázkazán

Nyílt és zárt égésterű változata ismert. A zárt égésterű gázkazánok jóval biztonságosabbak, mert az égéshez szükséges oxigént a külső környezetből nyerik, nem pedig a beltérből.

Itthon a korszerűbb cirkó gázkazánok a legnépszerűbbek, hiszen működtetésük viszonylag gazdaságos, emellett teljesen biztonságos ‒ nem kell tartanunk a szén-monoxid mérgezéstől. A cirkó egyes típusai ráadásul nem csupán a fűtésről, de a használati melegvízről is gondoskodnak (kombi cirkó). A kondenzációs kazánok a hagyományos gázkazánoknál jóval nagyobb hatásfokkal működnek, ezzel a technológiával nem keveset takaríthatunk meg a téli időszakban.

Fontos megjegyeznünk, hogy a gázkazánok működtetéséhez gáztervre van szükségünk, amelyet minden esetben a helyi gázszolgáltató hagy jóvá.

Modern: elektromos fűtés

A hagyományos elektromos fűtés komfortos és biztonságos ugyan, de meglehetősen energiaigényes is. Ezért napjainkban az infrapaneles változata preferált, amely a levegőt nem, csak az adott helyiségben található tárgyakat melegíti fel.

Az infrapanel magában hordozza az elektromos fűtés minden előnyét: tiszta és zajtalan, nincs károsanyag kibocsátás, nincs szükség sem kémény, sem csőhálózat kiépítésére, ugyanakkor a hagyományos elektromos fűtéssel ellentétben az általa felhasznált áramot szinte 100%-ban hasznosítja. Elhelyezése is sokkal variábilisabb a hagyományos elektromos fűtőtestekénél. Alkalmazhatjuk mennyezetre, falra vagy akár a padlóba építve is.

 

 

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.