Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Márkázott tartalom

Érdemes rendszeresen figyelemmel követni a meghirdetett állásokat, és áttekinteni a követelményeket: vannak, amik minden közfoglalkoztatottra vonatkoznak, ezeket nézzük most át.

A közigállások esetében az állam a munkaadó, de igen sokrétű pozíciókról lehet szó a tanártól vagy orvostól az adóellenőrig vagy akár katonáig. A KSH adatai szerint 2018 végén az országban 1,376 ezer ember dolgozott a közszférában nem számolva a közfoglalkoztatottakat. Ez a magyar munkaerőpiacnak akkor hozzávetőlegesen 22%-a volt, így a kérdés sokakat érint.

A közalkalmazottak jogállását és a foglalkoztatás részleteit és feltételeit törvények rögzítik. Ezek között van olyan, ami pozíció függő, például tanárok esetében a tanári diploma, vagy orvosok esetében a szakvizsga megléte. Ugyanakkor vannak általánosan érvényes kritériumok, amit minden közigállás esetében teljesíteni kell.

Erkölcsi bizonyítvány

Közalkalmazotti jogviszony létesítése előtt minden esetben hatósági bizonyítvánnyal (erkölcsi bizonyítvánnyal) kell igazolni, hogy a meghirdetett pozícióra jelentkező személy büntetlen előéletű. Ezen belül külön részletezve van, hogy állam elleni bűncselekmény, igazságszolgáltatás elleni bűncselekmény, korrupciós bűncselekmény vagy a közélet tisztasága, és a nemzetközi közélet tisztasága elleni bűncselekmény, hivatali bűncselekmény, illetve közbizalom elleni bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás hatálya alatt nem áll az adott állásra jelentkező személy.

Standard eljárás az is, hogy a munkáltató bekérhet hatósági bizonyítványt arra vonatkozóan is, hogy a leendő közalkalmazott nem áll olyan foglalkozástól való eltiltás hatálya alatt, amely a közalkalmazotti jogviszony létesítését megakadályozná.

Nagykorúság

Közalkalmazotti jogviszonyt csak a már 18. életévét betöltött személy létesíthet. Ennek megfelelően például közalkalmazotti jogviszonyban nem lehet diákmunkát vagy nyári gyakorlatot végezni sem.

Állampolgárság

A harmadik fontos kitétel, hogy csak magyar állampolgár, vagy külön jogszabály szerint Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, illetve bevándorolt és letelepedett személy létesíthet közalkalmazotti jogviszonyt.

Egyéb kitételek

A munkakörtől függően a munkáltató előírhat emellett nyelvtudást, vagy a munka betöltéséhez kapcsolódóan tudományos fokozatot és publikációs hátteret.

Pályázati út

A közig állások esetében fontos tudni azt is, hogy közalkalmazotti munkát csak pályázati úton hirdethetnek meg, és elnyerésének feltétele is a pályázaton való sikeres részvétel. A pályázathoz csatolni kell az erkölcsi bizonyítványon, szükség szerint nyelvtudást igazoló okiraton kívül az adatok kezeléséhez való hozzájárulási nyilatkozatot is.

Érdemes alaposan átnézni a pályázati kiírásokat, és minden szükséges dokumentumot egyszerre benyújtani, mert hiánypótlásra később sok esetben nincs lehetőség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.