<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az egyedülállók és a családok számára is megterhelő ez az időszak.

A légúti betegségek miatt az óvodák is állandó készültségben vannak, esetleg időszakosan be is zárnak. Mindez kiemelt stresszt ró a szülőkre, hiszen így rájuk hárul a gyerekfelügyelet is.

Az egyedülállókra ilyenkor még nagyobb felelősség terhelődik, de azokra a párokra is, ahol az egyik fél kivonja magát a feladatok alól. Ez sajnos elsősorban a férfiakat jellemzi - írja a Családi hírek.

Ennek persze jellemzően nem a nemtörődömség az oka, hanem az, hogy a munkaerőpiac még mindig nagyban épít a férfiak nyolc órás foglalkoztatására. Ezzel szemben a nők könnyebben, gyorsabban találnak részmunkaidős állást.

De mivel lehetne könnyebbé tenni a szülők számára ezt az időszakot?

Első lépésben mindenképpen fontos tudatosítani a kialakult helyzetet és őszintén beszélni róla, hogyan lehetne visszaálítani a feladatok elosztásának egyensúlyát a családon belül.

Bár sokak számára látszatmegoldást nyújthat, hogy a home office-ban dolgozó szülő egyúttal a gyerekre is felügyel, egy kisgyerekkel a környezetünkben képtelenség ugyanolyan koncentráltan, hatékonyan dolgozni.

A megoldás nem egyszerű, hiszen rengeteg szülőt terhel bűntudat, amiért - saját megítélése szerint - nem foglalkozik eleget a gyermekével, ez pedig akár alvásproblémákhoz, depresszióhoz is vezethet.

A legtöbb, amit tehetünk, ha élünk a közösségi hálónk adta lehetőségekkel: szerencsére sok családhoz tartoznak nagyszülők, akik örömmel veszik át időnként a gyerekeket, de a legközelebbi barátok, szomszédok is nagy segítséget jelenthetnek.

Ha pedig már úgysem tudunk változtatni a helyzeten, a legrosszabb, ha bosszankodunk rajta: próbáljunk módosítani a hozzáállásunkon, és a gyerekekkel töltött perceket ajándéknak tekinteni - még ha olykor idegesítőek is.

Köszönjük a Családi világ, a Magyar városok, az Ingatlanpress, a 8300.hu, a 3600.hu, az Egészség hírek, az Egészség tippek és az Egészség 7 segítségét a cikk megírásában!