<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Erős éven van túl a 2021-es vadászati világkiállítás agancskapuját készítő Szőke Gábor Miklós szobrász cége, a Dante Birodalom Kft. A vállalkozás beszámolója jelentős késéssel, július 19-ei keltezéssel tűnt fel az elektronikus cégbeszámolók rendszerében. Nézzük a részleteket.

A cég értékesítésből származó árbevétele 2021-ben 1,12 milliárd forint volt, ez igen jelentős, több mint 840 milliós emelkedés az előző évhez képest, amikor 285,13 millió forint volt az értékesítés. Az árbevétel döntő többségét, 1,10 milliárd forintot képzőművészeti tevékenységgel szerezte a cég a kötelezően csatolt kiegészítő melléklet szerint.

Az adózott eredmény a tárgyévben 479,16 millió forint volt, azaz a cég több mint megnégyszerezte nyereségét 2020-hoz képest, amikor 94,78 millió forintot hozott a konyhára. Ezzel együtt a beszámolóhoz csatolt taggyűlési határozatból az derült ki, hogy

az ügyvezetőként is eljáró Szőke Gábor Miklós úgy döntött, a nyereséget bent hagyja a cégben, az eredménytartalékba helyezi, és nem fizet osztalékot.

Agancskapu, égi oroszlánok

Az elmúlt évben a legnagyobb sajtónyilvánosságot a szobrász munkái közül egyértelműen a vadászati világkiállítás honlapján leírtak szerint „16,5 méter magas, 20 méter hosszú és ugyanolyan széles, bőgő szarvasbikafejet ábrázoló alkotás 10 tonnányi hullajtott agancsból készült” agancskapu kapta, amely egyébként hivatalosan a Totem nevet viseli.

A világkiállítás megnyitója, háttérben a Totem. Fotó: A Vadászati és Természeti Világkiállítás honlapja/OneWithNature2021A világkiállítás megnyitója, háttérben a Totem. Fotó: A Vadászati és Természeti Világkiállítás honlapja/OneWithNature2021

Azt Kocsis-Cake Olivio PM-es képviselő tavaly áprilisi posztja óta tudjuk, hogy a világkiállításra összesen 240 millió forintért rendeltek szobrokat, az azonban nem derült ki sem akkor, sem a Dante Birodalom 2021-es beszámolójából, hogy ennek az összegnek pontosan mekkora hányada ment a szarvasfejre.

Arról, hogy a vadászati világkiállítást szervező cég milyen évet zárt, itt írtunk:

Szintén érdekes az „Égbolt oroszlánjai” nevű alkotás, amelyet a Magyar Nemzeti Bank még 2020 júniusában rendelt meg a cégtől a Krisztina körút 55. házszámú irodaházba a G7 cikke szerint. Az összesen 470 millió forintból készülő, 30 méteres ezüstszínű felhőből kiugró kilenc óriási aranyszínű oroszlánt magába foglaló mű úgy tűnik, hogy a 2021-es üzleti évben elkészült, legalább is erre utal az, hogy a beszámoló készletekről szóló fejezetében a szobor befejezetlen termeléséről szóló sor 2020-ban még 44,63 millió forintos hátraléka a tárgyévre lenullázódott.

Szőke Gábor Miklós műhelyében emellett továbbra is készülőben van egy „A Tőzsde harca” névre keresztelt alkotás, ez feltételezésünk szerint a szintén a jegybank által megrendelt, szintén a tőzsde épülete elé szánt, harcoló medve-bika szobor, amelynek értéke a közbeszerzés szerint 197 millió forint. Ez az alkotás még nincs kész, a befejezetlen termelés értéke 26,17 millió forint.

Követelések és kötelezettségek

A cég több mint 217 millió forintos követelései alapvetően két jelentős tételből álltak össze, egyrészt a vevőktől 97,67 millió forint befolyását várta a 2021-es üzleti év lezárásakor a Dante Birodalom, másrészt a kapott előlegek áfa tartalmából is 97,67 millió forint befolyását várhatták. A cég emellett valakinek kölcsönt is adott, közel 17 millió forint értékben.

Ha kötelezettségekről van szó, a vállalkozásnak csak rövid lejáratú tartozásai vannak, amelynek a legjelentősebb részét, több mint 193,56 millió forintot a vevőktől kapott előlegek jelentették 2021-ben, míg a rövid lejáratú hitelek és kölcsönök 66,83 millió forintra rúgtak. A cégnek a beszállítókkal szemben 45,81 millió forintnyi rövid lejáratú kötelezettsége volt az évzáráskor.

Mire költött a cég?

Egy szobrász cége esetében aligha meglepő, hogy az anyagi ráfordítások fejezetben szereplő anyagköltségek jelentős tételt képviselnek, 2021-ben több mint 164,2 millió forintot, amelynek nagyobb részét, 115,71 millió forintot a vásárolt alapanyagok jelentették. Az igénybe vett szolgáltatások közt szerepel egyebek mellett 48,33 millió forint, amelyet munkaerőközvetítőknek fizettek ki, de például fémmegmunkálási szolgáltatásra is 33,49 millió forintot költött a Dante Birodalom. A ráfordítások harmadik, egyben legjelentősebb tételét az eladott áruk beszerzési értéke jelenti (ELÁBÉ), ez 2021-ben 339,15 millió forint volt.

A cég a tárgyévben 13 dolgozót foglalkoztatott; a részükre adott bérek költsége összesen 23,723 millió forint volt, azaz a cég dolgozói átlagosan 152 ezer forintot vittek haza egy hónapban. A cég ezen kívül feltüntetett további 398 ezer forint személyi jellegű kifizetést is.

Így zárta az évet Szőke Gábor Miklós másik céges érdekeltsége

A szobrászművész ügyvezető-tulajdonosa egy másik cégnek is, a székhelyét tekintve ugyanoda, a VII. kerületbe van bejegyezve, ahogy a Dante Birodalom is. A főtevékenységét tekintve „saját tulajdonú ingatlan adásvételével” foglalkozó cég gyakorlatilag inaktív, évek óta csak minimális forgalmat bonyolít – 2021-ben éppen 6,95 millió forintos nettó árbevételt hozott, és 7400 forintos adózott eredményt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.