TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
-

A piacvezető webáruházak már javában készülnek a black friday akcióra, az idei kampány azonban érdekes fordulatokat hozhat. Sokan úgy vélik, hogy az évvégi vásárlási láz akár két héttel korábban megkezdődhet és kisebb intenzitással zajlik majd.

A fenti vélemény alapját az Egyesült Államokban működő Coresight Research tanácsadó cég tanulmánya szolgáltatja. A járványhelyzet első heteiben a logisztikai szektort jelentős terhelés érte, így a kiszállítási idők jelentősen nőttek, ráadásul az online szektor beszerzési nehézségekkel szembesült. Ez a jelenség azonban nem USA-specifikus, hiszen hasonlóképpen zajlott le Európában, illetve Magyarországon is – fogalmaz a megkérdezett marketingszakértő.

A járvány kirobbanása felkészületlenül érte a gazdaság minden ágazatát, beleértve a logisztikai szolgáltatókat is. A hazai szereplők hatalmas erőfeszítések árán állták a sarat, ami részben annak volt köszönhető, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatba nagyszámban érkeztek új munkavállalók, akik azonnali segítséget nyújtottak.

Habár a beszerzési problémák a hazai e-kereskedelemben is jelen voltak, némi csúszások árán a kiszállítások zavartalanul folytak.

Mindezek ellenére a rutinos online vásárlók idén korábban megkezdhetik a karácsonyi ajándékok beszerzését, akár már a fekete péntek napján. A korábbi években a rutinos vásárlók a fekete pénteken elsősorban „jó vételt” kerestek maguknak, a karácsonyi ajándékok beszerzését pedig a decemberi leárazás kampányok idejére hagyták. Idén némileg változhat a trend; sok online vásárló már novemberben gondoskodhat az ajándékokról, így mentesülve annak kockázata alól, hogy az extrém terhelés miatt nem érkezik meg a rendelése.

E-kereskedelmi szakértők szerint nem feledkezhetünk meg arról, hogy a járványhelyzet, az általános gazdasági recesszió és a kiürülő családi kasszák egészen biztosan visszafogják az évvégi kiskereskedelmi költéseket. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy napjainkban is jelentős az úgynevezett átterelődés, vagyis sok vásárló a hagyományos offline boltok helyett a webáruházak mellett dönt egy-egy termék beszerzése során.

Az utolsó negyedévben várható átterelődés mértéke nagyban függ a vírushelyzet alakulásától, illetve az arra adott kormányzati intézkedésektől, az otthoni munkavégzés mértékétől és az általános lakossági viselkedéstől. Elsősorban az online szektor előtörésének tudatában a nagyobb szereplők jellemzően a tavalyi volumenek ismétlődését várják; a visszaesésre valószínűleg márciusig kell várni, amikor a magas bázis túlteljesítése lehetetlen feladatot ró sok szereplő számára.

Az e-kereskedelem egészét tekintve mentőövként szolgálhat az úgynevezett FMCG szektor, amely a napi fogyasztási cikkeket foglalja magába. Az élelmiszerek, a szépségápolási készítmények, a tisztítószerek és a különböző higiéniás készítmények piaca hatalmas növekedésben van. Ráadásul a legnagyobb FMCG-szereplőnek számító áruházláncok országos kiszállítás bevezetésén dolgoznak. A Tesco kötelezettséget vállalt, hogy 407 millió forint értékben szolgáltatás-bővülést jelentő vállalásokat tesz, aminek köszönhetően futárszolgálatos webáruházként az egész ország területén végezhet kiszállítást.

Sőt, olyan szereplők is részt követelnek maguknak a tortából, akik jellemzően nem FMCG-szereplők; az eMAG elindította a Szupermarket szolgáltatását, ahol alapvető élelmiszereket, tésztákat, alkoholmentes italokat, édességeket, tisztítószereket és szépségápolási készítményeket vásárolhatunk. Az értékesített volumenek gyors növekedésével az FMCG szektor meghatározó része lehet a teljes hazai e-kereskedelemnek. Ezt bizonyítja, hogy a GKI Digital által közölt 2018-as toplistán a Tesco a legjobb tízbe kerülhetett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.