<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p


			
		
		


		
		

Statisztikák alapján a betöréses esetek több mint 90%-ban a nyílászárókon keresztül történik a behatolás a lakásba.

A betörésesek nagyobb része az ablakokon, vagy erkélyajtókon keresztül történik. Kisebb mértékben a behatolás a bejárati ajtón keresztül valósul meg.  A rendőrségi tapasztalatok alapján a betörők a legkönnyebb úton próbálnak meg bejutni. Egy magas biztonsági osztályba tartozó nyílászáró elrettentő erővel bír az illegális behatolókkal szemben, így inkább keresnek egy könnyebben feltörhető „áldozatot”. Mindenképpen érdemes tehát több figyelmet és pénzt szánni a nyílászárók biztonságának fokozására.

Mennyire gyakoriak a betörések?

Átlagosan 12 percenként történik egy betöréses lopás. Ez meglehetősen gyakori, mégis sokan nem fordítanak kellő figyelmet otthonuk védelmére, és fel sem mérik, hogy betörésvédelmi szempontból milyen állapotban van az ingatlanjuk. Legtöbb ember úgy gondolja, hogy az ő lakását elkerülik az ilyen jellegű támadások, de ez sajnos nem így van.

Milyen otthonok ideális célpontok egy betörőnek?

A betörők elsősorban aszerint választják ki célpontjukat, hogy hol tudnak a legkisebb kockázattal, a legrövidebb idő alatt a legnagyobb zsákmányra szert tenni. A laikusok úgy gondolják, hogy a magas, zárt kerítés védelmet nyújt, ezzel szemben a betörők ezeket a helyeket kifejezetten szeretik, hiszen a kerítés nyújtotta védelemben nyugodtan lehet “dolgozni”. Szintén kedveltek azok az ingatlanok, amiknél nem kombinálják a különböző védelmi rendszereket (pl. riasztó, kamera, kutya). Nyílászáró szempontból megközelítve a kérdést elmondható, hogy a régi fa ablakok számítanak a legegyszerűbb célpontnak, mivel azok egy egyszerű zsanéron és kilincsen kívül semmilyen vasalattal sem rendelkeznek, így a legenyhébb betörési kísérletnek sem állnak ellent. De az egyéb régebbi ablakokban sem találhatók még meg a mai korszerű és hatékony biztonsági vasalati elemek. Annak, aki ilyen nyílászárókkal rendelkezik, feltétlenül érdemes elgondolkodnia azon, hogy hogyan tudná megerősíteni otthona védelmét. Ennek az egyik legkézenfekvőbb -bár nem a legolcsóbb- módja az ablakok modernebbre cserélése, ami a biztonság fokozásán túl számos más előnyt is hordoz magában energiahatékonyság, vagy éppen hangszigetelés javításának formájában.

Mennyire nyújt hatékony védelmet egy jó nyílászáró?

Miután a nyílászárók egy elemekből összeépülő rendszert alkotnak, biztonság szempontjából ezeket az elemeket és az elemek egymáshoz kapcsolódását érdemes vizsgálni. Ennél sokkal fontosabb viszont, hogy a nyílászáró minden eleme elérje a kívánt biztonsági szintet, azaz ne legyen kifejezett gyenge pontja. Egy gyenge pont elegendő ugyanis ahhoz, hogy a behatolási idő drasztikusan lerövidüljön. A főbb elemek, amelyekre ilyen szempontból oda kell figyelni: zárszerkezet, záródási pontok (reteszek), pántok (zsanér), ajtószárny, és tok.

Tok és szárny szerkezete: Az alumínium és fa nyílászárók szerkezete önmagában is megfelelően szilárd. A jó minőségű műanyag ablakok és ajtók esetében a tok és a szárny profilban elhelyezett, általában 0,8 – 3 mm vastagságú acélmerevítésekkel fokozzák a gyártók a szilárdságot. A tok két irányban is különös jelentőséggel bír. Egyrészt a falazathoz kapcsolódik, másrészt a tok biztosítja a kapcsolatot a záródási pontokon keresztül a szárnnyal. A szárny rejti magában a zárszerkezetet és egyéb vasalati elemeket, illetve kapcsolódik a pántokhoz. Kialakításának olyannak kell lennie, hogy megfelelően védje ezeket a részeket. Ugyanakkor hiába megfelelő erősségű a tok és a szárny, ha mindehhez nem párosul megfelelően erős vasalati rendszer, könnyen felfeszíthető marad.

Vasalat: A szárnyon körbefutó, valamint a tokon elhelyezett vasalati elemeket csavarozással rögzítik a profilban elhelyezkedő acélmerevítéshez. Zárt állapotban ezek a vasalati elemek egymáshoz kapcsolódnak, így képezve egy erős szerkezeti egységet a nyílászárón belül. A vasalat védelmi szintjét fokozni lehet a kapcsolódási pontok kialakításával (pl. gombafejes, kampós), valamint számuk növelésével. Az ablakok elláthatók kiemelést gátló vasalattal és kiegészítő alsó vasalattal is. A biztonság további fokozása érdekében a vasalat kiegészíthető sarokváltóba rejtett elektronikus nyitásérzékelővel is.

Kilincs: A Secustic ablakkilincsben egy szabadalmaztatott reteszelőmechanizmus található, amely megakadályozza a vasalat kültérről történő eltolását. A nyomógombos kivitelnél ezen felül szabályozható a nyitási és buktatási funkció. A zárható kilincs további biztonságot nyújt, meggátolja az ablak beltérről történő jogosulatlan nyitását, illetve a kivágott, betört üvegen keresztüli nyitást. Az ES1 biztonsági ajtókilincsnél a pajzs mögött edzett acélbetét biztosítja a mechanikai behatolás elleni védelmet.

Zárszerkezet: bejárati ajtóknál a zárszerkezet lelke a biztonsági zárbetét, mely akkor tekinthető biztonságosnak, ha az alábbiak ellen véd:

  • fúrás,
  • törés,
  • finomnyitás,
  • savazás,
  • másolás

Törés ellen a zárbetét kiváló minőségű anyagán túl nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása, hogy a betét ne lógjon ki az ajtó síkjából. Fúrás ellen tovább védekezhetünk fúrásvédő rozettával.

A zárszerkezet működteti az egy, vagy több zárnyelv mozgatását, mely általában csapos, komolyabb záraknál kampós kialakítású.

Üvegezés: Passzív és aktív biztonság területén a legjobb megoldás a VSG ragasztott biztonsági vagy ESG edzett üveg. Előnye, hogy nincs szükség egyéb mechanikai védőeszközre (biztonsági rács). Extrém esetekben szükség lehet „golyóálló” biztonsági üvegre.

Amennyiben a fenti elemek mindegyikét sikerül összhangba hozni, akkor nagyfokú előrelépést tud elérni az otthona védelmének fokozása tekintetében. Különféle elektromos védelmi berendezésekkel, riasztókkal kombinálva, a korábban felsoroltakkal együtt még tovább növelheti a lakás biztonságát.

Hova érdemes mindenképp biztonságos nyílászárókat elhelyezni?

Legajánlatosabb azokra a helyekre látványosan biztonságos nyílászárókat helyezni, amikkel legelőször találkozik a betörő, az utcáról is jól látható. Ez a lépés mintegy erődemonstrációként azt sugallja a betörőknek, hogy itt egy jól felkészült, sok akadállyal telitűzdelt ház várja. Remélhetőleg ez elegendő ahhoz, hogy elriassza őt a helyszínről.

Arra az esetre, ha ez mégsem így történne, érdemes még az egyéb, könnyen megközelíthető -földszinti- helyekre is az átlagosnál magasabb védelmi szintű nyílászárókat elhelyezni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.