<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kicsik számára nagy megpróbáltatást jelent, amikor bölcsődéből óvodába kerülnek. Meg kell szokniuk egy teljesen új környezetet, ahol rengeteg új impulzus éri őket. Új szokásokhoz, elfoglaltságokhoz, játékokhoz kell igazodniuk és az új társaik jelenlétét is meg kell szokniuk. 

Szerencsés esetben minden gördülékenyen halad és a kezdeti megszeppenést követően a gyerkőc felszabadultan indul az óvodába. 

Szülőként te is sokat tehetsz annak érdekében, hogy ezen az időszakon átsegítsd a csemetédet. Mire figyelj oda? Mit tegyél, mit ne tegyél? Útmutatóként most erről osztunk meg pár fontos gondolatot. 

Vedd figyelembe a gyerkőc személyiségét!

Minden gyerek más. Van, aki imád zsizsegni, jönni-menni, a középpontban lenni. Neki valószínűleg nem lesz gondja azzal, hogy az óvodában belekerül egy új közösségbe. Az ilyen típusú gyerekek nagyon gyorsan feltalálják magukat, hiszen könnyen ismerkednek.

Ezzel szemben vannak olyan csemeték is, akik nagyon jól eljátszanak egyedül. Nem kifejezetten keresik más gyerekek társaságát. Sőt, kifejezetten igénylik a csendet, nyugalmat. Fontos, hogy tudd: ez teljesen normális. 

A kicsi személyiségét tartsd szem előtt, amikor óvodát választasz! Ma már speciális óvodák közül is lehet választani. Ha pedig egy általános intézmény mellett döntesz, akkor mindenképp beszélj az óvónénivel! Így az egyéniségének megfelelő elfoglaltságokat talál majd számára. 

Olvass neki óvodás gyerekekről szóló meséket!

Egy pár éves lurkó nem sokat ért a felnőtt beszédből. Hiába szeretnéd neki elmagyarázni, hogy nincs mitől félnie, az óvoda egy biztonságos hely. Még túl kicsi ahhoz, hogy megértse. Beszélj inkább az ő nyelvén és mesélj neki róla!

Válassz olyan mesekönyvet, aminek a főszereplői vele egykorú gyerekek! Az ő történeteiken keresztül betekintést nyerhet az ovisok mindennapjaiba és láthatja, hogy ovisnak lenni mennyire jó móka. Ezáltal feloldódnak a gyerekekben az esetleges gátak, félelmek. 

A Tulipán Csoport gyerekkönyvek azzal a céllal születtek, hogy a mesékkel segítsék a csemeték átszoktatását. Mindegyik történet más-más téma köré épül, így a könyvsorozat szinte minden valóságos helyzetet feldolgoz. Ha még nem ismered ezeket a történeteket, mindenképp nézz bele a kínálatba!

Igazítsd a napirendjét az óvodához!

Sok gyerkőcnek kihívást jelent hozzászokni az óvodai napirendhez. Minden nap ugyanakkor van a reggeli, az ebéd, az uzsonna. Ki van alakítva a délelőtti és a délutáni program és van játék- és alvásidő is. 

A lurkónak óriási segítség, ha otthon is egy ehhez hasonló menetrend szerint történnek a dolgok. Ha például az oviban délután 2-kor fekszenek le a gyerekek, akkor otthon is ez idő tájt legyen a pihenőidő. 

A rendszerességnek kiskorban sokkal nagyobb jelentősége van, mint azt a szülők gondolják. A mindig ugyanabban az időben történő események biztos pontot jelentenek a kicsik számára.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.