3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy mai közgyűlésen ugyanis döntés született arról, hogy a Budapest Bank 2022. március 31-ével beolvad az MKB Bankba. 

Ahogy azt elsőként megírtuk, a Budapest Bank (BB) 2022. március 31-én beolvad az MKB Bankba, melynek legnagyobb tulajdonosa Mészáros Lőrinc. Erről ma döntött is a bankok rendkívüli közgyűlése. Az egyesült hitelintézethez 2023 második negyedévében csatlakozik a Takarékbank. Az így létrejövő óriásbank mérlegfőösszege alapján az OTP Bank után a második legnagyobb lesz. 

300 milliárd forint fölé nő a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett bank alaptőkéje. Fotó: MTI
300 milliárd forint fölé nő a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett bank alaptőkéje. Fotó: MTI

Az egyesült bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven folytatja működését. Az egyesülés nem jelent változást a bankcsoport tulajdonosi szerkezetében, a fúziós folyamatban résztvevő bankok tulajdonosa továbbra is a Magyar Bankholding Zrt. (MBH).

A Budapest Bank és az MKB Bank termékei és szolgáltatásai az ügyfelek számára a korábban megszokott felületeken és módon továbbra is elérhetőek maradnak. A 2022. március végi fúziót követően az ügyfelek továbbra is a honos bankfiókokban intézhetik a banki ügyeket. Az MBH kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fúziós folyamat lépései az ügyfelek számára zökkenőmentesen, a megszokott magas szolgáltatási szint mellett történjenek.

A március 31-ével létrejövő egyesült bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. név alatt fog működni. Az egységes pénzintézet végleges márkanevét és arculatát a tervek szerint 2023 elején vezetik be; ezek kidolgozása professzionális márkaalkotási folyamat keretében elindult.

A mai közgyűlési döntés értelmében a Magyar Bankholding Zrt., mint a beolvadó társaságok egyedüli és az MKB részvényese az MKB-nak 185 milliárd forint értékben pótlólagos vagyoni hozzájárulást teljesít. Az MBH köteles a pótlólagos vagyoni hozzájárulást az MKB pénzforgalmi számlájára 2022. február 28-áig átutalni, oly módon, hogy a pótlólagos vagyoni hozzájárulásból 75 milliárd 602 millió 779 ezer forinttal, 311 milliárd 319 millió 983 ezerre emelkedik az MKB alaptőkéje, míg a fennmaradó 109 milliárd 397 millió 221 ezer forintos rész úgynevezett ázsióként az MKB tőketartalékába vándorol.

A közgyűlés arról is határozott, hogy összesen 4,3 milliárd forintot osztalékelőlegként kifizet a részvényeseknek. Azzal a feltétellel, hogy a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) folytatott előzetes felügyeleti egyeztetés alapján az MBH teljesíti az MNB által 2020. március 20-án kiadott és 2021. július 29-én egységes szerkezetbe foglalt körlevél felszólítását. Eszerint a hitelintézetek 2021. december 31-éig nem fizethetnek osztalékot és nem vállalhatnak visszavonhatatlan osztalékfizetési kötelezettséget a 2019-es és 2020-as pénzügyi év, illetve a korábbi évek eredményeinek terhére.

##cikkajanlo,155864###

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!