<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

És lehetővé válnak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlások és a teljesítményjavadalmazást szolgáló kifizetések is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsának (PST) döntése szerint a jegybank 2021. december 31. után nem hosszabbítja meg a hitelintézeti szektor számára eddig előírt osztalékfizetési, részvény-visszavásárlási, illetve a teljesítményjavadalmazásokra vonatkozó korlátozásokat, áll a jegybank hétfői közleményében.

A döntés oka, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági bizonytalanságok mostanra csökkentek, gyors gazdasági kilábalás indult meg, ami mérsékli a hitelintézetek tőkehelyzetével kapcsolatos kockázatokat is. A törlesztési moratórium célzott folytatásával jelentősen apadt – s mára mindössze a teljes hitelállomány 4 százalékára rúg – a fizetési stop hatálya alatt lévő hitelek aránya is, ami szintén enyhíti a kockázatokat.

Az MNB adatai szerint emellett megfelelő a hitelintézetek szektorszintű értékvesztés-fedezettsége, így nincs szükség az egész piacot érintő további korlátozásokra. Az MNB továbbra is nyomon követi az egyes pénzügyi intézmények értékvesztés-fedezettségét, és esetleges probléma esetén egyedileg kezeli azt. Bár az értékvesztés összege nominálisan változhat, azonban – a kellő értékvesztés-fedezettségi szint folyamatos biztosítása érdekében - a jegybank egy idén novemberi vezetői körlevele szerint az érintett pénzügyi intézményeknek a moratórium végéig (stage kategóriánként és szegmensenként) meg kell tartaniuk a minimum értékvesztés-fedezettségi szinteket.

A jegybank mostani lépése összhangban van az Európai Központi Bank 2021. szeptember 30-i lépésével is, amely során az EKB szintén visszavonta az osztalékfizetés korlátozásával kapcsolatos korábbi ajánlását.

Mint emlékezetes, az MNB 2020. márciusában fogadott el – vezetői körlevélben közzétett - átfogó intézkedéscsomagot a hitelintézetek számára a járvány hatásainak mérséklésére. Ebben jelezte elvárását, hogy 2020 szeptember 30-ig ne történjen osztalék-jóváhagyás vagy -kifizetés az érintett pénzügyi intézmények részvényeseinek. Ezután a jegybank a PST 2020 szeptember 10-i, 2020. december 28-i, illetve 2021. január 8-i határozatai alapján előbb idén január 1-jéig, majd szeptember 30-ig írta elő, hogy a hitelintézetek ne fizessenek osztalékot és ne vállaljanak visszavonhatatlan osztalékfizetési kötelezettséget a 2019-es és 2020-as pénzügyi évre, illetve a korábbi évek eredményeinek terhére. Ezen elvárásait az MNB a nyár folyamán 2021. december 31-ig hosszabbította meg.

Az osztalékkifizetés korlátozás alól az érintett pénzügyi intézmények szigorú feltételek teljesítése esetén eddig is mentesülhettek. Akkor volt erre lehetőségük, ha a kifizetés utáni elsődleges tőkeszintjük arányosan csak minimális mértékben csökkent, tőkepufferük elvárt magas szinten maradt, nem állt fenn náluk értékvesztés-hiány, illetve üzleti kilátásaik megfelelőek voltak az MNB-hez benyújtott és felülvizsgált információk alapján.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.