TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Fővárosi Törvényszék ugyanis elutasította a Solar Gold azon kérelmét, hogy felperesként csatlakozhasson a jegybankelnök rokonához, Szemerey Tamáshoz és annak kft.-jéhez, a BanKonzulthoz a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) szemben több mint fél éve zajló bírósági ügyben.

Nagy port kavart, amikor az MNB 2018. december 18-án 7 millió forintban korlátozta az NHB Bank kifizetéseit, egyúttal két felügyeleti biztos irányítása alá vonta a hitelintézetet, legkésőbb 2019. április 18-áig. A jegybank indoklása szerint annyi pénzt vontak ki a bankból a betétesek, hogy az megrendítette annak likviditását. Az NHB 2018-as éves beszámolója szerint összesen 12,5 milliárd távozott a hitelintézetből.

Alperesből kettő is elég Alperesből kettő is elég

Az ügyfelek érdekeinek veszélyeztettségére is tekintettel az MNB 2019. március 14-én visszavonta az NHB működési engedélyét, és elrendelte annak végelszámolását. A jegybank arra hivatkozott, hogy a bank „sem likviditásának helyreállítása, sem üzleti modelljének átalakítása terén nem tett olyan lépéseket, amelyek biztosították volna fenntartható stabil működőképességét”.

Ezzel az NHB akkori, csaknem százszázalékos tulajdonosa, a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás befolyása alatt álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. nem értett egyet, ezért idén áprilisban a bíróság előtt támadta meg a jegybank döntését. A perben Szemerey és a BankKonzult azt szeretné elérni, hogy a bíróság vizsgálja felül az NHB tevékenységi engedélyeinek visszavonását és végelszámolását elrendelő jegybanki határozatokat.

„A jegybank meg van győződve arról, hogy intézkedései a törvényesség és a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében születtek, s kiállják a bírósági eljárás próbáját is” – közölte az MNB lapunk korábbi megkeresésére. Egyúttal azt is leszögezve, „tekintettel arra, hogy az ügy kapcsán jelenleg per zajlik, az MNB álláspontja szerint nem egyéb fórumokon szükséges folytatni az üggyel kapcsolatos szakmai vitát”. Amiből következik, hogy amíg nem születik meg a bíróság jogerős ítélete, a jegybank ez ügyben nem nyilatkozik.

Augusztus végén aztán a BanKonzult kiszállt, s felbukkant egy új tulajdonos, a Solar Gold Aranykereskedelmi és Szolgáltató Zrt., amely azt követően lapunk érdeklődésére azt közölte, viszi tovább a pereskedést. Október elején a Solar kérelmezte is a Fővárosi Törvényszéktől, hogy felperesként csatlakozhasson a BanKonzulthoz és Szemereyhez az NHB ügyében az MNB-vel szemben folyamatban lévő bírósági ügyben.

Arra hivatkoztak, hogy a bank végelszámolása során megszerezték az NHB korábbi teljes részvénycsomagját – tájékoztatta lapunkat írásban a Solar. Csakhogy a hivatalos cégiratok értelmében a 2019. augusztus 27-én tulajdonossá vált Solar csak minősített többségi befolyással rendelkezik, márpedig ez a hatályos törvény szerint 75 százalékos arányt jelent. Ezt a cégbíróság szeptember 24-én jegyezte be.

Mindenesetre a Fővárosi Törvényszék a Solar perbelépési kérelmét az idén január közepén megtartott tárgyalásán elutasította, amely végzés ellen az NHB tulajdonosa fellebbezett.

Időközben, tavaly december 2-án az NHB végelszámolása felszámolásba ment át, amelyet a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) vezényel le. A hitelezők idén január 31-éig jelenthették be követelésüket a PSFN-nek. Ennek eredményével kapcsolatban megkerestük a felszámolót, amint megkapjuk a választ, azt azonnal közöljük.  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.