2018. október 25. 08:46
mfor.hu

Az állam vádjai szerint az olajipari óriás félrevezette a részvényeseit a tevékenysége környezetre gyakorolt hatásai kapcsán.

Beperelte az Exxon Mobile-t a New York-i főállamügyész szerdán, írja a New York Times. Barbara D. Underwood vádja szerint az olajipari óriás félrevezette a részvényeseit, amikor szándékosan kevésbé kockázatosnak mutatta be tevékenysége várható hatásait a klímaváltozásra. Az eljárás egy több mint három éves nyomozást követ, és az eddigi legnagyobb léptékű per, ami fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó céget vonna felelősségre a klímaváltozással kapcsolatban.

A per dollárszázmilliókba kerülhet a cégnek, de ennél sokkal jobban fájhat, hogy megtorpedózhatja a hírnevét, amit igyekeztek tisztára mosni: az Exxon az utóbbi időben úgy pozicionálta maguát, mint a világ egyik vezető ereje a globális felmelegedés elleni harcban.

Az ügyészség szerint az Exxon alapjában véve két számítást vezetett tevékenyégének klímaváltozásra gyakorolt várható hatásairól. A nyilvánosság és a részvényesek felé azt kommunikálták, hogy készen állnak szigorúbb szabályozásoknak eleget tenni a globális felmelegedés mérséklése érdekében, de a vád szerint eközben a belső használatra készült becslések nem vették figyelembe a klíma-irányelvek potenciális, jövőbeli költségeit és a várható kormányzati reakciókat, és így nagyobb kockázatnak tették ki a részvényeseket, mint amekkorát kommunikáltak feléjük.

Az Exxon három államban is megpróbálta leállítani a perhez vezető nyomozást, azzal érvelve, hogy az eljárás és várható következményei megsértik a vállalat az első alkotmánymódosításhoz kapcsolódó jogait (az USA első alkotmánymódosítása négy alapjogot véd: a vallásszabadságot, a szólás- és sajtószabadságot, a békés gyülekezéshez való jogot és a jogot arra, hogy a polgárok kérelmeikkel az államhoz fordulhassanak), illetve azzal támadtak vissza, hogy a nyomozás egy széles körű, fosszilis tüzelőanyag-ellenes összeesküvés része, melyet mások mellett a Rockefeller család is támogat.

Az Exxon Mobile szóvivője szerdán azt mondta, hogy a per az állam "szennyes és érdemtelen" nyomozásának a következménye. Scott J. Silvestri szerint a vádak megalapozatlanok, speciális érdekkörök lobbizásának és a politikai opportunizmusnak az eredményei, valamint azzal vádolta a főállamügyészt, hogy képtelen beismerni, hogy a hároméves nyomozás nem tárt fel semmi törvényelleneset.

Az ügyészség szerint az Exxon csalását a legmagasabb szinten hagyták jóvá, benne volt a korábbi vezérigazgató, a Trump-kormány volt külügyminisztere, Rex W. Tillerson is, aki "évekig tudta," hogy a vállalat félrevezető értékekkel dolgozik.

Az Exxon Mobile ott van a 20 cég között, melyek a leginkább felelősek a klímaváltozásért.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.