2018. október 25. 08:46
mfor.hu

Az állam vádjai szerint az olajipari óriás félrevezette a részvényeseit a tevékenysége környezetre gyakorolt hatásai kapcsán.

Beperelte az Exxon Mobile-t a New York-i főállamügyész szerdán, írja a New York Times. Barbara D. Underwood vádja szerint az olajipari óriás félrevezette a részvényeseit, amikor szándékosan kevésbé kockázatosnak mutatta be tevékenysége várható hatásait a klímaváltozásra. Az eljárás egy több mint három éves nyomozást követ, és az eddigi legnagyobb léptékű per, ami fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó céget vonna felelősségre a klímaváltozással kapcsolatban.

A per dollárszázmilliókba kerülhet a cégnek, de ennél sokkal jobban fájhat, hogy megtorpedózhatja a hírnevét, amit igyekeztek tisztára mosni: az Exxon az utóbbi időben úgy pozicionálta maguát, mint a világ egyik vezető ereje a globális felmelegedés elleni harcban.

Az ügyészség szerint az Exxon alapjában véve két számítást vezetett tevékenyégének klímaváltozásra gyakorolt várható hatásairól. A nyilvánosság és a részvényesek felé azt kommunikálták, hogy készen állnak szigorúbb szabályozásoknak eleget tenni a globális felmelegedés mérséklése érdekében, de a vád szerint eközben a belső használatra készült becslések nem vették figyelembe a klíma-irányelvek potenciális, jövőbeli költségeit és a várható kormányzati reakciókat, és így nagyobb kockázatnak tették ki a részvényeseket, mint amekkorát kommunikáltak feléjük.

Az Exxon három államban is megpróbálta leállítani a perhez vezető nyomozást, azzal érvelve, hogy az eljárás és várható következményei megsértik a vállalat az első alkotmánymódosításhoz kapcsolódó jogait (az USA első alkotmánymódosítása négy alapjogot véd: a vallásszabadságot, a szólás- és sajtószabadságot, a békés gyülekezéshez való jogot és a jogot arra, hogy a polgárok kérelmeikkel az államhoz fordulhassanak), illetve azzal támadtak vissza, hogy a nyomozás egy széles körű, fosszilis tüzelőanyag-ellenes összeesküvés része, melyet mások mellett a Rockefeller család is támogat.

Az Exxon Mobile szóvivője szerdán azt mondta, hogy a per az állam "szennyes és érdemtelen" nyomozásának a következménye. Scott J. Silvestri szerint a vádak megalapozatlanok, speciális érdekkörök lobbizásának és a politikai opportunizmusnak az eredményei, valamint azzal vádolta a főállamügyészt, hogy képtelen beismerni, hogy a hároméves nyomozás nem tárt fel semmi törvényelleneset.

Az ügyészség szerint az Exxon csalását a legmagasabb szinten hagyták jóvá, benne volt a korábbi vezérigazgató, a Trump-kormány volt külügyminisztere, Rex W. Tillerson is, aki "évekig tudta," hogy a vállalat félrevezető értékekkel dolgozik.

Az Exxon Mobile ott van a 20 cég között, melyek a leginkább felelősek a klímaváltozásért.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.