3p

Az állam vádjai szerint az olajipari óriás félrevezette a részvényeseit a tevékenysége környezetre gyakorolt hatásai kapcsán.

Beperelte az Exxon Mobile-t a New York-i főállamügyész szerdán, írja a New York Times. Barbara D. Underwood vádja szerint az olajipari óriás félrevezette a részvényeseit, amikor szándékosan kevésbé kockázatosnak mutatta be tevékenysége várható hatásait a klímaváltozásra. Az eljárás egy több mint három éves nyomozást követ, és az eddigi legnagyobb léptékű per, ami fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó céget vonna felelősségre a klímaváltozással kapcsolatban.

A per dollárszázmilliókba kerülhet a cégnek, de ennél sokkal jobban fájhat, hogy megtorpedózhatja a hírnevét, amit igyekeztek tisztára mosni: az Exxon az utóbbi időben úgy pozicionálta maguát, mint a világ egyik vezető ereje a globális felmelegedés elleni harcban.

Az ügyészség szerint az Exxon alapjában véve két számítást vezetett tevékenyégének klímaváltozásra gyakorolt várható hatásairól. A nyilvánosság és a részvényesek felé azt kommunikálták, hogy készen állnak szigorúbb szabályozásoknak eleget tenni a globális felmelegedés mérséklése érdekében, de a vád szerint eközben a belső használatra készült becslések nem vették figyelembe a klíma-irányelvek potenciális, jövőbeli költségeit és a várható kormányzati reakciókat, és így nagyobb kockázatnak tették ki a részvényeseket, mint amekkorát kommunikáltak feléjük.

Az Exxon három államban is megpróbálta leállítani a perhez vezető nyomozást, azzal érvelve, hogy az eljárás és várható következményei megsértik a vállalat az első alkotmánymódosításhoz kapcsolódó jogait (az USA első alkotmánymódosítása négy alapjogot véd: a vallásszabadságot, a szólás- és sajtószabadságot, a békés gyülekezéshez való jogot és a jogot arra, hogy a polgárok kérelmeikkel az államhoz fordulhassanak), illetve azzal támadtak vissza, hogy a nyomozás egy széles körű, fosszilis tüzelőanyag-ellenes összeesküvés része, melyet mások mellett a Rockefeller család is támogat.

Az Exxon Mobile szóvivője szerdán azt mondta, hogy a per az állam "szennyes és érdemtelen" nyomozásának a következménye. Scott J. Silvestri szerint a vádak megalapozatlanok, speciális érdekkörök lobbizásának és a politikai opportunizmusnak az eredményei, valamint azzal vádolta a főállamügyészt, hogy képtelen beismerni, hogy a hároméves nyomozás nem tárt fel semmi törvényelleneset.

Az ügyészség szerint az Exxon csalását a legmagasabb szinten hagyták jóvá, benne volt a korábbi vezérigazgató, a Trump-kormány volt külügyminisztere, Rex W. Tillerson is, aki "évekig tudta," hogy a vállalat félrevezető értékekkel dolgozik.

Az Exxon Mobile ott van a 20 cég között, melyek a leginkább felelősek a klímaváltozásért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!