TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. október 4. 09:21
mfor.hu

Az autóbérléssel foglalkozó Mercarius Flottakezelő Kft. az orosz állami bank kontrollja alatt van. Nem a mostani lesz az első sikerük az atomerőmű-bővítés körül.

Újabb megbízást kaphat a Paks2 beruházásban egy magyar autókölcsönző cég, a Mercarius Flottakezelő Kft., amelyről már korábban kiderült, hogy egy jelzálognak köszönhetően orosz ellenőrzés alatt áll – derül ki a Direkt36 tényfeltáró központ új, a 444-en megjelent cikkéből. 

A paksi atomerőmű, madártávlatból. A paksi atomerőmű, madártávlatból.

A Roszatom honlapján augusztus elején megjelent dokumentum szerint az orosz atomvállalat úgynevezett szerződéskötést megelőző tárgyalásokat folytat a Mercarius Kft.-vel. Eszerint a magyar céggel 85 millió forint értékben  kötnének „gépjárművek hosszú távú bérletéről" szóló szerződést. A tizenkét darabos személyautókból és kisbuszokból álló  flottát 3,5 éven keresztül használná a Roszatom magyarországi fióktelepe.

A Mercarius már több mint húsz éve működik, de 2010 után több lépésben megváltozott a tulajdonosi háttere. A SCF Partners Hungary Kft. 2011-ben még csak 40 százalékos részesedést szerzett az autókölcsönzőben, 2016-ra azonban már teljesen kivásárolta a cég alapító tulajdonosát. Az SCF Partners Hungary Kft.-nek három magánszemély a tulajdonosa, közülük Szűcs László rendelkezik komolyabb üzleti tapasztalattal. Szűcs a korábban részben orosz érdekeltségű gázkereskedőnél, a MET-csoportnál töltött be vezető pozíciókat.

A Mercarius Kft. 2015 decemberétől kezdődően több állami tendert is megnyert. A cég neve azt követően bukkant fel a hírekben, hogy az év elején elnyerték azt a 810  millió forintos tendert is, amelyet az új blokkok létesítésével foglalkozó, magyar állami tulajdonú Paks II. Zrt. írt ki. Ekkor számolt be arról a 24.hu, hogy egy tavaly év végén bejegyzett jelzálognak köszönhetően a cég orosz befolyás alá került. 

A cégbíróságon fellelhető dokumentumok szerint az autókölcsönző tulajdonosai 470 millió forintos hitelszerződést kötöttek a Sberbankkal, ennek fedezeteként pedig jelzálogjogot alapítottak a Mercarius Kft.-ben lévő üzletrészükön. A zálogszerződés szerint a törlesztés ideje alatt a bank ellenőrzést gyakorol a Mercarius felett, belenézhet üzleti könyveibe, de a céget a bank jóváhagyása nélkül eladni sem lehet.

A Sberbank Oroszország egyik legnagyobb bankja, az orosz jegybank a legnagyobb részvényese. A Sberbankot irányító Herman Gref az 1990-es évektől Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese. 

Nem ez az első eset, hogy az oroszok befolyást szereztek egy olyan magyar cégben, amely részt vehet a paksi bővítéssel összefüggő munkákban. Korábban a Direkt36 azt mutatta be, hogy az orosz Roszatom egy éveken át tartó konfliktus során hogyan szorította ki a magyar tulajdonost a Ganz EEG nevű, atomerőművi berendezéseket gyártó vállalatból.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.