2018. október 4. 09:21
mfor.hu

Az autóbérléssel foglalkozó Mercarius Flottakezelő Kft. az orosz állami bank kontrollja alatt van. Nem a mostani lesz az első sikerük az atomerőmű-bővítés körül.

Újabb megbízást kaphat a Paks2 beruházásban egy magyar autókölcsönző cég, a Mercarius Flottakezelő Kft., amelyről már korábban kiderült, hogy egy jelzálognak köszönhetően orosz ellenőrzés alatt áll – derül ki a Direkt36 tényfeltáró központ új, a 444-en megjelent cikkéből. 

A paksi atomerőmű, madártávlatból. A paksi atomerőmű, madártávlatból.

A Roszatom honlapján augusztus elején megjelent dokumentum szerint az orosz atomvállalat úgynevezett szerződéskötést megelőző tárgyalásokat folytat a Mercarius Kft.-vel. Eszerint a magyar céggel 85 millió forint értékben  kötnének „gépjárművek hosszú távú bérletéről" szóló szerződést. A tizenkét darabos személyautókból és kisbuszokból álló  flottát 3,5 éven keresztül használná a Roszatom magyarországi fióktelepe.

A Mercarius már több mint húsz éve működik, de 2010 után több lépésben megváltozott a tulajdonosi háttere. A SCF Partners Hungary Kft. 2011-ben még csak 40 százalékos részesedést szerzett az autókölcsönzőben, 2016-ra azonban már teljesen kivásárolta a cég alapító tulajdonosát. Az SCF Partners Hungary Kft.-nek három magánszemély a tulajdonosa, közülük Szűcs László rendelkezik komolyabb üzleti tapasztalattal. Szűcs a korábban részben orosz érdekeltségű gázkereskedőnél, a MET-csoportnál töltött be vezető pozíciókat.

A Mercarius Kft. 2015 decemberétől kezdődően több állami tendert is megnyert. A cég neve azt követően bukkant fel a hírekben, hogy az év elején elnyerték azt a 810  millió forintos tendert is, amelyet az új blokkok létesítésével foglalkozó, magyar állami tulajdonú Paks II. Zrt. írt ki. Ekkor számolt be arról a 24.hu, hogy egy tavaly év végén bejegyzett jelzálognak köszönhetően a cég orosz befolyás alá került. 

A cégbíróságon fellelhető dokumentumok szerint az autókölcsönző tulajdonosai 470 millió forintos hitelszerződést kötöttek a Sberbankkal, ennek fedezeteként pedig jelzálogjogot alapítottak a Mercarius Kft.-ben lévő üzletrészükön. A zálogszerződés szerint a törlesztés ideje alatt a bank ellenőrzést gyakorol a Mercarius felett, belenézhet üzleti könyveibe, de a céget a bank jóváhagyása nélkül eladni sem lehet.

A Sberbank Oroszország egyik legnagyobb bankja, az orosz jegybank a legnagyobb részvényese. A Sberbankot irányító Herman Gref az 1990-es évektől Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese. 

Nem ez az első eset, hogy az oroszok befolyást szereztek egy olyan magyar cégben, amely részt vehet a paksi bővítéssel összefüggő munkákban. Korábban a Direkt36 azt mutatta be, hogy az orosz Roszatom egy éveken át tartó konfliktus során hogyan szorította ki a magyar tulajdonost a Ganz EEG nevű, atomerőművi berendezéseket gyártó vállalatból.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.