4p

E negatív hatást azonban a legnagyobb hazai banknál csak átmenetinek tartják, arra számítanak, hogy az év második felében már minden visszatérhet a rendes kerékvágásba – közölte Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Bank éves eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján.

Hat bankot vett az OTP-csoport 2019-ben, ennek, valamint a 15 százalékos hitelbővülésnek köszönhetően nőtt a konszolidált mérlegfőösszeg 34 százalékkal. A tőkearányos megtérülés több mint 20 százalék volt, ami a többi európai banknál lényegesen magasabb – emelte ki Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Optimista Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese
Optimista Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese

A bankadóval és az akvizíciók hatásával számolt adózott nyereség közel 100 milliárd forinttal lett több, 412,6 milliárd tavaly az egy évvel korábbinál. Az e két tételtől megtisztított profit 419,1 milliárd lett, szemben a 2018-as 325,3 milliárddal. Az OTP egyébként tavaly csaknem 1 milliárddal több, 16,2 milliárdnyi bankadót fizetett be a költségvetésbe, mint tavalyelőtt.

A bankcsoport rekorderedményébe az is belejátszott, hogy az egyedi tételek nélküli bevételek az árfolyamhatástól megtisztítva dupla annyival, 12 százalékkal nőttek, mint a működési költségei.

A 419,1 milliárdos korrigált adózott nyereség közel felét a magyarországi anyabank érte el, a leánybankok közül az ukrán tett a legtöbbet, 35,2 milliárdot a közösbe, a horvát 30,7 milliárdot, az orosz 28,1 milliárdot. A bankcsoport hazai érdekeltségei közül a Merkantil 7,4 milliárdos és az OTP Alapkezelő 4,1 milliárdos hozzájárulása emelkedik ki.

A jó eredmény Bencsik László tájékoztatása szerint alapvetően az állományok növekedésének köszönhető. Éves összevetésben az OTP-csoport teljesítő hitelei közel másfélszeresére gyarapodtak, ezen belül az organikus bővülés 15 százalékos volt. A magyarországi növekedés 22 százalékra gyorsult, amit a fogyasztási hitelek – mindenekelőtt a babavárók – húztak, de Bencsik László kiemelte a lakáshitelek 12 százalékos növekedését. A tavalyi vállalati kihelyezések 18 százalékkal haladták meg a tavalyelőttit.

A bankcsoport hitelállományán belül a nem teljesítők aránya tovább csökkent, az csoportszinten 4,2 százalékot tett ki 2019 negyedik negyedévében.

A betétek 34 százalékkal gyarapodtak, az akvizíciók nélküli bővülés is két számjegyű, 11 százalékos volt. Folytatódott az erős hazai lakossági betétbeáramlás, de a bolgár, az ukrán és a román leánybankok betétjei is számottevő mértékben nőttek.

Az elmúlt három év akvizíciói számos országban lényegesen javították az OTP piaci pozícióját. A mérlegfőösszegek alapján számolt részesedései a következők voltak 2019-ben (százalékban):

- Montenegró: 30,4,

- Bulgária: 19,9,

- Szerbia: 19,4 (ezen belül: SocGen Serbia: 13,7, Vojdvodjanska banka: 5,7 százalék),

- Moldova: 14,0,

- Horvátország: 11,2,

- Szlovénia: 8,5,

- Albánia: 6,0.

A menedzsment idei várakozásai alapvetően pozitívak. A tegnapi országos körtelefonálásunkból az derült ki, hogy az ügyfelek változatlanul aktívak, a hitelkereslet még nem lankadt – adott betekintést a kulisszák mögé az OTP vezérigazgató-helyettese. Ugyanakkor hozzátette: nem lepődnének meg, ha a második negyedévben a hitelnövekedés elmaradna az egy évvel korábbitól. De ezt csak átmenetinek tartják, úgy vélik, az év második felében már visszatérhetnek a normális mederbe, azok éves szinten 10 százalékot meghaladó ütemben nőhetnek.

A 2015-ös közgyűlésen megfogalmazott, 15 százalékot meghaladó tőkearányos nyereséggel kapcsolatos célkitűzés továbbra is érvényes. A mai sajtótájékoztatón elhangzottakból arra lehet következtetni, hogy bár a rendkívüli tételek összességében 30 milliárd forinttal ronthatják az OTP-csoport eredményét – a bankadó 18 milliárddal, az akvizíciók 12 milliárddal – 2020-ban két számjeggyel bővülhet a profit, ami újabb az idei rekord megdöntését jelentené.

A menedzsment a 2019-es év után részvényenként 248 forintot javasol az április 17-én összeülő közgyűlésnek, ez 13 százalékkal magasabb a 2018-asnál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!