<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

E negatív hatást azonban a legnagyobb hazai banknál csak átmenetinek tartják, arra számítanak, hogy az év második felében már minden visszatérhet a rendes kerékvágásba – közölte Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Bank éves eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján.

Hat bankot vett az OTP-csoport 2019-ben, ennek, valamint a 15 százalékos hitelbővülésnek köszönhetően nőtt a konszolidált mérlegfőösszeg 34 százalékkal. A tőkearányos megtérülés több mint 20 százalék volt, ami a többi európai banknál lényegesen magasabb – emelte ki Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Optimista Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese
Optimista Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese

A bankadóval és az akvizíciók hatásával számolt adózott nyereség közel 100 milliárd forinttal lett több, 412,6 milliárd tavaly az egy évvel korábbinál. Az e két tételtől megtisztított profit 419,1 milliárd lett, szemben a 2018-as 325,3 milliárddal. Az OTP egyébként tavaly csaknem 1 milliárddal több, 16,2 milliárdnyi bankadót fizetett be a költségvetésbe, mint tavalyelőtt.

A bankcsoport rekorderedményébe az is belejátszott, hogy az egyedi tételek nélküli bevételek az árfolyamhatástól megtisztítva dupla annyival, 12 százalékkal nőttek, mint a működési költségei.

A 419,1 milliárdos korrigált adózott nyereség közel felét a magyarországi anyabank érte el, a leánybankok közül az ukrán tett a legtöbbet, 35,2 milliárdot a közösbe, a horvát 30,7 milliárdot, az orosz 28,1 milliárdot. A bankcsoport hazai érdekeltségei közül a Merkantil 7,4 milliárdos és az OTP Alapkezelő 4,1 milliárdos hozzájárulása emelkedik ki.

A jó eredmény Bencsik László tájékoztatása szerint alapvetően az állományok növekedésének köszönhető. Éves összevetésben az OTP-csoport teljesítő hitelei közel másfélszeresére gyarapodtak, ezen belül az organikus bővülés 15 százalékos volt. A magyarországi növekedés 22 százalékra gyorsult, amit a fogyasztási hitelek – mindenekelőtt a babavárók – húztak, de Bencsik László kiemelte a lakáshitelek 12 százalékos növekedését. A tavalyi vállalati kihelyezések 18 százalékkal haladták meg a tavalyelőttit.

A bankcsoport hitelállományán belül a nem teljesítők aránya tovább csökkent, az csoportszinten 4,2 százalékot tett ki 2019 negyedik negyedévében.

A betétek 34 százalékkal gyarapodtak, az akvizíciók nélküli bővülés is két számjegyű, 11 százalékos volt. Folytatódott az erős hazai lakossági betétbeáramlás, de a bolgár, az ukrán és a román leánybankok betétjei is számottevő mértékben nőttek.

Az elmúlt három év akvizíciói számos országban lényegesen javították az OTP piaci pozícióját. A mérlegfőösszegek alapján számolt részesedései a következők voltak 2019-ben (százalékban):

- Montenegró: 30,4,

- Bulgária: 19,9,

- Szerbia: 19,4 (ezen belül: SocGen Serbia: 13,7, Vojdvodjanska banka: 5,7 százalék),

- Moldova: 14,0,

- Horvátország: 11,2,

- Szlovénia: 8,5,

- Albánia: 6,0.

A menedzsment idei várakozásai alapvetően pozitívak. A tegnapi országos körtelefonálásunkból az derült ki, hogy az ügyfelek változatlanul aktívak, a hitelkereslet még nem lankadt – adott betekintést a kulisszák mögé az OTP vezérigazgató-helyettese. Ugyanakkor hozzátette: nem lepődnének meg, ha a második negyedévben a hitelnövekedés elmaradna az egy évvel korábbitól. De ezt csak átmenetinek tartják, úgy vélik, az év második felében már visszatérhetnek a normális mederbe, azok éves szinten 10 százalékot meghaladó ütemben nőhetnek.

A 2015-ös közgyűlésen megfogalmazott, 15 százalékot meghaladó tőkearányos nyereséggel kapcsolatos célkitűzés továbbra is érvényes. A mai sajtótájékoztatón elhangzottakból arra lehet következtetni, hogy bár a rendkívüli tételek összességében 30 milliárd forinttal ronthatják az OTP-csoport eredményét – a bankadó 18 milliárddal, az akvizíciók 12 milliárddal – 2020-ban két számjeggyel bővülhet a profit, ami újabb az idei rekord megdöntését jelentené.

A menedzsment a 2019-es év után részvényenként 248 forintot javasol az április 17-én összeülő közgyűlésnek, ez 13 százalékkal magasabb a 2018-asnál.