2015. szeptember 21. 03:22

Az elmúlt két évben közel 5 millió forinttal támogatta a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó egyik cég a Budapest Honvédot. A sportegyesületek támogatóiról szóló cikksorozatunk második része következik.

A fővárosi sportegyesület közhasznúsági jelentéseinek segítségével egészen jól feltérképezhető, hogy kik és milyen összeggel támogatják a nagyobb fővárosi sportegyesületeket. Néhány esetben még az is kiderül, mire használták fel a támogatásként adott összegeket. Cikksorozatunk első részében a két fővárosi rivális, a Ferencvárosi Torna Club és az Újpesti Torna Egylet támogatóit vettük górcső alá. Következő és egyben a témát lezáró cikkünkben az MTK, a Honvéd és a Vasas támogatóit vizsgáljuk meg.

szerk. Mit nevezünk közpénznek?
Az elérhető dokumentum alapján azokat az összegeket nevezzük közpénznek, amelyek a központi költségvetésből származnak (tehát minisztériumi vagy szakszövetségi pénz),vagy az önkormányzati költségvetésből származnak, illetve a TAO-pénzeket.

Sok cég szereti a Honvédot

A Budapest Honvéd egyesülete tavaly összesen 866 millió forintot kapott támogatásként, ami közel 200 millióval kevesebb a 2013-as összegnél. Ezzel a Honvéd lett az általunk vizsgáltak között az egyetlen olyan egyesület, mely tavaly a korábbihoz képest kevesebb támogatásban részesült.

Ahogy az FTC és az UTE esetében is megfigyelhető, a támogatás döntő része itt is közpénznek számít, a teljes összegből ez 828,3 millió forintot jelent, vagyis 95,6 százalékot.

A legnagyobb összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) utalta a Honvédnak, 300 millió forintot, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-n keresztül pedig még 130,5 millió forintot adtak. Az EMMI mellett még a Honvédelmi Minisztériumtól is kaptak 50 millió forintot működési célú támogatásként, TAO-pénzekből pedig 214,9 millió jutott 2014-ben a Honvédnak.

Érdekesség, hogy az egyesületet rendkívüli módon több fővárosi önkormányzat is támogatja, így

  • a Fővárosi Önkormányzattól 27,5 millió forintot,
  • a XIII. kerületi önkormányzattól 8 milliót,
  • a XVII. kerületitől 50 ezer,
  • a XV. kerületitől pedig 100 ezer forintot kaptak.

Neves cégek a támogatók között

A Fradival és az Újpesttel ellentétben a Honvédot számos gazdasági társaság támogatta 2014-ben, melyek között igazán nagy cégek is vannak. A leginkább figyelemfelkeltő volt a kiegészítő melléklet listájában a Hung-Ister Zrt., mely köztudottan Simicska Lajos, milliárdos vállalkozó érdekeltségi körébe tartozó vállalat. Tavaly 3,1 millió forinttal segítette az egyesületet, míg 2013-ban még "csak" 1,8 milliót adott.

Megtalálható még a listában a Racionet is, mely a sajtóban szereplő híradások szerint egy ex-Közgép cégként aposztrofálható. A Közgép ugyanis 2011 előtt többségi részesedéssel bírt a cégben. Tavaly 2,1 millió érkezett tőlük a Honvédhoz, 2013-ban viszont még 7 millió forintot adtak. Ez a cég volt egyébként az is, mely konzorciumban elnyerte az online pénztárgépes rendszerhez szükséges infrastruktúra kialakítására kiírt közbeszerzési tendert. A konzorciumban még az Aloha Kft. és a Storm Holding Zrt. vett részt, utóbbi pedig a Honvédot támogató gazdasági társaságok között szintén megtalálható. Tavaly a Storm Holding 1,2 millió forinttal segítette az egyesületet.

Ennél is többet adott a közbeszerzéseken gyakran győzedelmeskedő, építőipar területén tevékenykedő Mega-Logistic Zrt. is. 2014-ben (és 2013-ban is) 10 millió forinttal támogatta a Honvédot a cég - 2012-ben ez az összeg még "csak" 4,8 millió volt.

A támogatók között megtalálható még egyébként az IBM Hungary 2,5, a Swietelsky Vasúttechnika 1,7 és  Microsoft Magyarország is 690 ezer forinttal.

Sokat kapott az EMMI-től az MTK

Az MTK tavaly összesen 1,7 milliárd forintot kapott, mely lényegében teljes egészében közpénznek tekinthető. Ráadásul ennek nagyrésze, 1,029 milliárd forint az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkezett, ebből azonban csak 550 milliót használtak fel többek között konszolidációra, sportszakmai és utánpótlás-nevelési feladatokra, valamint sportlétesítmény-fejlesztési feladatokra.

Önkormányzatoktól összesen 65,75 millió forint érkezett (56,25 millió került felhasználásra). Az egyesület TAO-pénzekből 551,4 milliót tudhatott magáénak tavaly, melyből 437,1 milliót használtak fel, a többit az idei évre hozták át. 

Az MTK-t a beszámolójuk alapján 2013-ban még többen is támogatták, bár a 2014-esnél kevesebb pénz érkezett hozzájuk a támogatóktól, 1,45 milliárd forint. A támogatók között volt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 53,96 millióval, és a Helyi Témát kiadó, azóta már csődbe ment Théma Lapkiadó Kft. is 11,5 millió forinttal.

Hirtelen megugrott a Vasas támogatása

A Vasas esetében némileg nehézkes egy konkrét évre meghatározni a támogatási összeget, hiszen több esetben az üzleti éveken átnyúló támogatási időszak van megjelölve. Mindenesetre egy 1,3 milliárd forintos támogatási keretösszeget tüntettek fel a tavalyi beszámolójukban, melyből összesen 777,7 millió forintot használtak fel. A számok alapján biztosnak tűnik az is, hogy a legnagyobb támogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hiszen 2013-2014 vonatkozásában 879 millió támogatást biztosítottak az egyesületnek, melyből csak 2014-ben 529 millió forint került felhasználásra a sportszakmai többletfeladatok kapcsán felmerült kiadások finanszírozására.

Tavaly a Magyar Olimpiai Bizottságról, a II. és a XIII. kerületi Önkormányzattól és egyéb (nem nevesített) szervezetektől összesen 143,7 millió forintot kaptak, melyből 102,3-at fel is használtak részben a szakosztályok mindennapi működésének biztosítására, bérezésre és versenyeztetéssel összefüggő költségek fedezésére, részben pedig tehetséges gyermekek felkutatására, képzésére, versenyeztetésére, az utánpótlás korosztályt érintő sportprogramok szervezésére.

A támogatók alapján itt is elmondható: meghatározó a közpénz a Vasas esetében is.

Székely Sarolta
mfor.hu