5p

Tavaly összesen 2,7 milliárd forint támogatás állt a Ferencvárosi Torna Club rendelkezésére. Ebből az összegből 1,4 milliárdot kaptak tavaly, a fennmaradó összeget 2013-ról hozták át.

Két részes cikksorozatban mutatjuk be, hogy a nagyobb fővárosi sportegyesületek tavaly honnan és kitől mekkora támogatást kaptak, és azt mire használták fel. Igaz, néhány esetben a kevés adat miatt nem lehet pontosan megnevezni egyes forrásokat és felhasználási célokat. Mini cikksorozatunk első részében a Ferencvárosi Torna Club és legnagyobb riválisa, az UTE  támogatóit mutatjuk be. A pontosság kedvéért szeretnénk hangsúlyozni, hogy itt az egyesületekről van szó, és nem csak a fociklubokról.

A Ferencvárosi Torna Club tavaly az egyesület közhasznúsági melléklete szerint összesen 2,79 milliárd forintnyi támogatásból gazdálkodhatott. Igaz, ebből 1,369 milliárd még az Emberi Erőforrások Minisztériumától 2013-ban kapott összeg, melyből abban az évben egy forint sem került felhasználásra, ezért 2014-re hozták át. Ebből a kormány 1835/2013 (XI.15.) számú kormányrendelete alapján 500 millió forint a sportszakmai többletfeladatok ellátását szolgálja, míg 870 milliárd forintot adósságkonszolidációra fordíthatnak.

Az EMMI emellett még összesen 910 millió forintot adott 2014-ben is az FTC-nek, egyszer 310 milliót, melyet hiába folyósítottak tavaly, egy forint nem került felhasználásra. A másik, 600 millió forintos részletet viszont teljes egészében elköltötték a Népligeti Sporttelep fenntartására, a telepen dolgozók munkabérére, a sportpályák felújítására, valamint a telep fenntartásához szükséges közüzemi díjakra, biztosítási költségekre.

szerk.: Mit nevezünk közpénznek?
A közhasznúsági jelentésből azokat az összegeket nevezzük közpénznek, amelyek közvetve, vagy közvetlenül a központi költségvetésből származnak, tehát valamilyik minisztérium, önkormányzat, vagy szakszövetség adta, illetve a TAO-pénzeket.

A Népligeti Sporttelepre, pontosabban az itt működő uszoda felújítására fordították azt a 22,6 millió forintot is, amit a Beruházási, Műszaki Fejlesztési Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-től kaptak. Az összegből ipari hajszárítót, uszodai mérőórát, ketreceket, cipőfóliázó gépet vettek, kicserélték a nyílászárókat és a vizesblokkokat is.

Szintén a közpénz kategóriájába sorolható az - sőt a közhasznúsági jelentés szerint is a központi költségvetésből származó összeg -, amit a különböző szövetségektől kaptak. Így a Magyar Birkózó Szövetségtől, a kajak-kenu, az atlétikai és úszó szövetségektől, valamint az olimpiai és paralimpiai bizottságtól is. Ez összesen 27,3 millió forintot jelent.

Az FTC-nek tavaly két önkormányzati költségvetésből is juttattak néhány millió forintot. A XI. kerületi Önkormányzat 50 millióval támogatta az egyesületet, amiből az atlétika, birkózás, úszás, triatlon szakosztályok utánpótlás-nevelés, fejlesztés céljára fordítottak, illetve az Albert Alapítvány részére továbbították. Emellett még a Fővárosi Önkormányzat is átutalt tavaly 15 millió forintot, melyet a tavalyi év során nem használtak fel.

Olajból is van pénz

A költségvetési források mellett a gazdálkodói szervezetektől (egészen pontosan kettőtől) is érkeztek tavaly támogatások az FTC-hez. Az egyik támogató az OPAL Tartálypark Zrt., mely tavaly 350 millió forintot adott az egyesületnek, ezt az összeget teljes egészében fel is használták, ám az a jelentésből, nem derül ki, hogy pontosan milyen célra is költötte a pénzt az egyesület. A cég egy évvel korábban 260 milliót adott a Fradinak.

Az OPAL Tartálypark Zrt. tulajdonosa a Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetsége, melynek tagjai között lényegében a hazánkban működő összes releváns energiai társaság szerepel a Mol-tól kezdődően a Magyar Telekomon át a GDF Suezig.

Mellette a Hungarocontrol Zrt. is támogatta az egyesületet, tavaly 46 millió forintot adott (2013-ban ez 50 millió forintot jelentett). Az összeget teljes egészsében elköltötte az FTC, 19,307 millió forintot a jégkorong, 20 milliót pedig a vízilabda szakosztály szakmai, fejlesztési és nevelési céljainak megvalósítására. A fennmaradó közel 7 millió forintból pedig az egyesület keretein belül működő szakosztályokban dolgozó edzők bérét finanszírozták.

Az ősi riválisnak csak a fele jut

Az Újpesti Torna Egylet tavaly összesen 1,88 milliárd forintos támogatást kapott, melynek döntő része ebben az esetben is közpénznek nevezhető. Itt azonban nem áll rendelkezésre részletes kimutatás, így a támogatókat csak nagyobb kategóriák szerint lehet beazonosítani.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az UTE-t is támogatta tavaly, 724,8 millió forinttal, ami alig 150 millióval haladja meg a TAO-pénzből származó összegek 587 millióját. Az önkormányzatoktól az egyeület 228,8 millió forintot kapott, a küldő fél sejtésünk szerint a IV. kerületi és a fővárosi önkormányzat lehetett. A szakszövetségek 143,1 millióval támogatták az Újpestet, miközben a magánszemélyek által adott összeg alig marad el ettől, 137 millió forint érkezett tőlük az egyesülethez. A MOB, egyéb jogi személyek, alapítványok támogatásaival együtt összesen tavaly 1,88 milliárd forint érkezett az Újpesthez, ami - az EMMI támogatásának és a nagyobb TAO-nak köszönhetően - több mint a duplája az előző évi 875 millió forintos támogatási bevételnek.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!