<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Tavaly összesen 2,7 milliárd forint támogatás állt a Ferencvárosi Torna Club rendelkezésére. Ebből az összegből 1,4 milliárdot kaptak tavaly, a fennmaradó összeget 2013-ról hozták át.

Két részes cikksorozatban mutatjuk be, hogy a nagyobb fővárosi sportegyesületek tavaly honnan és kitől mekkora támogatást kaptak, és azt mire használták fel. Igaz, néhány esetben a kevés adat miatt nem lehet pontosan megnevezni egyes forrásokat és felhasználási célokat. Mini cikksorozatunk első részében a Ferencvárosi Torna Club és legnagyobb riválisa, az UTE  támogatóit mutatjuk be. A pontosság kedvéért szeretnénk hangsúlyozni, hogy itt az egyesületekről van szó, és nem csak a fociklubokról.

A Ferencvárosi Torna Club tavaly az egyesület közhasznúsági melléklete szerint összesen 2,79 milliárd forintnyi támogatásból gazdálkodhatott. Igaz, ebből 1,369 milliárd még az Emberi Erőforrások Minisztériumától 2013-ban kapott összeg, melyből abban az évben egy forint sem került felhasználásra, ezért 2014-re hozták át. Ebből a kormány 1835/2013 (XI.15.) számú kormányrendelete alapján 500 millió forint a sportszakmai többletfeladatok ellátását szolgálja, míg 870 milliárd forintot adósságkonszolidációra fordíthatnak.

Az EMMI emellett még összesen 910 millió forintot adott 2014-ben is az FTC-nek, egyszer 310 milliót, melyet hiába folyósítottak tavaly, egy forint nem került felhasználásra. A másik, 600 millió forintos részletet viszont teljes egészében elköltötték a Népligeti Sporttelep fenntartására, a telepen dolgozók munkabérére, a sportpályák felújítására, valamint a telep fenntartásához szükséges közüzemi díjakra, biztosítási költségekre.

szerk.: Mit nevezünk közpénznek?
A közhasznúsági jelentésből azokat az összegeket nevezzük közpénznek, amelyek közvetve, vagy közvetlenül a központi költségvetésből származnak, tehát valamilyik minisztérium, önkormányzat, vagy szakszövetség adta, illetve a TAO-pénzeket.

A Népligeti Sporttelepre, pontosabban az itt működő uszoda felújítására fordították azt a 22,6 millió forintot is, amit a Beruházási, Műszaki Fejlesztési Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-től kaptak. Az összegből ipari hajszárítót, uszodai mérőórát, ketreceket, cipőfóliázó gépet vettek, kicserélték a nyílászárókat és a vizesblokkokat is.

Szintén a közpénz kategóriájába sorolható az - sőt a közhasznúsági jelentés szerint is a központi költségvetésből származó összeg -, amit a különböző szövetségektől kaptak. Így a Magyar Birkózó Szövetségtől, a kajak-kenu, az atlétikai és úszó szövetségektől, valamint az olimpiai és paralimpiai bizottságtól is. Ez összesen 27,3 millió forintot jelent.

Az FTC-nek tavaly két önkormányzati költségvetésből is juttattak néhány millió forintot. A XI. kerületi Önkormányzat 50 millióval támogatta az egyesületet, amiből az atlétika, birkózás, úszás, triatlon szakosztályok utánpótlás-nevelés, fejlesztés céljára fordítottak, illetve az Albert Alapítvány részére továbbították. Emellett még a Fővárosi Önkormányzat is átutalt tavaly 15 millió forintot, melyet a tavalyi év során nem használtak fel.

Olajból is van pénz

A költségvetési források mellett a gazdálkodói szervezetektől (egészen pontosan kettőtől) is érkeztek tavaly támogatások az FTC-hez. Az egyik támogató az OPAL Tartálypark Zrt., mely tavaly 350 millió forintot adott az egyesületnek, ezt az összeget teljes egészében fel is használták, ám az a jelentésből, nem derül ki, hogy pontosan milyen célra is költötte a pénzt az egyesület. A cég egy évvel korábban 260 milliót adott a Fradinak.

Az OPAL Tartálypark Zrt. tulajdonosa a Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetsége, melynek tagjai között lényegében a hazánkban működő összes releváns energiai társaság szerepel a Mol-tól kezdődően a Magyar Telekomon át a GDF Suezig.

Mellette a Hungarocontrol Zrt. is támogatta az egyesületet, tavaly 46 millió forintot adott (2013-ban ez 50 millió forintot jelentett). Az összeget teljes egészsében elköltötte az FTC, 19,307 millió forintot a jégkorong, 20 milliót pedig a vízilabda szakosztály szakmai, fejlesztési és nevelési céljainak megvalósítására. A fennmaradó közel 7 millió forintból pedig az egyesület keretein belül működő szakosztályokban dolgozó edzők bérét finanszírozták.

Az ősi riválisnak csak a fele jut

Az Újpesti Torna Egylet tavaly összesen 1,88 milliárd forintos támogatást kapott, melynek döntő része ebben az esetben is közpénznek nevezhető. Itt azonban nem áll rendelkezésre részletes kimutatás, így a támogatókat csak nagyobb kategóriák szerint lehet beazonosítani.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az UTE-t is támogatta tavaly, 724,8 millió forinttal, ami alig 150 millióval haladja meg a TAO-pénzből származó összegek 587 millióját. Az önkormányzatoktól az egyeület 228,8 millió forintot kapott, a küldő fél sejtésünk szerint a IV. kerületi és a fővárosi önkormányzat lehetett. A szakszövetségek 143,1 millióval támogatták az Újpestet, miközben a magánszemélyek által adott összeg alig marad el ettől, 137 millió forint érkezett tőlük az egyesülethez. A MOB, egyéb jogi személyek, alapítványok támogatásaival együtt összesen tavaly 1,88 milliárd forint érkezett az Újpesthez, ami - az EMMI támogatásának és a nagyobb TAO-nak köszönhetően - több mint a duplája az előző évi 875 millió forintos támogatási bevételnek.

Székely Sarolta
mfor.hu