2019. április 16. 11:21

Méghozzá az év elejétől elérhető NHP Fix program hatására, amely keretében a banknál a legtöbb kkv eszközbeszerzésekhez és lízinghez kér hitelt, 10 éves futamidőre és fix kamatozásra.

Az Erste Bank Hungary egy év alatt, február végéig 27 százalékkal, 209 milliárd forintra növelte a kis- és középvállalkozóknak (kkv) nyújtott hiteleket, ugyanezen idő alatt a finanszírozott ügyfeleik száma több mint 12 százalékkal, 1700-ra nőtt – közölte Szerdahelyi Róbert, a bank kkv-kal foglalkozó területének igazgatója mai sajtótájékoztatóján.

Sokan keresik a lízingfinanszírozást Sokan keresik a lízingfinanszírozást

A legnagyobb mértékben három ágazatban bővült az Erste kkv-ügyfelek száma, a mezőgazdaságban közel 23, az élelmiszeriparban és a feldolgozóiparban 27, az autóiparban 28 százalékkal, de például az alszegmensek közül a gépgyártásban tevékenykedőké még ennél is jobban, 54 százalékkal gyarapodott. Ami a területi megoszlást illeti, az Erste a legnagyobb mértékben, közel 15 százalékkal Somogy megyében növelte ügyfelei számát. Mind hitelezett kliensei, mind a hitelállománya viszont Nógrád megyében gyarapodott a legjobban, csaknem 43, valamint több mint 48 százalékkal, míg például Budapesten több mint 36 százalékkal.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 430 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,79 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 024 forintos induló törlesztőrészlet és 3,36 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Az Erste az NHP Fix program 1000 milliárdos keretösszege egytizedének a kihelyezésére vállalt kötelezettséget, méghozzá két éven belül, 2020 végéig. A bank ügyfelei részéről jelentős az érdeklődés a konstrukcióban elérhető források iránt – osztotta meg az első hónapok tapasztalatait Szerdahelyi Róbert. Az ügyletek, illetve a folyósított volumen jelentős része egyelőre lízingfinanszírozásban valósult meg, mivel a lízing rugalmasabb, a változásokra gyorsabban reagáló finanszírozási forma, de a cégek részéről folyamatos az érdeklődés a beruházási hitelek iránt is. A pénzintézetek között is hatalmas a verseny az NHP Fix források kihelyezésében. Az erős verseny miatt a vállalkozások most igen kedvező kamatszint mellett juthatnak forráshoz, a nagyobb ügyletek esetében az ügyfelek által elvárt kamatszint messze a 2,5 százalékos maximum alatt van. A bankok számára ugyanakkor nagyon fontos, hogy a hosszú távú, fix kamatozású hitelek nyújtásához hosszú távú, fix kamatozású forráshoz jutnak a Magyar Nemzeti Banktól.

A bank megbízásából készült felmérés szerint valamivel többen terveznek valamilyen beruházást a következő egy évben: a kkv-k 23 százaléka közölte, hogy többet költ fejlesztésre (az előző felmérésben ez az arány 20 százalék volt), 67 százalék ugyanannyit, mint egy évvel korábban (egy éve 70 százalék), míg a beruházásaikat visszafogó vállalkozások aránya 10 százalék maradt. Ezzel együtt nőtt azon cégek száma és aránya is, melyek beruházási hitelt is igénybe vesznek fejlesztéseikhez. Az egy évvel korábbi 9-ről 14 százalékra nőtt ezen társaságok aránya, míg lízingfinanszírozásban gondolkodóké 28-ról 34 százalékra emelkedett.