2p

Hatósági szerződést kötöttek a magyarországi kitermelésről. 

Az extraprofit adókról szóló kormányrendel alapján a Mol hatósági szerződést kötött a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által képviselt Magyar Állammal - közölték a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Eszerint a szerződés a Molnak öt eszközkategóriára vonatkozóan határozza meg a magyarországi szénhidrogén-kitermelés minimális szintjét 2023-ra és 2024-re. Amíg a Mol ezeket a minimumszinteket teljesíti, a tényleges bányajáradék terhei a rendeletben foglaltaknak megfelelően, visszamenőleg, 2023 szeptember 1-től csökkennek.

A szerződés aláírásával a Mol által Magyarországon fizetendő extra bányajáradék várhatóan legfeljebb 400-450 millió dollárral csökken a 2023 szeptembere és 2024 decembere közötti 16 hónapban.

Marton Zsombor, a Mol Csoport kutatás-termelés üzletág ügyvezető igazgatója elmondta:

„Örvendetesnek tartjuk, hogy a Magyar Állam figyelembe vette azon termelői aggályokat, miszerint a bányajáradék megemelt szintje mellett nem térülnek meg azok a kitermelői beruházások, amelyek Magyarország kőolaj- és földgáz-ellátásbiztonságát javítják. A ma megkötött szerződés lehetővé teszi, hogy végrehajtsuk azokat a beruházásokat, amelyek a magyarországi kitermelésünk szinten tartásához szükségesek, ami nem csak az aláírók – a Mol és a Magyar Állam – hanem az összes hazai szereplő közös érdeke.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!