TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Yvonne Dederick és Simon Zsolt közös cége, a TV2 Media Group Holdings Kft. két zártkörű részvénytársasággá oszlik. Amelyekbe a szétválás miatt megszűnő holding több mint 2,5 milliárd forintos, a cégiratok alapján nem azonosítható forrásból 2019-ben felbukkant vagyona egyenlő részben kerül.

2013 karácsonya előtt néhány nappal alakult meg a CCA-D6D Kft. nevű társaság, amely fő tevékenységeként a vagyonkezelést jelölte meg. Mint a két alapító, a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominos Kft. nevéből kiderül, az új cégük elkeresztelésével nem sokat bíbelődtek. A két alapító a TV2 két akkori vezetője tulajdonában állt: Simon Zsolt vezérigazgató a Double 6 Dominos Kft., Yvonne Dederick pénzügyi igazgató pedig a CCA Vízió Kft. felett diszponált.

A CCA-D6D alapítása mögött az állhatott, hogy a TV2-t üzemeltető MTM-SBS Televízió Zrt.-t annak addigi német tulajdonosa, a ProSiebenSat.1 Media AG eladta Simonnak és Dedericknek. A 444.hu későbbi információja szerint a németek eladói hitelt nyújtottak a vevőknek. A konstrukció úgy nézett ki, hogy az új tulajdonos CCA-D6D Kft. – vagyonkezelő cégként – több kisebb, az TV2-őt is üzemeltető céget (TV-HU1 Kft. és TV-CEE1 Kft.) magában foglalt. 

Yvonne Dederick. Fotó: Facebook Yvonne Dederick. Fotó: Facebook

Simon és Dederick 2014 novemberében a CCA-D6D Kft.-t átkeresztelte TV2 Media Group Holdings Kft.-re. Egyúttal a TVHU1 és a TV-CEE helyét a TV2 Média Csoport Kft. vette át, miközben Simon és Dederick létrehozott egy új társaságot is, CEE Broadcasting Holding Kft. néven.  

A TV2-őt aztán Simon és Dederick cége 2015-ben eladta a 2019 januárjában elhunyt Andy Vajna érdekeltségének, a Magyar Broadcasting Co.-nak, a Forbes akkori értesülései szerint körülbelül 19,6 milliárd forintért.

Ez a vételár azonban nem jelent meg sem a TV2 Media Groups Holdings Kft., sem a CEE Broadcasting Holding Kft. (amely 2016 márciusától Resolution Services Kft.-re keresztelődött át) vagyonában. Erre a cégadatok alapján egy lehetséges magyarázat az lehet, hogy a vételár a ProSiebenSat.1 Media AG-nál landolt. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy mindkét kft üzletrészére a német médiacég jelzálogjoga volt bejegyezve, ezek azonban 2015-ben lekerültek (pontosabban Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. jelzálogjogára cserélődtek). 

Az atlatszo.hu a cégbíróságon azt találta, hogy a ProSiebenSat.1 Media AG zálogjoga 87,5 millió euróra, vagyis 2015-ös értéken mintegy 27 milliárd forintra szólt (ez ma már a forint gyengülése miatt több mint 32 milliárd). Bár ez jóval több annál, mint amennyit állítólag fizettek Vajnáék a TV2-ért (mint már említettük: ez 19,6 milliárd lehetett), figyelembe kell venni, hogy Dederick és Simon cégének a hitelből a ProSiebentől átvállalt kötelezettségeket is fedeznie kellett.

Mindenesetre a TV2-t működtető cég eladását követően a TV2 Media Group Holdings saját tőkéje a 2015-ös év végén mindössze 1,34 millió forintra rúgott. Ez azért volt problémás, mert annak szintje elmaradt a 3 milliós törzstőkéjétől. Ilyen esetekben a törvény tőkepótlást ír elő, ez azonban nemhogy nem történt meg, hanem a helyzet csak rosszabbodott: 2016 végén a társaság saját tőkéje már negatívvá vált (-5,34 millió), majd az azt követő években ez a tőkehiány csak tovább hízott, 2017 végére -13,2 millióra, 2018 végére pedig már -41,5 millióra. Annak következményeként, hogy a TV2 Media Group Holdings 2015-2018 között végig veszteséges volt – alapvetően ez taszította ugyanis a saját tőkét mínuszba.

A Dederick-Simon páros közös cége tehát éveken keresztül a jogszabályoknak fittyet hányva működött. 2019 aztán óriási változást hozott: tavaly év végén a cég saját tőkéje már több mint 2,5 milliárdos pluszt mutatott. Bár a TV2 Media Group Holdings adózott eredménye több veszteséges évet követően végre pozitívvá vált, nem ez volt a lendítő tényező, hiszen még így is csak több mint 20 milliós nyereség szerepelt a könyvekben. Hanem az, hogy a kft. befektetett eszközeinek az értéke a 2018 végi 500 ezer (!) forintról közel 2,6 milliárd forintra ugrott.

Ami érdekes, hogy a kft két tulajdonosának a saját tőkéje is hasonló pályát írt le, noha összehasonlíthatatlanul szerényebb mértékben. Eszerint a CCA Vízió Kft. saját tőkéje a 2018 végi -812 ezer forintról 2019 végére 1,64 millióra szökkent, míg a Double 6 Dominos Kft.-é -102 ezerről 2,255 millióra (utóbbi cég 2020. szeptember 9-étől már Le Rac Kft. néven működik. A változás oka nem ismert, a hivatalos cégadatokból mindössze annyi derül ki, hogy Simon mellé társtulajdonosként beszállt egy Hegedűs István nevű magánszemély.)

E tőkefröccsök mibenléte a három közül egyik cég 2019-es beszámolójából sem derül ki.

Két héttel ezelőtt aztán a TV2 Media Group Holdings Kft. közgyűlése a társaság szétválásáról határozott – derül ki a friss cégközlönyből. Mely során a kft. különválás útján két zártkörűen működő részvénytársasággá válik szét és a TV2 Media Group Holdings megszűnik. 

A két zrt. közül az egyik az YD Befektető Zrt., a másik a Mindmap Media Consultancy Zrt. Cikkünk megjelenésekor még egyik sem volt fellelhető a hatályos cégnyilvántartásban, ami arra utal, hogy bár már esetleg megalakultak, a cégbíróság még nem jegyezte be őket. Ennek híján viszont azt sem lehet tudni, ki(k) a két új társaság tulajdonosa(i). Mindenesetre abból, hogy a TV2 Media Group szétválásáról szóló közzététel szerint az YD vezérigazgatója Yvonne Dederick (a cég neve az ő nevének a kezdőbetűiből képződhetett), míg a Mindmapé Simon Zsolt, arra utal, hogy egyúttal ők is a tulajdonosok.

Mindkét cég egyébként a részvénytársaságok létrehozásához minimálisan szükséges 5 millió forintos jegyzett tőkével indult el a 2020. június 30-ai keltezésű vagyonmérleg-tervezet szerint. A két cég befektetett eszközeinek az értéke is fillérre megegyezik: 1 milliárd 305 millió 824 ezer. Csupán a saját tőkéik között van egy minimális, 1 ezer forintos különbség az YD javára (1 milliárd 276 millió 164 ezer, illetve 1 milliárd 276 millió 163 ezer). Ami abból adódhat, hogy a szétváló TV2 Media Group Holdings Kft. saját tőkéje páratlan számra végződött.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.