6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Yvonne Dederick és Simon Zsolt közös cége, a TV2 Media Group Holdings Kft. két zártkörű részvénytársasággá oszlik. Amelyekbe a szétválás miatt megszűnő holding több mint 2,5 milliárd forintos, a cégiratok alapján nem azonosítható forrásból 2019-ben felbukkant vagyona egyenlő részben kerül.

2013 karácsonya előtt néhány nappal alakult meg a CCA-D6D Kft. nevű társaság, amely fő tevékenységeként a vagyonkezelést jelölte meg. Mint a két alapító, a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominos Kft. nevéből kiderül, az új cégük elkeresztelésével nem sokat bíbelődtek. A két alapító a TV2 két akkori vezetője tulajdonában állt: Simon Zsolt vezérigazgató a Double 6 Dominos Kft., Yvonne Dederick pénzügyi igazgató pedig a CCA Vízió Kft. felett diszponált.

A CCA-D6D alapítása mögött az állhatott, hogy a TV2-t üzemeltető MTM-SBS Televízió Zrt.-t annak addigi német tulajdonosa, a ProSiebenSat.1 Media AG eladta Simonnak és Dedericknek. A 444.hu későbbi információja szerint a németek eladói hitelt nyújtottak a vevőknek. A konstrukció úgy nézett ki, hogy az új tulajdonos CCA-D6D Kft. – vagyonkezelő cégként – több kisebb, az TV2-őt is üzemeltető céget (TV-HU1 Kft. és TV-CEE1 Kft.) magában foglalt. 

Yvonne Dederick. Fotó: Facebook
Yvonne Dederick. Fotó: Facebook

Simon és Dederick 2014 novemberében a CCA-D6D Kft.-t átkeresztelte TV2 Media Group Holdings Kft.-re. Egyúttal a TVHU1 és a TV-CEE helyét a TV2 Média Csoport Kft. vette át, miközben Simon és Dederick létrehozott egy új társaságot is, CEE Broadcasting Holding Kft. néven.  

A TV2-őt aztán Simon és Dederick cége 2015-ben eladta a 2019 januárjában elhunyt Andy Vajna érdekeltségének, a Magyar Broadcasting Co.-nak, a Forbes akkori értesülései szerint körülbelül 19,6 milliárd forintért.

Ez a vételár azonban nem jelent meg sem a TV2 Media Groups Holdings Kft., sem a CEE Broadcasting Holding Kft. (amely 2016 márciusától Resolution Services Kft.-re keresztelődött át) vagyonában. Erre a cégadatok alapján egy lehetséges magyarázat az lehet, hogy a vételár a ProSiebenSat.1 Media AG-nál landolt. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy mindkét kft üzletrészére a német médiacég jelzálogjoga volt bejegyezve, ezek azonban 2015-ben lekerültek (pontosabban Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. jelzálogjogára cserélődtek). 

Az atlatszo.hu a cégbíróságon azt találta, hogy a ProSiebenSat.1 Media AG zálogjoga 87,5 millió euróra, vagyis 2015-ös értéken mintegy 27 milliárd forintra szólt (ez ma már a forint gyengülése miatt több mint 32 milliárd). Bár ez jóval több annál, mint amennyit állítólag fizettek Vajnáék a TV2-ért (mint már említettük: ez 19,6 milliárd lehetett), figyelembe kell venni, hogy Dederick és Simon cégének a hitelből a ProSiebentől átvállalt kötelezettségeket is fedeznie kellett.

Mindenesetre a TV2-t működtető cég eladását követően a TV2 Media Group Holdings saját tőkéje a 2015-ös év végén mindössze 1,34 millió forintra rúgott. Ez azért volt problémás, mert annak szintje elmaradt a 3 milliós törzstőkéjétől. Ilyen esetekben a törvény tőkepótlást ír elő, ez azonban nemhogy nem történt meg, hanem a helyzet csak rosszabbodott: 2016 végén a társaság saját tőkéje már negatívvá vált (-5,34 millió), majd az azt követő években ez a tőkehiány csak tovább hízott, 2017 végére -13,2 millióra, 2018 végére pedig már -41,5 millióra. Annak következményeként, hogy a TV2 Media Group Holdings 2015-2018 között végig veszteséges volt – alapvetően ez taszította ugyanis a saját tőkét mínuszba.

A Dederick-Simon páros közös cége tehát éveken keresztül a jogszabályoknak fittyet hányva működött. 2019 aztán óriási változást hozott: tavaly év végén a cég saját tőkéje már több mint 2,5 milliárdos pluszt mutatott. Bár a TV2 Media Group Holdings adózott eredménye több veszteséges évet követően végre pozitívvá vált, nem ez volt a lendítő tényező, hiszen még így is csak több mint 20 milliós nyereség szerepelt a könyvekben. Hanem az, hogy a kft. befektetett eszközeinek az értéke a 2018 végi 500 ezer (!) forintról közel 2,6 milliárd forintra ugrott.

Ami érdekes, hogy a kft két tulajdonosának a saját tőkéje is hasonló pályát írt le, noha összehasonlíthatatlanul szerényebb mértékben. Eszerint a CCA Vízió Kft. saját tőkéje a 2018 végi -812 ezer forintról 2019 végére 1,64 millióra szökkent, míg a Double 6 Dominos Kft.-é -102 ezerről 2,255 millióra (utóbbi cég 2020. szeptember 9-étől már Le Rac Kft. néven működik. A változás oka nem ismert, a hivatalos cégadatokból mindössze annyi derül ki, hogy Simon mellé társtulajdonosként beszállt egy Hegedűs István nevű magánszemély.)

E tőkefröccsök mibenléte a három közül egyik cég 2019-es beszámolójából sem derül ki.

Két héttel ezelőtt aztán a TV2 Media Group Holdings Kft. közgyűlése a társaság szétválásáról határozott – derül ki a friss cégközlönyből. Mely során a kft. különválás útján két zártkörűen működő részvénytársasággá válik szét és a TV2 Media Group Holdings megszűnik. 

A két zrt. közül az egyik az YD Befektető Zrt., a másik a Mindmap Media Consultancy Zrt. Cikkünk megjelenésekor még egyik sem volt fellelhető a hatályos cégnyilvántartásban, ami arra utal, hogy bár már esetleg megalakultak, a cégbíróság még nem jegyezte be őket. Ennek híján viszont azt sem lehet tudni, ki(k) a két új társaság tulajdonosa(i). Mindenesetre abból, hogy a TV2 Media Group szétválásáról szóló közzététel szerint az YD vezérigazgatója Yvonne Dederick (a cég neve az ő nevének a kezdőbetűiből képződhetett), míg a Mindmapé Simon Zsolt, arra utal, hogy egyúttal ők is a tulajdonosok.

Mindkét cég egyébként a részvénytársaságok létrehozásához minimálisan szükséges 5 millió forintos jegyzett tőkével indult el a 2020. június 30-ai keltezésű vagyonmérleg-tervezet szerint. A két cég befektetett eszközeinek az értéke is fillérre megegyezik: 1 milliárd 305 millió 824 ezer. Csupán a saját tőkéik között van egy minimális, 1 ezer forintos különbség az YD javára (1 milliárd 276 millió 164 ezer, illetve 1 milliárd 276 millió 163 ezer). Ami abból adódhat, hogy a szétváló TV2 Media Group Holdings Kft. saját tőkéje páratlan számra végződött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!