TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. augusztus 22. 18:40

A Duna Aszfalt Kft. jogásza, Czira Szabolcs Sándor és Polyák József, Tiszakécske fideszes alpolgármestere már tavaly májusban megalapította a DH Holding Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-t, de csak most kapták meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyét ahhoz, hogy üzletszerűen végezhessék e tevékenységet.

A bizalmi vagyonkezelés lényege, hogy a tulajdonos – akár cég, akár magánszemély – a vagyonát  egy vagyonkezelőre bízza, aki azt az általa meghatározott feltételek teljesülésekor adja csak tovább a megjelölt kedvezményezettnek, az esetek többségében az utódainak. 

Két ügyfélnél már külön engedély kell Két ügyfélnél már külön engedély kell

Ám csak annak a Magyarországon bejegyzett bizalmi vagyonkezelőnek kell az ilyen cégek felügyeletét ellátó MNB-től engedélyt kérnie, amelyik megfelel a személyi és tárgyi feltételeknek. Nevezetesen, legalább háromféle szakemberrel – közgazdásszal, jogásszal, könyvvizsgálóval –, minimum 70-70 millió forint saját tőkével és pénzügyi biztosítékkal kell rendelkeznie. Mindezeken túl vannak elvárások az informatikai és nyilvántartási rendszerre vonatkozóan is, a kezelt vagyonelemekről pedig auditált nyilvántartást kell vezetni, s az is kikötés, hogy egy évben legalább két megbízással rendelkezik. E feltételek teljesülése esetén számít egy bizalmi vagyonkezelő üzletszerűen működőnek.

A nem üzleti jellegű bizalmi vagyonkezelés feltételei egyszerűbbek, nincs  tőke- és személyi követelmény,  a vagyonkezelő és a vagyonrendelő is lehet ugyanaz, de egy évben csak egy ilyen szerződése lehet a vagyonkezelőnek. A közjegyzői okiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt szerződést jelenteni és csatolni kell az MNB felé, a vagyonkezelő, a vagyonrendelő és a kedvezményezett adataival együtt.

Jelenleg nyolc cég végezhet üzletszerűen bizalmi vagyonkezelést, közülük ketten – a Capital Trust és a DH Holding – nemrég kapták meg az MNB áldását. Utóbbi számít érdekesebbnek, miután azt tavaly májusban a Mészáros Lőrinc tiszakécskei üzleti partnere és az MKB Bankban vele együtt nagybefektető Szíjj László veje, Czira Szabolcs Sándor – aki egyúttal a Szíjj által tulajdonolt Duna Aszfalt Kft. jogásza is –, valamint Polyák József, Tiszakécske fideszes alpolgármestere alapította. A 84 millió forintos jegyzett tőkét fele-fele arányban adták össze.

Szíjjnak egyébként már van egy bizalmi vagyonkezelője, a 2017 júliusában létrehozott Minerva Zrt., amely a több céget tömörítő Minerva-csoport tagja. E társaságot a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. hozta létre, amelyről 2016 tavaszán kiderült, hogy az MKB Bankot privatizáló három tulajdonos egyikét, az akkor még 45 százalékban részvényes Metis Magántőkealapot menedzselte. Ennek kezelését 2017 júniusában a Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó Konzum Befektetési Alapkezelő vette át, amely ez év június végétől Opus Global Befektetési Alapkezelő néven működik. Ám még ezt megelőzően, idén márciusában a Minerva-társaságok Szíjj befolyása alá kerültek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.