3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha a refluxot említi valaki, automatikusan arra gondolunk: a problémát biztosan az illető gyomra okozza. Azonban a betegség nem azonos a gyomorégéssel, még a tüneteiben sem. Mit jelent valójában a reflux, és mi minden okozhatja kialakulását? Cikkünkből kiderül.

Gyomorégés vagy reflux: mi a különbség?

Ausztráliában az emberek 10%-ának, Európában 9-25%-ának, míg Észak-Amerikában a felnőttek 18-27%-ának életét keseríti meg a reflux. Az emésztőrendszerekkel teli, savas gyomorváladék nyelőcsőbe történő visszaáramlása azonban több lehetséges okra is visszavezethető. Ezek az Affidea Magyarország gasztroszkópia (gyomortükrözés) szakrendelésén pontosan megállapíthatóak.

De miért is nem ugyanaz a reflux, mint a gyomorégés? A két jelenség tüneteiben és lefolyásában is más. A gyomorégés egy gyomor környéki fájdalom, égő érzés, melyet a túltengő gyomorsav okoz. Ezzel szemben a reflux tipikus tünetei a nyelőcső izgalmi állapotából adódnak. A nyelőcsőben fellépő, maró érzés okozhat mellkasi és/vagy a hátba is kisugárzó, szorító érzést, köhögést, torokfájást, vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladást is.

Mi okozhat refluxot?

Az okok között a leggyakoribb a gyomorürülés zavara. Ritkábban előfordulhat rekeszizomsérv is, vagy más, strukturális rendellenesség, amely miatt a rosszul záródó gyomorszáj a gyomortartalmat a nyelőcsőbe engedi. 

A gyomorürülés zavara a bélrendszer kóros gáztermeléséből adódik. Az emésztőenzimek (pepszin, maró sav, stb.) félig elfolyósodott anyaggá bontják az ételt, mielőtt a belekbe továbbítanák. Ha a bélben található bélbaktériumok (mikrobiom) nem megfelelő ütemben vagy dinamikával bontják tovább az anyagot, a baktériumok gáztermelése abnormálissá válhat. Így a termelődött gázok nem engedik majd kiürülni a gyomrot, hanem miattuk annak tartalma elkezd visszafelé áramlani. A nyomás miatt pedig az anyag végül a nyelőcsőbe kerül.

Hogyan kezelhető a betegség?

A közhiedelemmel ellentétben nem a savlekötők jelentik a legjobb megoldást a problémára. Hosszú távon csak a megfelelő diétával (a szénsavas italok és fűszeres, csípős ételek elkerülése, mérsékelt alkoholfogyasztás) csökkenthetőek a panaszok. Gyomortükrözéses (endoszkópos) vizsgálattal állapítható meg a legkönnyebben, van-e a nyelőcsőben felmaródás, esetleg kialakult-e rekeszizomsérv. A betegség kezelését azonban nem szabad elhanyagolni: az éveken át fennálló probléma idővel akár gyomorszáji daganatot is eredményezhet.

Ha kiváló, tapasztalt szakemberekre bíznánk gyógyulásunkat, az Affidea Magyarország csapata több mint 30 évnyi szakértelmével vár minket. Szolgáltatásaik a magán és a vállalati egészségügyet igénybe vevők számára is elérhetőek. Munkájukat pedig már számos rangos, szakmai díjjal is elismerték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!