<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nagyobb bevétel, kisebb eredmény - így zárta az előző évet a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. A cég legutóbbi, őrzés-védésre kiírt tenderén ismét a VALTON-SEC nyert.

A napokban látott napvilágot a hír, hogy ismét a VALTON-SEC Zrt. kapott megbízást a Városliget megújításán dolgozó cégtől az ottani objektumok, területek őrzés-védésére, mégpedig 1,5 milliárd forint összegben.

Van visszaút? (Fotó: Városliget Zrt.)
Van visszaút? (Fotó: Városliget Zrt.)

A feladatok az alábbiakra terjednek ki:

  1. A Városliget általános biztonsági és megelőzési felügyelete, valamint recepciós és látogatóirányítási szolgáltatás, ennek keretében 0-24 órás időtartamú őrzés-védelmi feladatok ellátása, különös tekintettel a látogatók nyugalmának biztosítására és testi épségének megőrzésére.
  2. A Liget Budapest projekt megvalósítása során a mély- és magasépítési, kertépítési és kertészeti tevékenységek, továbbá az építési anyagok ki- és beszállítása zavartalanságának, valamint az építő személyzet szabad mozgásának biztosítása.
  3. A közvagyon védelme a Városliget területén, kiemelten a felújított, megépült épületek és kertrészek elleni erőszakos cselekmények megelőzése, felderítése, illetőleg megakadályozása, szoros kapcsolatban az intézkedésre illetékes szervezetekkel.
  4. A Megbízó vagyonkezelésében lévő épületek, egyéb vagyonelemek őrzés-védelme.
  5. A 1.-4. pontokban meghatározott tevékenységek érdekében kamerarendszer működtetése, kezelése.
  6. Rendezvény esetén a lezárt területekre történő beléptetés biztosítása, a beléptetőkapuk fizikai működtetése, a rendezvénybiztosítási feladatok ellátása.
  7. Rendkívüli események bekövetkezése esetén a jogszerű és szükséges intézkedések azonnali megtétele (rendkívüli beavatkozás) többlet létszám helyszínre vezénylésével a Megbízó utasítása alapján.
  8. A Megbízó által rendelkezésre bocsátott létesítményi és központi biztonsági diszpécser szolgálat irányítása.
  9. Egyéb őrzés-védelmi feladatok ellátása a Műszaki leírásban megadott feltételekkel.

A cég egy politikailag vitatott beruházást menedzsel, az ellenzéki pártok szerint indokolatlan a projekt, amellyel a ligetbe költöztetnének kulturális intézményeket. Nyilván ez a beruházás is téma lesz a jövő évben esedékes választás kampánya során.

Ami a társaság működését illeti, a bevételek szempontjából jobb, az eredmény szempontjából rosszabb évet zártak tavaly, mint a korábbi években. A 202 millió forintos nettó értékesítési árbevételre 47 millió forint adózott eredmény jutott, míg egy évvel korábban 155 millióra 80 millió. Az azt megelőző évben 156,5 millióra pedig 85,1 millió.

A csökkenő eredmény oka, hogy többet fordítottak mind az igénybe vett szolgáltatásokra, mind az anyagköltségekre a 2020-as évben. Ezek sorában a bérköltség 1,319 milliárd forintra nőtt az előző évi 999 millió forintról, ha pedig minden személyi jellegű kifizetést figyelembe veszünk, akkor 1,613 milliárd forintot mutat a beszámoló, a 2019-es 1,296 milliárd után.

A cégpapírokból megtudjuk még, hogy a bérköltség növekedése mögött a létszám bővülése áll: 109-ről 120-ra nőtt tavaly a dolgozók átlagos statisztikai létszáma. 

A vezető tisztségviselőkre, igazgatósági, felügyelőbizottsági tagokra összesen 64 millió forintot fordítottak tavaly, az egy évvel korábbi 45 millió után.