<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A pandémia lenullázta a vendéglátóipart, de a statisztikai adatokból nem úgy fest, hogy tömegesen dobták volna be a törülközőt a vállalkozók. Klasszis Klub online találkozónk következő vendége, Gerendai Károly segítségével igyekszünk első kézből informálódni a szakma állapotáról, ideértve a fesztiválipart is.

Tavaly brutálisan bezuhant a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalma, a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a 2020-ban kimutatott 956,8 milliárd forintos forgalom az egy évvel korábbinak mindössze a 67,6 százaléka volt. Az adatsor szerint visszaesésre legutóbb 2021-ben volt példa.

Következő vendégünk: Gerendai KárolyKövetkező vendégünk: Gerendai Károly

A mostani összeomlásnak tudjuk az okát: a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált korlátozások lényegében megfosztották a vendégkörüktől az éttermeket, sörözőket, akik tehették, bevezették vagy felfuttatták az elviteles rendeléseket, de ez sem jelenthetett megoldást minden vendéglátónak: egy minőségi konyhát nem lehet ilyen üzemmódban fenntartani.

A 2021-es statisztikára még várni kell, de az biztos, hogy a tavaszi nyitást megváltásként élték meg a vendéglátósok. Már aki talpon tudott maradni. Szintén a KSH adataiból tudjuk, hogy a vendéglátóhelyek száma is csökkent 2020-ban - ami meglepő ebben, hogy korántsem akkora mértékben, mint amekkorára számítani lehetett a szakmából érkező hírek, információk alapján. A vendéglátóhelyek száma 50 190 volt tavaly év végén, ami alig 2,2 százalékos zsugorodásnak felel meg. Kérdés persze, hogy a bő 50 ezer vendéglátóhely közül mennyien vannak azok, akik valójában nem üzemelnek, de a statisztikában megjelennek; bár tekintve, hogy a legtöbb egységet bérlik, financiális okokból nem érné meg nekik fenntartani az üzletet, ezért valószínűleg itt sem lehet jelentős a torzulás.

Szóval ellentmondásos a kép, mint annyi más területen a pandémia idején.

Ezért egy szakértőt hívtunk segítségül, tisztázni a tisztázandót: Klasszis Klub online találkozónk következő vendége Gerendai Károly lesz, akit elsősorban a Sziget Fesztivál alapítójaként ismerhetünk, de időközben a vendéglátásban is meghatározó szereplővé vált, a Costest a legjobbak között emlegetik az ínyencek. Az élő, interaktív beszélgetésre július 22-én, 15:30-kor kerül sor, melyre regisztrálni az alábbi linken tudnak olvasóink.

Klasszis Klub rendezvényünk eddigi vendégei voltak:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.