<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Ahogy nő az oltottak száma, úgy nő az esélye annak, hogy májusban végre kinyitnak a hazai éttermek. Gerendai Károly szerint viszont a nyitás nem jelenti azt automatikusan, hogy rentábilisan is tudnak majd működni.

Magyarországon kismillió étterem november óta zárva van a koronavírus-járvány miatt (olyan is akad, amelyik tavaly március óta), de most már pislákol a remény, hogy hamarosan kinyithatnak. Gerendai Károly étterem-tulajdonos (Costes) lapunknak elmondta, ugyan még ijesztőek a napi Covid-számok, de bízik abban, hogy májusban talán újra lehetnek vendégei.

Májusban kell még maszk? Fotó: depositphotos.comMájusban kell még maszk? Fotó: depositphotos.com

Orbán Viktor kormányfő ugyanis még április 2-án jelentette ki a Kossuth Rádióban, hogy április 13-án Magyarország elérheti a hárommilliós átoltottságot (csak egy oltással számolva), ami újabb lehetőséget ad majd, hogy az emberek visszatérjenek vagy közelítsenek korábbi életükhöz. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a védettségi igazolvánnyal lehet majd valószínűleg olyan dolgokat csinálni, amik a "boldog közösségi élethez" kellenek.

A legutóbbi hét adatai alapján a naponta átlag 76 688 oltással számolva már április 14-én elérjük a 3 millió beoltottat. Az azonban egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ebből végül április 13-a lesz. Az előző mérföldkőnek titulált 2,5 milliós szám közelében is nagyon felpörögtek az oltások, annak érdekében, hogy már húsvét utáni első napon, április 6-án délután kipipálható legyen ez a cél, több mint 104 ezer oltás került beadásra.

Sok még a bizonytalanság, de már nagyon számolgatunk, hogy mikor lehet a nyitás. Sok forgatókönyv létezik, ezek egyike, hogy a teraszos helyek kinyithatnak májusban. Nekem mondjuk nincs teraszom, így a konkurenciám életben marad. Ehhez azonban az kell, hogy a napi új fertőzött-szám is drasztikusan csökkenjen és lehessen látni a nyitás paramétereit. De ha bejelentik, hogy lehet nyitni beltérben is, akkor nyilván megpróbálok megnyitni

- fogalmazott Gerendai Károly. Az üzletember biztos benne, hogy az elején lesz egy roham, de ez szerinte nem azt jelenti, hogy azonnal annyi bevétele lesz egy étteremnek a nyitás után, hogy rentábilisan lehet működtetni.

Kérdés például szerinte, hogy mi lesz a bértámogatással. A jelenlegi szabályok szerint az áprilisi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás, a munkáltatói járulékokat továbbra sem kell megfizetni az érintett dolgozók után. A támogatottak közel 60 százaléka a vendéglátás, több mint 14 százaléka a szálláshely szolgáltatás nemzetgazdasági ágban dolgozik. A pénzügyi hozzájárulás havi mértéke a bruttó bér 50 százaléka. A fizetés 50 százalékát pedig a munkaadó állja. A bértámogatás pedig eleve nem vonatkozott a szervízdíjra, ami beépült a bérekbe a vendéglátásban, a jövedelem mintegy harmadát adva. Gerendai Károly szerint a nyitáskor munkaerő-hiány lehet, mert az ágazatot korábban elhagyó emberek már máshol találhattak állást.

Gerendai Károly érdekeltsége például a Budapest tengerpartjaként hirdetett Lupa strand, amely tavaly május 22-én nyitott és a teljes nyarat végig üzemelte. Idén viszont még kérdéses, hogy milyen szabályok lesznek például a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban.

Mi lesz azzal a négymillió emberrel, aki nem lesz beoltva, őket nem engedhetem majd be? Nem is beszélve a családokról, ahol a gyerekek nem lesznek oltva. Remélem nem kötik védettségi igazolványhoz a belépőt, mert egy fele akkora piacról nem lehet ugyanakkora bevételt csinálni

- sorolt pár bizonytalanságot az üzletember, aki a cégeiben a dolgozók 40 százalékát tudta megtartani, de a többi 60 százalékot sem ő küldte el, hanem felmondtak, mert más iparágban találtak munkát.

A milliárdos vállalkozó úgy kalkulált, hogy a koronavírus-járvány miatt a veszteségei (ebbe a felvett hiteleket és a meg nem kapott osztalékokat is beszámolva) meghaladták az egymilliárd forintot, de egyetlen cégét sem zárta be, bár több közülük tízmilliós veszteséget termelt havonta. Ennek ellenére vélhetően Gerendai Károly és partnerei azon kevesek közé tartoznak, akik a kényszerű zárás alatt is beruháztak, és két új étteremmel is várják a nyitást Budapesten, ahol viszont külföldi turisták nélkül lassabban indulhat majd be az élet, mint vidéken.

Gerendai 2017-ben adta el a Szigetet, egész pontosan az eredeti tulajdonosi kör részesedésének 70 százalékát, a tavalyi és az idei fesztiválszezon elmaradása azért érzékenyen érinti, 15 százalék féltenivalója ugyanis még így is van. A Sziget-csoport nemrég arról adott ki tájékoztatást, hogy kénytelenek elengedni idén a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound rendezvényeiket. A brandépítő Sziget Fesztiválról azonban még nem született döntés. Gerendai lapunknak most annyit mondott, szerinte ideje lenne meghozni a végleges ítéletet, de jelenleg nem lát sok esélyt a pozitív végkifejletre, mert már nincs idő a nemzetközi kampányt felépíteni. Ráadásul a világban különböző szinten áll az átoltottság, ami egy nemzetközi eseményt döntően befolyásol.

Lapunk írta meg korábban, hogy míg a koronavírus-járvány miatt például a munkájukat vesztett vidéki idegenvezetőket legfeljebb egymillió forinttal segítette a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), addig a vidéki csúcséttermeket és csúcsborászatokat a magyar turizmus kormányzati szerve 20-70 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással protezsálta - derül ki az MTÜ által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program honlapjáról.

Szintén lapunk írta meg, hogy egészen minimális összegből próbálta megmenteni a fesztiválokat a kormány: a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 700 millió forint keretösszegű pályázatára lehetett jelentkezni. A kiírás szerint azok a legalább 3 napos, 500 fő feletti fesztiválok kaphattak támogatást, amelyeket 2020. előtt már legalább három egymást követő évben megrendeztek, de idén a COVID-járvány miatti kormányzati tiltások miatt elmaradtak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.