<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

-

Közel 140 millió forint közpénzt adott arra a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy a Budapest tengerpartjaként hirdetett Lupa strand még klasszabb legyen. Ebből például csúszdát építhetett a két milliárdos tulajdonos a volt bányatóra. 

Nem csak az önkormányzati tulajdonban lévő strandok kaptak vissza nem térítendő állami támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ), hanem magántulajdonban lévő strand is. A kormányzati felügyelet alatt álló MTÜ ugyanis például a Lupa Strand Kft.-nek is adott 139,9 millió forintot a Lupa-tó strand fejlesztésére - derül ki a Kisfaludy-pályázatok 2020-as nyerteseit felsoroló listából.

A Lupa egész egyszerűen kihagyhatatlan. Nemcsak azért, mert pár percre van Budapesttől , hanem mert itt tényleg paradicsomi élmények várnak egy átlagos strandbelépő áráért. Kristálytiszta, türkizkék víz, pálmafás partok, beach clubok, gasztrosétány, horgászállások, profi strandsport pályák szárazon és vízen – mindez egy helyen, de egymást nem zavarva

- szól a Lupa strand bemutatkozása.

A Lupa-bányatónál sokáig nem lehetett fürdeni, de 2016-ban a Sziget Fesztivál alapítójaként ismert Gerendai Károly és a videotonos Lakatos Péter üzletember megnyitotta a Budapest tengerpartjaként hirdetett strandját, a Lupa Beachet. A strandnak egyre jobban megy. Évről évre mintegy 100 millió forinttal tud növekedni, de a két milliárdos vállalkozó egyelőre nem ebből gazdagodik tovább. A Lupa Strand Kft. árbevétele a 2018-as 560 millió forintról 671,5 millió forintra növekedett 2019-ben, ami 12,1 millió forint profithoz volt elég, de osztalékot ezúttal sem fizettek, csakúgy, mint a korábbi években.

Idén nyáron négy új attrakcióval: egy autósmozival, egy horgászcentrummal, egy különleges csúszdával és egy szaunatoronnyal bővült a Lupa kínálata.

Hallottuk, hogy lehet strandfejlesztésre pályázni, de a közép-magyarországi régióra nem volt pályázat, ezért egyedi kérelmet nyújtottunk be az MTÜ-höz, amit pozitívan bíraltak el. Az elnyerhető összeg felső határát kaptuk, amiből a horgászcentrumot és a csúszdát is építettük, de a kerékpárutat is fejlesztjük. Alapvetően méltánytalannak éreztem, hogy a versenytársakat közpénzből fejlesztik, de a Lupát nekem kizárólag a saját költségemen kellett volna fejlesztenem. Vagy mindeni kapjon, vagy senki

- mondta lapunknak Gerendai Károly. Az üzletember sok vállalkozása alaposan megsínyli a koronavírust (több étterme is bezárt), de a Lupa strand pont nem tartozik a járvány áldozatai közé. Május 22-én nyitott és a teljes nyarat végig üzemelte. Gerendai Károly elmondása szerint hasonló évet zártak idén, mint 2019-ben, sőt, a látogatószám még növekedett is, ami főleg annak köszönhető, hogy idén nyáron sokan nem utaztak el külföldre.

Idén nyáron is sokan voltak a Lupán
Idén nyáron is sokan voltak a Lupán

Olcsónak éppen nem olcsó a Lupa: a családi napijegy hétvégén 10500 forint, míg a felnőtt napijegy 4 ezer forint. A VIP jegy pedig 15 ezer forintba kerül. A baldachinos napágyak is népszerűek, amiket napi 4 ezer forintért lehet kibérelni, de a sima napágy csak egy ezres. Az MTÜ-től kapott 140 millió forint közpénzből épült, Slip&Fly névre hallgató csúszdán pedig 600 forintért lehet egyszer lecsúszni. A margitszigeti Palatinus strandon amúgy 3100 forint a belépő, a családi jegy pedig 8500 forint.

Azt még a Magyar Nemzet írta meg 2017-ben, hogy a Sziget Fesztivál korábbi tulajdonosának 118 millió forintot kell fizetnie a tó mintegy ötödéért. Maga a teljes tó ennél sokkal többe került. Az árajánlatot egyébként nem Gerendaiék adták, az önkormányzat ugyanis – hivatalos értékbecslés alapján – ezen az áron hirdette meg az ingatlant. Gerendai Károly a lapnak azt mondta, több év alatt nagyjából egymilliárd forintos beruházásra készülnek, és négy strandot hoznak majd létre. Eddig mintegy 4 milliárd forint a teljes beruházás költsége. Állítása szerint három évvel korábban megkereste őt a tó többi részének a tulajdonosa, az Óbuda Zrt., és jelezte neki, hogy hamarosan bezárják a Lupa-tavi bányát, így a területet hasznosítanák. 

 

A sikeres vállalkozó számtalan cégben tulajdonos, de egyik legfontosabb cégének a Szigerta Invest vagyonkezelő Kft. nevezhető. A társaságnak 2,1 milliárd forint a jegyzett tőkéje, 11 milliárd forint a saját tőkéje és Gerendai Károly a 65 százalékos tulajdonosa, míg Takács Gábor 35 százalékkal rendelkezik. A 2019-es adózott eredménye 633 millió forint lett, amiből Gerendai Károlynak jutott 411 millió forint osztalék.

A Lupa Strand Kft. másik tulajdonosa pedig az LPH Kft-n keresztül Lakatos Péter és családja. Ő a Videoton Holding Zrt.-ből ismert, ahol 26,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A cégcsoport pazar évet zárt 2019-ben: lapunk írta meg, hogy az árbevétel a 2018-as 14,3 milliárd forintról 15,1 milliárd forintra ugrott, míg az adózott eredmény 16,1 milliárd forintról 18,7 milliárd forintra hízott. A tulajdonosok pedig úgy döntöttek, hogy megfelezik a profitot: 9,3 milliárd forintot kifizetnek osztalék formájában, a maradék 9,3 milliárd forint viszont eredménytaralékban marad.

Az állami strandfejlesztés amúgy 2017 óta dübörög és még javában tart. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója nyáron beszélt arról, hogy újabb 3 milliárd forintot biztosít a kormány arra, hogy Magyarország szabadvízi strandjai megújuljanak a Balatonnál, a Duna mentén, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál, de ezeket a pénzeket döntő többségében települési önkormányzatok kapják meg.