<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Közel 140 millió forint közpénzt adott arra a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy a Budapest tengerpartjaként hirdetett Lupa strand még klasszabb legyen. Ebből például csúszdát építhetett a két milliárdos tulajdonos a volt bányatóra. 

Nem csak az önkormányzati tulajdonban lévő strandok kaptak vissza nem térítendő állami támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ), hanem magántulajdonban lévő strand is. A kormányzati felügyelet alatt álló MTÜ ugyanis például a Lupa Strand Kft.-nek is adott 139,9 millió forintot a Lupa-tó strand fejlesztésére - derül ki a Kisfaludy-pályázatok 2020-as nyerteseit felsoroló listából.

A Lupa egész egyszerűen kihagyhatatlan. Nemcsak azért, mert pár percre van Budapesttől , hanem mert itt tényleg paradicsomi élmények várnak egy átlagos strandbelépő áráért. Kristálytiszta, türkizkék víz, pálmafás partok, beach clubok, gasztrosétány, horgászállások, profi strandsport pályák szárazon és vízen – mindez egy helyen, de egymást nem zavarva

- szól a Lupa strand bemutatkozása.

A Lupa-bányatónál sokáig nem lehetett fürdeni, de 2016-ban a Sziget Fesztivál alapítójaként ismert Gerendai Károly és a videotonos Lakatos Péter üzletember megnyitotta a Budapest tengerpartjaként hirdetett strandját, a Lupa Beachet. A strandnak egyre jobban megy. Évről évre mintegy 100 millió forinttal tud növekedni, de a két milliárdos vállalkozó egyelőre nem ebből gazdagodik tovább. A Lupa Strand Kft. árbevétele a 2018-as 560 millió forintról 671,5 millió forintra növekedett 2019-ben, ami 12,1 millió forint profithoz volt elég, de osztalékot ezúttal sem fizettek, csakúgy, mint a korábbi években.

Idén nyáron négy új attrakcióval: egy autósmozival, egy horgászcentrummal, egy különleges csúszdával és egy szaunatoronnyal bővült a Lupa kínálata.

Hallottuk, hogy lehet strandfejlesztésre pályázni, de a közép-magyarországi régióra nem volt pályázat, ezért egyedi kérelmet nyújtottunk be az MTÜ-höz, amit pozitívan bíraltak el. Az elnyerhető összeg felső határát kaptuk, amiből a horgászcentrumot és a csúszdát is építettük, de a kerékpárutat is fejlesztjük. Alapvetően méltánytalannak éreztem, hogy a versenytársakat közpénzből fejlesztik, de a Lupát nekem kizárólag a saját költségemen kellett volna fejlesztenem. Vagy mindeni kapjon, vagy senki

- mondta lapunknak Gerendai Károly. Az üzletember sok vállalkozása alaposan megsínyli a koronavírust (több étterme is bezárt), de a Lupa strand pont nem tartozik a járvány áldozatai közé. Május 22-én nyitott és a teljes nyarat végig üzemelte. Gerendai Károly elmondása szerint hasonló évet zártak idén, mint 2019-ben, sőt, a látogatószám még növekedett is, ami főleg annak köszönhető, hogy idén nyáron sokan nem utaztak el külföldre.

Idén nyáron is sokan voltak a LupánIdén nyáron is sokan voltak a Lupán

Olcsónak éppen nem olcsó a Lupa: a családi napijegy hétvégén 10500 forint, míg a felnőtt napijegy 4 ezer forint. A VIP jegy pedig 15 ezer forintba kerül. A baldachinos napágyak is népszerűek, amiket napi 4 ezer forintért lehet kibérelni, de a sima napágy csak egy ezres. Az MTÜ-től kapott 140 millió forint közpénzből épült, Slip&Fly névre hallgató csúszdán pedig 600 forintért lehet egyszer lecsúszni. A margitszigeti Palatinus strandon amúgy 3100 forint a belépő, a családi jegy pedig 8500 forint.

Azt még a Magyar Nemzet írta meg 2017-ben, hogy a Sziget Fesztivál korábbi tulajdonosának 118 millió forintot kell fizetnie a tó mintegy ötödéért. Maga a teljes tó ennél sokkal többe került. Az árajánlatot egyébként nem Gerendaiék adták, az önkormányzat ugyanis – hivatalos értékbecslés alapján – ezen az áron hirdette meg az ingatlant. Gerendai Károly a lapnak azt mondta, több év alatt nagyjából egymilliárd forintos beruházásra készülnek, és négy strandot hoznak majd létre. Eddig mintegy 4 milliárd forint a teljes beruházás költsége. Állítása szerint három évvel korábban megkereste őt a tó többi részének a tulajdonosa, az Óbuda Zrt., és jelezte neki, hogy hamarosan bezárják a Lupa-tavi bányát, így a területet hasznosítanák. 

 

A sikeres vállalkozó számtalan cégben tulajdonos, de egyik legfontosabb cégének a Szigerta Invest vagyonkezelő Kft. nevezhető. A társaságnak 2,1 milliárd forint a jegyzett tőkéje, 11 milliárd forint a saját tőkéje és Gerendai Károly a 65 százalékos tulajdonosa, míg Takács Gábor 35 százalékkal rendelkezik. A 2019-es adózott eredménye 633 millió forint lett, amiből Gerendai Károlynak jutott 411 millió forint osztalék.

A Lupa Strand Kft. másik tulajdonosa pedig az LPH Kft-n keresztül Lakatos Péter és családja. Ő a Videoton Holding Zrt.-ből ismert, ahol 26,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A cégcsoport pazar évet zárt 2019-ben: lapunk írta meg, hogy az árbevétel a 2018-as 14,3 milliárd forintról 15,1 milliárd forintra ugrott, míg az adózott eredmény 16,1 milliárd forintról 18,7 milliárd forintra hízott. A tulajdonosok pedig úgy döntöttek, hogy megfelezik a profitot: 9,3 milliárd forintot kifizetnek osztalék formájában, a maradék 9,3 milliárd forint viszont eredménytaralékban marad.

Az állami strandfejlesztés amúgy 2017 óta dübörög és még javában tart. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója nyáron beszélt arról, hogy újabb 3 milliárd forintot biztosít a kormány arra, hogy Magyarország szabadvízi strandjai megújuljanak a Balatonnál, a Duna mentén, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál, de ezeket a pénzeket döntő többségében települési önkormányzatok kapják meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.