<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Mediaworks Hungary Zrt.-be tagozódik többek között a Mandinert kiadó vállalkozás.

Tovább koncentrálódik a kormánypárti médiacégcsoport. A legfrissebb cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint három kiadó olvad be a Mediaworks Hungary Zrt.-be:

 • Dunaújvárosi Szuperinfó Reklám, Lap- és Könyvkiadó Kft.
 • Mandiner Press Kft.
 • Napfénymédia és Marketing Kft.

A lépés indoka a hivatalos tájékoztatásban nem szerepel. Mindenesetre beszédes az a kitétel, miszerint „a három kiadó beolvadása nem eredményezi a velük, valamint a Mediaworks-szel szembeni követelések lejártát”. 

Az egyesülő cégek vagyonmérleg-tervezetéből ugyanis az derül ki, hogy a három beolvadó kiadó közül kettőnek is jelentősen negatív a saját tőkéje: a 3 milliós törzstőkéjű Mandiner Pressnek -34,8 millió, míg a szintén 3 milliós törzstőkéjű, az egyebek mellett a szegedma.hu-t megjelentető Napfénymédiának és Marketingnek -216,3 millió. Ennek következtében a három kiadó beolvasztását követően a Mediaworks saját tőkéje 11,8 milliárd forintról 11,5 milliárdra csökken, az eredménytartaléka pedig ugyancsak mintegy 300 millióval, 4,7 milliárdra apad.

Ráadásul a beolvadó kiadók tetemes, együttesen közel félmilliárd forintos kötelezettséget visznek magukkal a Mediaworksbe: a Mandiner közel 202,6 milliót, míg a Napfénymédia 246,7 milliót, ráadásul ezek nagy része rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes. Ez a Mediaworks összes kötelezettségét közel 22,7 milliárdra hízlalja, ennek kétharmada rövid lejáratú.

Összenő, ami összetartozik. Fotó: Mediaworks
Összenő, ami összetartozik. Fotó: Mediaworks

A Mediaworks 2020 végén 13,35 milliárd forinttal tartozott három banknak: a legtöbbel, közel 7,4 milliárddal a szintén Mészáros Lőrinc által legnagyobb arányban tulajdonolt MKB-nak, csaknem 5,5 milliárddal az MKB-val és a Budapest Bankkal 2023 közepétől egy bankot alkotó Takarékbanknak, félmilliárddal pedig a Gránit Banknak. 

Ez közel két éven belül a második alkalom, hogy hazai lap- és könyvkiadók olvadnak be a Népszabadság megjelenését 2016 októberében megszüntető, majd Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülő Mediaworks Hungary Zrt.-be. Amely 2019 április végén került Mészáros Lőrinc érdekeltségétől a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonába, ám a mai napig a milliárdos vállalkozó befolyása alá tartozónak tekinthető. 2020 augusztusában például Mészáros ügyvédje, Kertész Tamás József lett a Mediaworks éléről tavaly áprilisban távozott Liszkay Gábor helyett lett a KESMA-t gründoló társaság, a Media Fundamentum Nonprofit Zrt. gazdája és vezetője. 

Az első, 2019 szeptember végi beolvadások nagyobb szabásúak voltak, akkor ugyanis 11 kiadót kebelezett be a Mediaworks. 

Ennél azonban jóval szélesebb a hatóköre, hiszen egy, 2019. február 21-én aláírt úgynevezett uralmi szerződés alapján 29 lapkiadóból alakult meg – elismert vállalatcsoportként –a kormánypárti média-cégcsoport, amelynek uralkodó tagja a Mediaworks lett, az ő joga ellenőrizni a másik 28 lapkiadót. 

Az uralmi szerződés alapján elismert vállalatcsoportba tömörült cégek nem önállóan, hanem egységes üzletpolitika alapján működnek együtt. Egységesített, sztenderd üzleti folyamatokon alapuló vállalatirányítási rendszert működtetnek. Pénzügyi, számviteli, kontrolling, informatikai rendszereiket összehangolják, a beszerzéseiket közösen végzik. Az ellenőrzött társaságok a munkavállalóikat ugyan maguk választhatják ki, de csak a Mediaworks jóváhagyásával. Amelynek ügyvezetése jogosultá válik arra is, hogy az ellenőrzött társaság vezető tisztségviselőjét utasítással lássa el, vagy adott esetben a bizonyos hatásköröket visszavonjon.

A 28 ellenőrzött társaság közül 11 döntött úgy 2019. június 24-én, hogy beolvad a Mediaworksbe. S most további ketten követték őket, hiszen a most beolvadók közül Mandiner Press, valamint a Napfénymédia és Marketing is már a megalakulása óta tagja az elismert vállalatcsoportnak. (Csak érdekesség: a 3 kiadó mostani beolvadásáról szóló határozat napra pontosan két évvel később, 2021. június 24-én született meg). Ugyanakkor a harmadik most beolvadó, a Dunaújvárosi Szuperinfó Reklám, Lap- és Könyvkiadó Kft. is a Mediaworks leányvállalata, abban 2017 októberétől 2020 szeptemberéig minősített többségű befolyással rendelkezett (ilyennek a törvény szerint a legalább 75 százalékos mértékű szavazati jog számít), azóta pedig száz százalékban Mészáros Lőrinc médiabirodalma a gazda.

A Mediaworks egyébként a 2020. évi konszolidált beszámolójában az induláskori 28-cal szemben már csak 12 olyan kiadót nevezett meg, mint amely az elismert vállalatcsoportjába tartozott – ez újabb jele a koncentrációnak. A mostani tagok:

 • Echo Penisola Kft. 
 • EVOMEDIA Szolgáltató Kft. 
 • Gong Rádió Kft.
 • HÍR TV Zrt.
 • Hold Reklám Kft.
 • Hung-Ister Zrt.
 • KARC FM Média Kft. 
 • Mandiner Press Kft. 
 • Napfénymédia Kft.
 • New Wave Media Group Kft PRINTIMUS Kft.
 • Salesworks Kft. 

További négy leányvállalatot tart nyilván a cég, a Dunaújvárosi Szuperinfó Reklám, Lap- és Könyvkiadó Kft. mellett a budapesti székhelyű MédiaLog- DMHM Zrt.-t, a veszprémi illetőségű Maraton Lapcsoport- Multivízió Kiadói Kft.-t és a Debrecenben bejegyzett Szuperinfó Média Hirdető és Lapterjesztő Kft.-t.

A KESMA által egyedül tulajdonolt Mediaworks 2020-ban átlagban 2738 főt foglalkoztatott. Körülbelül 500 médiacím tartozik hozzá, az ismertebbek közül ő adja ki, illetve sugározza a Nemzeti Sportot, a Magyar Nemzetet, az Origot, a HírTV-t, a 888.hu-t és az összes megyei napilapot. 

Bár a cégcsoport eredményessége javult: a 2019. évi 1,45 milliárd forintos veszteséggel szemben 2020-ban közel 2,9 milliárdos adózott nyereséget könyveltek el, tizenhat cégéből hat is veszteséges lett:

 • Dunaújvárosi Szuperinfó: -6,2 millió
 • Napfénymédia: -53,5 millió
 • Echo Pensiola Kft.: -6,7 millió
 • Evomedia Kft.: -9,9 millió
 • Karc FM Kft.: -98,6 millió
 • Printimus Kft.: -5,2 millió

A nyereségesek közül a legnagyobb profitot a New Wave Media termelte, 1,8 milliárdot, míg a MédiaLog-DMHM és a HírTV 1,1-1,1 milliárdot. 

A Mediaworks cégcsoportja a 2020-as évet 3 százalékkal alacsonyabb árbevétellel zárta (80,3 milliárd forint), mint a 2019-est (közel 82,9 milliárd).

Pedig hirdetési bevételei – az állami szervezeteknek és cégeknek, valamint a NER-hez tartozó vállalatoknak köszönhetően – közel 2 milliárddal gyarapodtak, 34 milliárdra. A reklámügynökségi bevételeik pedig még ennél is jobban, 2,3 milliárddal, 10 milliárd fölé. Ám ezek sem tudták kompenzálni, hogy a cégcsoport második legnagyobb bevételi forrását jelentő lapértékesítés forgalma majdnem 3 milliárddal, 15 milliárd közelébe esett, miközben a televíziós és rádiós műsorszolgáltatásból is csak 2,2 milliárd folyt be 2020-ban, szemben az egy évvel korábbi csaknem 5 milliárddal. Ennél kisebb, fél-félmilliárd mértékben csökkent a Mediaworks-csoport nyomdai és filmgyártási bevételei.

A 80,3 milliárdos tavalyi bevételből 2,5 milliárd származott külföldről. Messze a legnagyobb mértékben Szlovákiából (onnan jött az árbevétel csaknem fele, 1,2 milliárd), Írországból (közel 666 millió), míg Luxemburgban és Ausztriában is 59-59 milliót, Németországban 37 milliót, Lengyelországban pedig csaknem 22 milliót kasszíroztak.