<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A Mediaworks Hungary Zrt.-be tagozódik többek között a Mandinert kiadó vállalkozás.

Tovább koncentrálódik a kormánypárti médiacégcsoport. A legfrissebb cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint három kiadó olvad be a Mediaworks Hungary Zrt.-be:

  • Dunaújvárosi Szuperinfó Reklám, Lap- és Könyvkiadó Kft.
  • Mandiner Press Kft.
  • Napfénymédia és Marketing Kft.

A lépés indoka a hivatalos tájékoztatásban nem szerepel. Mindenesetre beszédes az a kitétel, miszerint „a három kiadó beolvadása nem eredményezi a velük, valamint a Mediaworks-szel szembeni követelések lejártát”. 

Az egyesülő cégek vagyonmérleg-tervezetéből ugyanis az derül ki, hogy a három beolvadó kiadó közül kettőnek is jelentősen negatív a saját tőkéje: a 3 milliós törzstőkéjű Mandiner Pressnek -34,8 millió, míg a szintén 3 milliós törzstőkéjű, az egyebek mellett a szegedma.hu-t megjelentető Napfénymédiának és Marketingnek -216,3 millió. Ennek következtében a három kiadó beolvasztását követően a Mediaworks saját tőkéje 11,8 milliárd forintról 11,5 milliárdra csökken, az eredménytartaléka pedig ugyancsak mintegy 300 millióval, 4,7 milliárdra apad.

Ráadásul a beolvadó kiadók tetemes, együttesen közel félmilliárd forintos kötelezettséget visznek magukkal a Mediaworksbe: a Mandiner közel 202,6 milliót, míg a Napfénymédia 246,7 milliót, ráadásul ezek nagy része rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes. Ez a Mediaworks összes kötelezettségét közel 22,7 milliárdra hízlalja, ennek kétharmada rövid lejáratú.

Összenő, ami összetartozik. Fotó: MediaworksÖsszenő, ami összetartozik. Fotó: Mediaworks

A Mediaworks 2020 végén 13,35 milliárd forinttal tartozott három banknak: a legtöbbel, közel 7,4 milliárddal a szintén Mészáros Lőrinc által legnagyobb arányban tulajdonolt MKB-nak, csaknem 5,5 milliárddal az MKB-val és a Budapest Bankkal 2023 közepétől egy bankot alkotó Takarékbanknak, félmilliárddal pedig a Gránit Banknak. 

Ez közel két éven belül a második alkalom, hogy hazai lap- és könyvkiadók olvadnak be a Népszabadság megjelenését 2016 októberében megszüntető, majd Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülő Mediaworks Hungary Zrt.-be.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.