3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rejtélyesen eltűnt az elektronikus felületről a Rác fürdő és hotel. Az “elátkozott” épületegyüttes felszámolója péntek reggel tette fel licitre ezeket ötmilliárd forintos induló árral, ám néhány órával később már eltűntek onnan. Ennek okát senki sem érti és senki sem tudja.

Évek óta nevezhejtük elátkozott fürdőnek a Tabánban álló, és pazarul felújított Rác fürdőt. A különleges épület és a mellette áló “új” hotel több mint egy évtizeddel ezelőtt elkészült, de azóta vendégek nem, csak az enyészet “látogatja”. Március közepén végre úgy tűnt, hogy történik valami a főváros szégyenfoltjának ügyében. A felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.  ugyanis  ötmilliárd forint kikiáltási áron meghirdette a két épületet.

A nyilvános árverésre a  tulajdonos cég, a Rác Nosztalgia Kft. felszámolásával megbízott állami vállalatot bízták meg, a kezdőnapot pedig péntekre tűzték ki. Az árverési felhívás meg is jelent az elektronikus árverési felületen, ám néhány órával később rejtélyesen el is tűnt onnan. Az nagy valószínüséggel nem lehet, hogy néhány óra alatt valaki megvette a Rác épületegyüttest, mert a licitet nem zárhatták le 24 órán belül. A rejtély mögött vélhetően egy vagy több hacker állhat, ezért vehették le az online aukciós oldalról a hirdetményt.

A Rác fürdő épülete (Fotó: MTI/Jászai Csaba)
A Rác fürdő épülete (Fotó: MTI/Jászai Csaba)

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Gy. Németh Erzsébetet és az árverést lebonyolító szervezetet is. A főpolgármester-helyettes nem tudott választ adni a hirdetmény rejtélyes eltűnésére, azt azonban megerősítette, hogy a főváros indulni kíván a liciten és meg kívánja venni a két épületet. A vételárra szolgáló pénzt Budapest Közgyűlése megszavazta és ez rendelkezésre is áll.

A Rác fürdő és a 2010-ben elkészült új hotelépületet egyben adná el a felszámoló. A 3,3 ezer négyzetméteres, pazarul felújított, de az elmúlt években alaposan legatyásodott fürdőhöz egy kétezer négyzetméteres, 67 szobás hotel  tartozik - ez utóbbit már több érdeklődő is kinézte magának az elmúlt években. Olyan világhírű hotelláncok érdeklődtek, mint a Banyan Tree és az olasz Baglioni, de végül egyiknek sem sikerült megegyezésre jutni a tulajdonosokkal. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a földterület és a vízjog a főváros cégéhez, a Budapest Gyógyvizei és  Hévizei (BGYH) tartoznak. Üzemeltetni a fürdőt tehát csak úgy lehet, hogy az új tulajdonos megállapodást köt a BGYH-val a vízfelhasználásról.

Az sem mellékes, hogy a két épületet alaposan fel kell újítani, mert a gépészet, a berendezések egyaránt leromlott állapotban vannak, arról nem is beszélve, hogy az alagsort néhány éve elöntötte az árvíz. A gyógyfürdő műemlék épületének és a hotelnek a felújítása szerény számítások szerint is 3-5 milliárd forintba kerülhet.

A Rác jövendő sorsát tovább bonyolítja, hogy a magyar államnak, az I. kerületek és a BGYH-nak is elővételi joga van rá. Bármelyik élhet ezzel, feltéve, hogy a most rejtélyesen eltűnt felszámolási hirdetmény ismét előkerül.

FRISSÍTÉS!

A hétfőn megjelent információk szerint a felszámoló által a RÁC NOSZTALGIA Kft. „f.a" adóssal szembeni felszámolási eljárás során meghirdetett Fpk.3084 ügyszámú árverés érvénytelen.

Az érvénytelenség indoka: Nem felelt meg az eljárásrendnek, illetve a titkosítás sérült.
A felszámoló a felszámolási eljárásban az adós vagyontárgyainak értékesítéséről szóló 17/2014. (II. 3.) Korm. rendelet 15.§ (1) bekezdésének a) pontjának rendelkezéseire figyelemmel érvényteleníti az értékesítési eljárást – a titkosítás sérült.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!